V plechovce makrel Kaiser Franz Josef objevila inspekce nebezpečnou látku histamin

V plechovce makrel značky Kaiser Franz Josef objevila potravinářská inspekce nebezpečný histamin Gaston.cz / Canva

Po rybičkách v plechovce sáhne většina z nás, když už doma není nic pořádného k jídlu. Ale než si takový výrobek dáme do spíže, musí k nám od moře urazit plechovka se sardinkami, tuňákem nebo makrelami pořádný kus cesty. Není proto divu, že se zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce často vydávají do terénu a odebírají vzorky právě těchto trvanlivých potravin v plechu. Kontrolou odhalili obsah nebezpečné látky histamin v jedné ze známých značek.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Pozor na makrelu v tomatové omáčce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před konzumací konzervy Kaiser Franz Josef Exclusive.

  • Úřední kontrolou bylo zjištěno nadlimitní množství látky histamin, a to ve výrobku: Makrela filety v rostlinném oleji a rajčatové omáčce.
  • Kontrolovaný vzorek inspektoři odebrali v prodejně Kaufland v Uherském Hradišti.
  • Jednalo se o konkrétní výrobek původem z Polska, který měl na obale uvedené datum minimální trvanlivosti do července 2023 (šarže: 07.2023). 

Tip: Pokud máte právě tuto šarži doma, rozhodně konzervu nekonzumujte. V případě, že najdete účtenku, výrobek vraťte prodejci. V opačném případě se obraťte přímo na dovozce Gaston, s. r. o. 

Co je to histamin? 

Co přesně laboratorní analýza ve výrobku prokázala? Překročen byl maximální limit pro obsah látky histamin.

  • Histamin je biogenní amin (organická sloučenina odvozená od amoniaku), která může u spotřebitelů vyvolat zdravotní obtíže. Pokud sníte výrobek, jenž jej obsahuje nadlimitní množství, ani střevo zdravého člověka si nedokáže s takovým množstvím účinně poradit. Histamin se pak dostane mimo střevo a nastanou projevy otravy. K tomu, aby se v konzervě namnožil, přitom stačí opravdu málo.

Ne ve všech potravinách nám histamin škodí

Histamin ale také přirozeně vzniká při fermentačním procesu, a právě proto jsou na něj bohaté:

  • zrající sýry, víno, pivo, kysané zelí, sójová omáčka, tempeh či fermentované masné výrobky.

Na tyto potraviny, ve kterých se přirozeně histamin vyskytuje, si dávejte pozor: bývají mimo jiné častými spouštěči migrén.

Ne každému však histamin po požití způsobuje problémy. Střevo zdravého člověka jej dokáže deaktivovat, žádné komplikace se tedy v důsledku jeho požití neobjeví. To se týká fermentovaných výrobků, kde bývá množství histaminu pro zdravého člověka v akceptovatelném množství.

  • Například u bílého vína v závislosti na druhu se ve skleničce nachází 3–120 mikrogramů (µg) histaminu, zatímco v červeném víně to bývá 60–3 800 µg.
  • Parmazán má cca 107 µg histaminu v jednom gramu a oblíbená sójová omáčka tamari 2 392 µg v jednom gramu.
Dostali jste chuť na rybičky?

Jestliže se chcete dozvědět o histaminu ještě více, doporučujeme přečíst si náš článek: Víte jistě, že tuňáka v konzervě skladujete správně? Otrava hrozí úplně každému