Upečte si velikonoční mazanec, jako od babičky. Návod krok za krokem

Velikonoční mazancová snídaně Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Velikonoce jsou tím nejvýznamnějším křesťanským svátkem, ale spousta lidí je nijak nepožívá. Nicméně letošní Velikonoce jsou něčím jiné. Venku je nádherné, skoro letní, počasí, které probudí k životu a oslavám jara nejednoho zarputilého odmítače Velikonoc. No, a protože je venku tak krásně, dobře v tom teplíčku kyne těsto. Je to zkrátka skvělá příležitost upéct si doma pravý velikonoční mazanec.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Upéct si doma mazanec není vůbec složité, potřebujete na to jenom mouku, cukr, sůl, máslo, vajíčka, mléko, droždí a pokud chcete, tak i rozinky, rum, kandované ovoce, mandle a jiné oříšky.

Jak jsem letos pekla mazanec já?

Doma peču často a ráda, ale málokdy se držím receptu a často improvizuji. Ne ani tak proto, že bych byla takový rebel, ale třeba právě u mazance jsem si zapomněla den dopředu namočit rozinky do rumu.

Nenamočili jste včera rozinky do rumu? Řešení zde!

Jenomže já jsem nechtěla mít rozinky v mazanci scvrklé a varianta, že bych je tam nedávala vůbec, nepřicházela v úvahu. Rozinky do mazance patří a já jsem se rozhodla, že tam prostě budou!

Vzala jsem tedy rum, nalila jsem jej do malého rendlíku, přisypala rozinky a nechala pomalu vyvařit. Voilà! Rozinky jsou měkké, nasáklé rumem a chutnají luxusně, a trvalo to jen maličkou chvíli.

Takže pokud jste se rozhodli upéct si mazanec právě na Velikonoční pondělí, můžete to udělat také tak. Rozinky namočené v rumu jen tak pro strýčka náhodu mít asi nebudete, pokud jste se rozhodli péct mazanec až teď na poslední chvíli.

Těsto na mazanec

Teď se pustíme do těsta. Ve většině receptů na mazanec najdete polohrubou mouku, ale můžete jej vyzkoušet upéct i s hladkou moukou.

S hladkou moukou budou mazance připomínat tak trochu tradiční italskou vánočku panettone (ta však kyne dlouhé hodiny). Ale pojďme si ingredience na mazanec sepsat hezky pod sebe do seznamu:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g rozpuštěného vychladlého másla
  • 2 žloutky (+ 1 žloutek na potření mazance)
  • Čtvrt čajové lžičky soli
  • 1 droždí (sušené nebo kostka)
  • Rozinky
  • Plátky mandlí
  • Kandované ovoce (pokud máte rádi)

Příprava těsta

Do trošky vlažného mléka (třeba 100 nebo 150 ml) dáme 1 lžičku cukru, přidáme kostku droždí a zasypeme moukou, aby nám vzniklo řídké těstíčko. Kvásek promícháme a necháme ho cca půl hodinky v teple vzejít.

Jakmile nám vzejde kvásek, pustíme se do těsta. Pokud používáte sušené droždí, pamatujte, že 1 gram sušeného instantního droždí odpovídá 2,5 gramům čerstvého droždí. Jeden sáček sušeného droždí by měl odpovídat přibližně půlce kostky klasického droždí.

Pokud jste se rozhodli pro sušené droždí, není potřeba dělat z něj kvásek. Je určeno k použití přímo do směsi, ze které pak uděláte těsto, takže jej tam můžete rovnou nasypat. Jestliže si však chcete nechat vzejít kvásek tak jako u klasického droždí, klidně tak udělat můžete. Já osobně pracuji se sušeným droždím stejně jako s kostkou, tzn. nechám si vzejít kvásek mimo ostatní ingredience.

Na kuchyňského robota jsem našroubovala hnětací metlu, smíchala všechny ingredience a přístroj zapnula. Jakmile bylo těsto krásně promíchané a vláčné, odejmula jsem mísu, přehodila jsem přes ni čistou utěrku a dala na sluníčko kynout.

V teple kyne těsto jedna radost Olga Markova / Shutterstock.com

Tip

Mým největším pomocníkem v kuchyni je právě kuchyňský robot, ingredience do něj nasypete, zavřete a nestaráte se o to, jak se s tím popere. Můžete si být jisti, že se s tím totiž vždycky popere dobře. Nikde těsto nešplíchá, nemáte olepené ruce od těsta a uťapkaná dvířka v kuchyni. Nikdy se mi nestalo, že by se mi třeba šlehačka srazila jako dříve, když jsem šlehačku dělala v ruce.

Průběžně jsem těsto kontrolovala a těšila se z toho, jak kyne, po cca hodince jsem jej ještě přehnětla a znovu nechala pod utěrkou kynout.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozehřejte horkovzdušnou troubu na 150 °C, rozdělte těsto na dva bochánky a nechte ještě chvíli (10 - 20 minut) na plechu dokynout.

Potom pomažte bochánky žloutkem, posypte mandlemi nebo jinými oblíbenými oříšky a ŠUP s oběma mazanci do trouby, jeden nahoru, druhý dolů.

A co teď?

Teď už jenom čekáme a těšíme se, jaká dobrota z toho po cca půl hodině vzejde. Nachystejte si máslo, marmeládu, čajíček anebo kávičku a užijte si pravou velikonoční snídani jak se sluší a patří.

Pokud se vám však s mazancem mazat nechce, zjistěte, kde mazance prodávají. Jsou všude, Velikonoce jsou přeci sezónou mazanců.