Jak naložit s dárkem, když se Ježíšek netrefil?

I nevhodný dárek může být možností, jak si udělat radost Canva

Objevili jste pod stromečkem krásný dárek, ale bohužel se Ježíšek netrefil do vašeho vkusu či potřeb? Není třeba zůstat v rozpacích – nevhodný dárek dávno není tabu. Pokud se vám to letos přihodilo, stačí se inspirovat: přinášíme hned několik tipů, jak naložit s dárkem, který jednoduše nebyl tím pravým.

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

Zákonná lhůta a vrácení peněz

Pokud jste dostali dárek, který byl zakoupen v některém z online e-shopů, pak máte nárok na vratku v zákonné 14denní lhůtě. Ohledně detailů se můžete informovat u osoby, která vás obdarovala.

Typicky byste pak měli kontaktovat obchodníka a postupovat podle jeho doporučení – standardně bude potřeba vrátit předmět a doplnit číslo účtu, kam chcete zaslat peníze. Vrácení umožňuje i většina kamenných prodejen. Nakonec si za vrácenou částku budete moci koupit to, co vás doopravdy potěší.

Není dárek jako dárek

Dárek se vám líbí, nicméně velikost či barva neodpovídá? Pokud si nepřejete vrátit peníze, lze dárek u obchodníka vyměnit za stejný v odpovídající velikosti, nebo dokonce za jiné zboží, které vám udělá radost. Postup je podobný jako v prvním případu – kontaktujte daného obchodníka a domluvte si výměnu. Nezapomeňte mít při ruce daňový doklad, fakturu či záruční list. Některé e-shopy navíc lhůtu na výměnu či vrácení po Vánocích prodlužují, ani tak však raději neváhejte, abyste konečné datum zbytečně neprošvihli.

Udělejte radost druhým

Jestliže jste promeškali lhůtu na výměnu či vrácení, nevadí. Protože se jedná o nové zboží, pořád je tu naděje, že dárek prodáte za odpovídající cenu na některém z inzertních serverů. Pravděpodobně prodejem mírně pod cenou potěšíte někoho, kdo by nerad platil nebo nemůže platit plnou sumu.

Nechte obdarovaným zadní vrátka. Přidejte do dárků vzkaz o možnosti vrácení či výměny Canva

Čas na dobrý skutek

Pokud nebazírujete na vrácení peněz a chcete zahřát své srdce, pak udělejte dobrou věc. Nevhodný dárek totiž můžete přenechat potřebným. Můžete jej darovat například charitě či někomu, kdo by na něj jinak neměl prostředky. A uděláte tak radost nejen někomu dalšímu, ale především sobě. Ten pocit je k nezaplacení!

Nejste v tom sami

Občas se stane, že v rámci rodiny, blízkých či přátel nejste jediní, kdo dostal nevhodný dárek. Pokud se ale ten váš někomu z blízkých líbí, dohodněte se na výměně přímo s ním. Vyhráno máte, pokud i dotyčná osoba našla ve své nadílce balíček, který se jí nehodí. Sice nejde o nejpravděpodobnější možnost, ale vše závisí na komunikaci a mnohdy i šťastné náhodě.

I přes tento článek s tipy vám však přejeme co nejméně nevhodných dárků a co nejvíce upřímné radosti z maličkostí.