Vitamín C: Najdete ho i tam, kde byste jej nečekali

Céčko – nejznámější vitamín. Víte, jak ho získat a k čemu se hodí? Canva

Vitamín C je jednoznačně nejznámějším mezi všemi ostatními vitamíny – nejspíš každý z nás například ví, že citron do vody nebo čaje dovede zajistit zdraví po celou zimu. To ovšem není tak jednoznačné, hlavní zdroj vitamínu C se totiž ve skutečnosti nachází úplně jinde. Co dalšího o něm ještě nevíte?

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Co je to vitamín C?

Vitamín C neboli kyselina askorbová je ve vodě rozpustný vitamín, který si lidské tělo nedokáže vyrobit samo. Jeho význam pro organismus je ale přitom neuvěřitelně důležitý.

Kromě toho, že posiluje naši imunitu, pomáhá tělu vypořádat se i s oxidativním stresem způsobeným například sportem – proto by si jej sportovci a lidé s vyšší fyzickou aktivitou měli dodávat více. Dále posiluje taktéž cévní stěny, podílí se na vývoji kostí, zubů, svalů a pomáhá s únavou.

Kolik ho potřebujeme a proč?

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je doporučená denní dávka vitamínu C 90 mg pro muže, 80 mg pro ženy a zhruba 50–60 mg pro děti.

Menší nedostatek vitamínu C má za následek kromě snížené imunity také nižší tvorbu bílých krvinek, extrémní nedostatek pak způsobuje nemoc zvanou kurděje (krvácení z dásní, pod kůži a nehty), anémii či poruchu růstu a správného vývoje.

Dbejte na své zdraví

Co když je ho moc?

Předávkování vitamínem C z přírodních zdrojů je velmi výjimečné – museli byste sníst opravdu mnoho ovoce a zeleniny, které ho obsahují, a to ještě v neupraveném stavu. Tepelná úprava totiž jeho množství výrazně snižuje. Proto je dobré potraviny jíst co nejvíce čerstvé a pokud je nutné je tepelně upravovat, tak co nejkratší dobu, ideálně spařením nebo dušením.

  • Pokud byste přijali více vitamínu C, pravděpodobně budete trpět bolestí žaludku nebo střevními obtížemi. S jeho nadměrným množstvím si umí vaše tělo poradit tak, že přebytek jednoduše vyloučí.
  • Pakliže byste však jeho nadměrné množství užívali dlouhodobě, vašemu tělu by to mohlo uškodit.
Citrony a pomeranče, brokolice, kiwi či exotická acerola – tady všude lze vitamín C najít Canva

Kde ho najdeme?

Vitamín C najdeme v citrusech. To je sice pravda, nicméně ho v nich nenalezneme tolik, jak si většina lidí myslí. Při přepočtu na 100 g potraviny v syrovém stavu byste dokonce museli sníst dva středně velké citrony včetně dužniny, abyste svou denní porci vitamínu C doplnili. Kde se ho tedy nachází nejvíce?

  • Největší množství vitamínu C na 100 g najdete v acerole (ovoce podobné třešni), a to téměř 1 700 mg.
  • Dále v šípku a černém rybízu – 200 mg na 100 g ovoce.
  • Na horních příčkách se drží také růžičková kapusta se 115 mg či kiwi a brokolice s 90 mg.
  • V citronech a pomerančích se ho na 100 g nachází zhruba 40–50 mg. 

Musíte ale počítat s tím, že v některých výše zmíněných potravinách se tepelnou úpravou nebo sušením množství vitamínu C snižuje.

  • Tip na vitamínovou vzpruhu: Uvařte si brokolicovou polévku. Brokolici 5 minut duste v páře, přilijte zeleninový vývar a rozmixujte. Dochuťte a na závěr zakápněte pár kapkami citronu.

Pokud se rozhodnete pro suplementaci vitamínu C, doporučujeme se podívat ideálně po přírodních zdrojích, např. extraktu z aceroly, případně po liposomálním vitamínu C, který zajišťuje lepší vstřebatelnost a snadnější transport do buněk lidského organismu.

Abyste předešli návštěvě doktora, dbejte na přirozeně zdravou a vyváženou stravu Canva

Žijte zdravě a nepodceňujte lékaře

Pokud na sobě pozorujete pocity únavy, bolesti hlavy nebo kloubů, případně máte potíže s imunitou, doporučujeme podívat se na svůj jídelníček a obohatit jej o více potravin, které obsahují vitamín C a také D. Zařaďte do svého života prvky zdravé stravy a dbejte na dostatečný příjem tekutin a odpočinku.

Dlouhodobé zdravotní potíže ovšem nepodceňujte a navštivte lékaře. Zbytečně si nekupujte drahé preparáty, ale nejprve požádejte doktora o krevní rozbor a přehled vitamínů a minerálů. Jedině tak zjistíte, jak na tom vaše tělo je a zda je potřeba dodávat mu větší dávky některých látek.