Nárůst online nákupů dělá radost obchodníkům, ale pořádně trápí popeláře

Více nákupů, více obalů, více odpadů v ulicích, kde kapacity kontejnerů nestačí. Město Praha plánuje větší dohled nad svozovými službami Canva

Pandemie covid-19 má vliv nejen na online nakupování. Letos se spolu s nákupy přes internet navýšil i objem odpadů. Jsou to právě obaly, jejichž podíl se patrně zvýšil – a navíc se mnohdy nevejdou do popelnic, a tak nelichotivě hyzdí jejich okolí.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Nejen kvůli množství, nýbrž i kvůli rozměrům se obaly, krabice a další balicí materiál nevejdou do běžných popelnic. Příčinou je masivní nárůst online nákupů v době pandemie.

Toho si všimlo i vedení města Prahy, které přistoupilo ke kontrolám svozu odpadu – popeláři se zde zaměřují na pravidelný úklid v okolí kontejnerů na tříděný odpad. Přitom však nenarůstá váha svozového odpadu, ale spíš jeho objem. 

„Už na konci minulého roku nám bylo jasné, že zvýšený online prodej musí logicky znamenat zvýšené množství odpadu, zejména pak obalových materiálů. Proto jsme v uplynulých měsících navýšili svozové kapacity na celém území města tak, abychom udrželi čistotu a pořádek v pražských ulicích,“ řekl náměstek primátora Prahy Petr Hlubuček.

Nová třídicí stanoviště čekají také Prahu Canva

Pořádek kolem kontejnerů

Namísto navýšení kapacity svozových vozů se město rozhodlo zaměřit na kontrolu práce služeb – zvýšený dohled by měl vést k čistotě ulic. Povinností svozových firem je totiž kromě sběru odpadu také úklid v bezprostřední blízkosti třídicího stanoviště. „Praha v roce 2021 počítá s 1,6 miliardy korun na zajištění svozu komunálního odpadu z pražských ulic a sběrných dvorů. Za tyto peníze chceme mít pořádek v ulicích. Budeme důsledně kontrolovat, že je město za vydané prostředky uklizeno a v ulicích metropole je pořádek,“ dodal Hlubuček. 

Největší svozovou firmou v Praze je společnost Pražské služby. Kromě nasazení tří nových vozidel plánuje její vedení navýšení kapacity úklidu. Město si pak dává za cíl zvýšit počet sběrných míst – jen v minulém roce jich přibylo 513. Mezi další klíčové investice Prahy v rámci hospodářství v oblasti odpadů spadá také stavba třídičky plastového odpadu za 100 milionů korun plánovaná na letošní rok. Město si od ní slibuje možnost třídit směsné plasty a vytvořit z nich granulát, který jde dále prodat zpracovatelům.