Místo roušek do obchodů a veřejné dopravy jen v respirátorech. Vláda chce nařídit účinnější ochranu

Do veřejné dopravy pouze v respirátoru? V zahraničí už podobná opatření fungují Canva

Do obchodů a městské hromadné dopravy už jedině s respirátorem! I tak by mohla vypadat realita následujících měsíců v Česku. Vláda o tom uvažuje po vzoru Německa a Rakouska, jelikož má obavy z větší nakažlivosti anglické mutace koronaviru, která se objevila už i u nás.

Přečtěte si také

Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Respirátory v obchodech a MHD? 

Respirátory FFP2 by se mohly povinně nosit při nákupech nebo v tramvajích, autobusech či metru – uvažuje o tom vláda. „Uvažujeme o tom, že bychom v tomto následovali Rakousko a Německo v souvislosti s anglickou mutací viru,“ řekl novinářům ve středu premiér Andrej Babiš.

Také ministr zdravotnictví Jan Blatný slova premiéra kvitoval a doslova se o tomto nápadu vyjádřil pochvalně. Z epidemického hlediska by to podle něj bylo prospěšné. Překážkou by ale mohla být cena respirátorů – 1 kus typu FFP2 se totiž pohybuje v lékárnách od 40 Kč výše, zatímco obyčejná rouška vyjde zhruba na desetikorunu. 

Máte už doma vlastní respirátor? Pokud ne, možná byste jej měli začít shánět Canva

Jan Hamáček, který je předsedou Ústředního krizového štábu, však upozornil na to, že respirátory jsou řádově dražší než ústenky. „Věnovali jsme tomu dnes mnoho času. Za mě platí, že respirátor FFP2 poskytuje výrazně větší míru ochrany než rouška. Zadali jsme proto úkol Ministerstvu průmyslu a obchodu, aby nám vyčíslilo, jaké jsou celkové výrobní kapacity těchto respirátorů v České republice,“ uvedl Hamáček.

„Pokud by byly zavedeny plošně, mělo by to totiž samozřejmě vliv na jejich dostupnost. Každopádně, ve státních hmotných rezervách je jich 16 milionů,“ doplnil. O případném zavedení respirátorů by měla vláda jednat v pátek.

Kde se dozvíte o nejlevnějším respirátoru v akci? Na Kupi.cz

Respirátor vydrží jen určitou dobu a je drahý,“ říká důchodkyně ze Zlína na náš dotaz, co si o povinnosti respirátorů například při pravidelných cestách MHD myslí. „Pokud nás těmi respirátory vybaví vláda, tak proč ne, ale za vlastní peníze by se mi cesta MHD v tomto případě prodražila,“ dodává zlínská seniorka. 

Kde se dá sehnat respirátor? 

Nápad na nošení respirátorů vzešel z Rakouska a Německa, kde už opatření zavádějí – důvodem je větší nakažlivost britské mutace koronaviru. Vláda však zatím sama netuší, zda má dostatečnou kapacitu zásob respirátorů. „Zatím zjišťujeme, jak jsme na tom se zásobami respirátorů a jaká by byla možnost je ještě dokoupit,“ odpověděl na dotaz novinářů premiér Babiš. 

Obchody s povinnými respirátory nesouhlasí

Někteří obchodníci považují povinné nošení respirátorů při nákupu za absurdní. Předseda Asociace tradičního českého obchodu Pavel Březina situaci komentuje následovně: „Já si myslím, že vláda hledá v následující situaci, co ještě více zpřísnit, místo toho, aby hledala místa, kde dochází k šíření nemoci.“ 

Podle premiéra Babiše musí celou věc posoudit ministerstvo zdravotnictví. Ve hře je také fixace ceny respirátorů ze strany státu, to by ale mohlo způsobit podle premiéra i to, že je výrobci raději vyvezou do zahraniční.