Test majonézových salátů ze supermarketů. Tohle jíte: Separáty, škroby a sůl

Co skutečně obsahují majonézové saláty? Separáty, škroby a sůl! Čím se řídit při výběru? Canva

Majonézové saláty patří již po desetiletí k české klasice. Jelikož ale není jejich složení nijak předepsané, mohou si do nich výrobci dávat, co chtějí. Na jejich kvalitu si tak musí dát pozor sami spotřebitelé. Co na etiketách sledovat? A které vlašské a rybí saláty jsou nejlepší, a které naopak odrazují svým složením? I na to se zaměřil nezávislý test, který si na majonézové saláty posvítil.

Přečtěte si také

Odkud pocházejí výrobci krmiv pro psy a kočky? Někteří jsou z Česka, ostatní ze zahraničí

Složení majonézových salátů normy nemá, kvalitu je potřeba si hlídat

Jak jsme již naznačili, v Česku neexistuje žádná legislativní norma, která by udávala, jaké ingredience a v jakém poměru by měly majonézové saláty obsahovat. Jejich složení je tak zcela v rukou výrobců – a jejich výběr v rukou spotřebitelů. Proto je důležité umět se ve složení orientovat a v regálech sáhnout po těch (alespoň) co nejvíce kvalitních.

Kvalitu a chuť vlašských salátů určuje především salám, který je vyrobený z masa a nikoliv ze separátů či škrobů Canva

Vlašské saláty

Klasický vlašský salát obsahuje majonézu, sterilovanou zeleninu, jako je mrkev, hrášek, okurky nebo celer, brambory a salám. A právě ten nejvíce určuje kvalitu i chuť výrobku. Kolik ho je celkem v balení nemusí být na obalu uvedeno, informace o složení jsou ovšem povinné.

Nejlepší je samozřejmě vybírat výrobky, v nichž je salám s vyšším obsahem masa (většinou to bývá kolem 25 %). Vyhýbejte se vlašským salátům, které obsahují salám ze strojově odděleného masa a škrobů, dále barviva a další umělé látky. Éčka neboli konzervanty najdete ve složení bohužel vždy, hlídat si tak mezi jednotlivými výrobky můžete pouze jejich množství.

Jak dopadly vlašské saláty v nezávislém testu?

První 3 nejlépe hodnocené:

  • Billa/Clever Vlašský salát (8,60 Kč/100 g)
  • Globus Vlašský salát na chlebíčky (11,90 Kč/100 g)
  • Penny/Karlova koruna Vlašský salát (8,60 Kč/100 g)
Na své chlebíčky zvolte kvalitní vlašák v akci

Z hlediska obsahu masa v salámu byl nicméně nejlépe hodnocený vlašský salát Cábů (který obsahuje salám junior s vepřovým, hovězím a telecím masem, a naopak neobsahuje separáty a škroby).

Nejhůře hodnocený:

  • Dostál Vlašský salát (13,30 Kč/100 g) – obsahoval nejvíce konzervantů, barviva, aroma, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chuť a vůni. Salám v něm použití je navíc vyrobený pouze z drůbežích separátů.
Rybí saláty obsahují nejčastěji marinované sledě, které mohou být dobrým zdrojem rybího tuku, pozor si ovšem dávejte na vysoký obsah soli Canva

Rybí saláty

Při výběru rybích majonézových či jogurtových salátů sledujte především obsah rybího masa. Pokud si salát kupujete kvůli prospěšnému rybímu masu a tuku, raději sáhněte po tom ze sleďů (z těch se vyrábí nejčastěji), než například po tom z tresky.

Lehčí jsou saláty s jogurtem, které také obsadily první příčky testu. Ovšem pozor, i ty mohou v nižším množství obsahovat majonézu. Celkově jsou rybí saláty výživově hodnotnější než ty vlašské, jsou ale také poměrně hodně slané. Při výběru proto doporučujeme věnovat pozornost obsahu soli.

Vyvarujte se též výrobkům s umělými barvivy, sladidly či ochucovadly (třebaže se u těchto salátů moc často nevyskytují). Pozitivní známkou na obalu je pak certifikované, modré logo inciativy MSC (Marine Stewardship Council), které značí, že použité ryby byly chyceny šetrným a udržitelným rybolovem.

Ušetřete za kvalitní lahůdky

Jak dopadly rybí saláty v nezávislém testu?

První 3 nejlépe hodnocené:

  • Penny/Gran Mare Rybí salát s jogurtem (11,90 Kč/100 g)
  • Albert Sleďový salát s jogurtem (15,90 Kč/100 g)
  • Varmuža Skandinávský salát sleďový s jogurtem (19,30 Kč/100 g)

Nejhůře hodnocený :

  • Atlantik Rybí salát s majonézou (16,70 Kč/100 g)