Mýty a fakta o zdravém pitném režimu, které bychom měli učit už děti

Pitný režim má vliv na správné fungování našeho těla, proto bychom ho měli dodržovat Canva

Správný pitný režim je základ, který by měl dodržovat každý, kdo chce být zdravý. Většina lidí ale pije nedostatečně, a dokonce to o sobě ví. Kolik bychom toho měli ve skutečnosti denně vypít? A stačí obyčejná voda? O pitném režimu koluje celá řada mýtů. Pojďme si některé z nich upřesnit.

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

Naše tělo obsahuje v průměru 65 % vody, množství závisí především na věku a pohlaví. Zatímco kojenci jí mají až 85 %, staří lidé jen kolem 50 %. U mužů je hodnota v průměru o 6 % nižší než u žen. Dostatek vody v našem těle je ovšem pro jeho správné fungování nezbytný. Jak tedy na pitný režim, aby naše tělo nestrádalo?

Pitný režim ovlivňuje, jak se cítíme

Voda rozvádí živiny po našem těle a její dostatečné množství zajišťuje dobrou funkci ledvin, a tedy i vylučování škodlivých látek. Nízký příjem tekutin naopak způsobuje, že je naše krev málo naředěná a živiny se tak obtížněji dostávají tam, kam potřebují – což má velký vliv na to, jak se cítíme.

Dostatek tekutin umožňuje plnou výkonnost našich orgánů a tělesných i duševních funkcí. Voda v našem těle je také důležitá pro termoregulaci a ovlivňuje stav pokožky – dostatečná hydratace je jednou z prevencí před akné, vráskami či celulitidou.

Naše tělo obsahuje v průměru 65 % vody, proto by její příjem neměl být podceňován Canva

Ideální množství tekutin

Jedním z nejrozšířenějších mýtů o pitném režimu je tvrzení, že potřebujeme vypít alespoň 2 litry tekutin denně. Množství tekutin, které bychom měli denně vypít, je přitom u každého jiné, jelikož se odvíjí od mnoha faktorů:

  • věku,
  • tělesné hmotnosti,
  • pohlaví,
  • tělesné aktivity,
  • teploty a vlhkosti prostředí ve kterém žijeme,
  • složení a množství stravy,
  • aktuálního zdravotního stavu.

Optimální příjem dospělého člověka by měl činit 30–35 ml vody na 1 kg váhy denně. Při zvýšené aktivitě její potřeba stoupá zhruba o 100 ml na 10 minut výkonu.

Jen voda nestačí

Nejvhodnější tekutinou ke stálému pití je samozřejmě čistá voda. Ta může být přímo z kohoutku, kojenecká, pramenitá či slabě mineralizovaná a měla by představovat zhruba ¾ celkového příjmu tekutin.

Dalšími vhodnými nápoji jsou neslazené čaje, středně a silně mineralizované vody, ředěné ovocné a zeleninové šťávy či jemně sycená voda. Náš organismus totiž potřebuje i vitamíny a minerály, které mu jen obyčejná voda neposkytne. Získat je může ale i z kvalitní stravy, takže tyto nápoje nejsou nezbytné.

Čemu bychom se naopak měli vyhnout, jsou nápoje slazené – limonády, energetické nápoje apod. Ty totiž představují velké množství zbytečných kalorií, kvůli kterým poroste naše váha rychle nahoru, a některé jsou ve větší míře i zdraví škodlivé.

Pokud vám nechutná kohoutková voda nebo se bojíte chemií, pořiďte si filtrační konvici Canva

Teplá, nebo studená?

Sklenice teplé vody je důležitá zejména ráno po probuzení. Aby naše tělo totiž mohlo začít ráno naplno fungovat, potřebuje doplnit tekutiny. Důvod, proč je teplá voda lepší, je přitom zcela logický – naše tělo má teplotu okolo 37 °C, teplou vodu tedy přijme lépe a nezpomalí svůj metabolismus jako by tomu bylo při pití vody studené.

Z kohoutku, nebo balená?

Nejsnadnější cesta je tedy natočit si vodu z kohoutku, ne každému však její chuť vyhovuje. Kupovat vodu balenou nicméně také není vhodné řešení – je to nejen drahé, ale také to negativně ovlivňuje životní prostředí a zvětšuje uhlíkovou stopu.

Skvělým, a hlavně cenově výhodným řešením jsou nádobové vodní filtry neboli filtrační konvice. Jedná se o nádoby s objemem okolo 2 litrů, které mají filtr upevněn pod horní nádobou a voda se filtruje samospádem přes filtrační patronu.

  • Například na Alze pořídíte LAICA SET Carmen červená + 3 filtry již za 699 Kč. Mall.cz nabízí Brita STARTERPACK Marella černá vč. 3 ks filtru již za 639 Kč. A filtrační konvici Brita Elemaris XL Meter seženete na filtry-vodni.cz za 990 Kč.