Ceny kaprů se letos nezvýší: Kolik bude stát kilo kapra a jak to bude s prodejem?

Za kapra zaplatíte stejně jako loni, bramborový salát bude stát víc Canva

Stánkový prodej živých kaprů je povolen i letos . Musí být ale dodržována hygienická opatření, která bude přísně kontrolovat Státní veterinární správa. Kapři na rozdíl od ovoce nebo zeleniny na salát letos výrazně nepodraží. Co ceny drží dole a jak se liší v jednotlivých regionech?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Nákup přímo ze sádek se vyplatí

I když rybáři přišli kvůli pandemii koronaviru o tržby z vývozu, zdražovat letos neplánují – zlevňovat ovšem také ne. Za nejnižší cenu pořídíte kapra tradičně přímo ze sádek.

Nejvíc můžete ušetřit u jihočeských rybníků. Hlouběji do kapsy naopak musíte sáhnout ve velkých městech, kde se prodejcům prodraží zejména pronájem stánků. Za kapra 1. třídy, který váží do 2,5 kg, zaplatíte 75 až 90 Kč za kilogram. Ceny těžších kaprů se pak mohou vyšplhat na víc než 100 Kč.

Ve stáncích i v supermarketech

Prodej kaprů ze stánků by za určitých podmínek probíhal, i kdyby došlo ke zpřísnění protiepidemických opatření na 4. stupeň. Vedle toho šupináče samozřejmě před Vánoci seženete i v supermarketech. Pokud si však chcete ušetřit práci a pořídit kapra už porcovaného, počítejte i s dvojnásobně vyšší cenou. Kilogram filetů z kapra vás vyjde v řetězcích zhruba na 180 Kč.

Apelujeme na nutnost dodržovat protiepidemická opatření, a to jak ze strany prodejců, tak nakupujících, tedy zejména dodržovat dostatečné odstupy a chránit sebe a své okolí použitím roušek či respirátorů,“ upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V řetězcích si za kapra připlatíte Canva

Vyrazte pro kapra včas

Nákup byste rozhodně neměli odkládat, abyste nečekali dlouhé hodiny a nemuseli mít strach, že se na vás nedostane. První stánky s kapry budou ve městech už okolo 17. prosince.

Lidem bych doporučil, aby nákup kapra nenechávali na poslední chvíli, i z důvodu koronaviru, aby si ušetřili nervy a nestáli v dlouhých frontách,“ radí ředitel společnosti Fish Market Rudolf Provázek. Hodně lidí se dle něj také obává, zdali budou obchodníci stíhat a také jak bude vypadat prodej ve dnech před Vánoci. „Lepší je mít rybu v ledničce a ušetřit si stres,“ hodnotí Rudolf Provázek.