Naučíme vás, jak dětem postavit pravé eskymácké iglú

Stavba iglú udělá dětem radost Canva

Únor už je tady, zima ale ještě nekončí, naopak. Zasněžené dny je možné si i v době pandemie zpestřit celou řadou aktivit – nabízí se třeba postavit si iglú. Vypravte se s celou rodinou ven a pusťte se do práce. Poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Hledáme správné místo

Najít správné místo pro iglú není tak snadné, jak se zdá. Budete potřebovat kruh veliký asi 2 metry v průměru, a to na takovém místě, kde iglú nebude nikomu překážet a které je dostatečně ploché.

Ideálně se k tomu hodí zasněžený dvorek (místo před domem vynechejte, stavba iglú by nemusela skončit zcela bezpečně pro vás ani pro projíždějící auta). Před zahájením stavebních prací si na zemi vyznačte kruh a začněte se sběrem materiálu – a to nejdříve zevnitř tohoto kruhu.

Bezchybné iglú možná na první pokus nepostavíte, nejpozději za rok to však můžete zkusit znovu! Canva

Příprava před stavbou

Na stavbu nejdříve dobře připravte sami sebe. Práce se sněhem totiž zaručuje, že budete sami vypadat jako sněhulák ještě dřív, než skončíte. Doporučujeme tedy nepromokavé oblečení, zejména rukavice (posloužit může i kombinace bavlněných rukavic a gumových rukavic navlečených přes ně). Neuškodí pak ani horký nápoj v termosce, například čokoláda či bylinný čaj.

Poté již nastává čas sehnat si stavební materiál. Využijte třeba sníh nahromaděný z úklidu cest a chodníků kolem domu. Pro stavbu pravého iglú potřebujete sněhové cihly neboli bloky ztvrdlého sněhu vysoké asi 50 cm a stejně tak široké, tlusté pak okolo 20 cm.

  • Potřebný typ sněhu, ze kterého by se daly bloky jednoduše vyřezat, najdete spíše v horských oblastech než na své zahradě, místo vyřezávání je tedy potřeba si sněhové bloky upěchovat.
  • Použijte k tomu dřevěnou bednu (obyčejná krabice by pod náporem vlhkosti dlouho nevydržela). Do té postupně přidávejte několik vrstev sněhu, upěchujte a pokračujte, dokud nebudete mít pevný blok.
  • Nejlepší je, když má bedýnka menší otvory – blok se z ní pak dá jednoduše vyklepnout.
S lopatou na sníh vám to půjde rychleji

Začínáme pokládat sněhové bloky

Položte první vrstvu sněhových bloků po obvodu kruhu. Každá následující řada musí být mírně nakloněná směrem dovnitř, jinak by nevzniknul typický polokulový tvar iglú. Náklonu docílíte tak, že zbrousíte vrchní část bloků právě položené řady. Postupně přidávejte nové bloky spirálovitým způsobem a dbejte na to, aby spoje mezi nimi přiléhaly opravdu těsně k sobě. Problém nastane, pokud zjistíte, že se vám použitý sníh nechce na sebe dobře lepit – to je vada materiálu. A s příliš prašným sněhem dobré iglú nepostavíte.

Stavět ve sněhu zabaví i dospělé Canva

Vchod

Při pokládání třetí řady položte na bloky 60 až 80 cm dlouhé prkno tam, kde chcete vytvořit vchod do svého iglú. Teoreticky s ním můžete počítat od začátku a nepokládat sněhové bloky na vyznačené místo, po chvíli by vás to však začalo plést. Jednodušší je nakonec vchod do bloků vyřezat (pořizovat si speciální sněhovou pilu můžete, ale nemusíte – dobrá lopata či lopatka si poradí stejně dobře).

Závěrečné úpravy

Předtím, než položíte několik posledních řad, si v iglú dobře udusejte podlahu nebo z něj zcela vymeťte sníh. Když vložíte poslední stropní kus (opatrně ho nasuňte a nebojte se ho trochu seřezat, měl by sedět velmi natěsno) a vyřešíte vchod, obejděte si celou stavbu a prohlédněte si spoje mezi bloky. Tam, kde je mezera, doplňte sněhem. Nakonec sněhovou pokrývkou zasypte celé iglú a dobře uhlaďte. Teď už vám stačí se jenom nastěhovat a sehnat tuleně k večeři.