Jaký je rozdíl mezi obyčejným masem a tím s označením BIO?

Dopřejte si maso z ekologické produkce Canva

Maso je bezesporu cenným zdrojem bílkovin a do pestrého jídelníčku rozhodně patří. Je potřeba ale nepodcenit jeho kvalitu a původ. Tyto faktory jsou mnohdy důležitější než konkrétní výběr mezi drůbeží, rybou nebo červeným masem. I ve své podstatě velmi zdravé a dietní ryby mohou být chované ve špatných podmínkách – a naopak tučné vepřové je možné koupit v bio kvalitě. Jak kvalitní maso poznat a kde ho koupit?

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Ideální je vybírat přímo maso z ekologického chovu, ve kterém mají zvířata dostatek prostoru, ať už je to uvnitř, na pastvě nebo například v moři. Velkou roli hraje také krmivo. Na biofarmách dostávají zvířata jen plodiny z vlastní nebo certifikované ekologické produkce bez použití pesticidů, herbicidů či antibiotik.

Například mořské ryby mohou být chovány namačkané jedna na druhou, podobně jako zvířata ve velkochovu, vykrmované sójovými granulemi a léčené antibiotiky. Takové ryby potom víc škodí, než prospívají,“ říká výživová poradkyně Martina Jandová.

Proč a jak často maso jíst?

Živočišná strava je bohatá zejména na vitamin D, železo, omega-3 mastné kyseliny či velmi důležitý vitamin B12. Ten je zásadní pro krvetvorbu a správnou funkci nervové soustavy. Snadněji se díky masu buduje i svalová hmota. Určitě však není potřeba konzumovat masné výrobky několikrát denně, jak si spousta z nás v posledních letech zvykla.

Kvalitu masa poznáte hlavně na chuti a barvě. Zvlášť u kuřecího masa je Bio kvalita znatelná Canva

Přímo od farmářů

Můžete zajet na nákup přímo na nejbližší farmu, kde provozují „prodej ze dvora“. Tam si nejlépe ověříte, jak celé hospodářství funguje. Spousta e-shopů také nabízí rozvoz masa a dalších potravin z farem až k vám domů nebo na výdejny po celé České republice.

Ve většině měst se pravidelně pořádají i farmářské trhy, na kterých svoje výrobky nabízejí samotní zemědělci. Většinou u nich seženete vepřové, hovězí, kuřecí a jehněčí, ale pokud budete mít štěstí, narazíte i na kachnu, husu, slepici nebo perličku.

Bio označení

Na obalech masa v prodejnách hledejte zelené označení BIO – produkt ekologického zemědělství, kterému se také říká biozebra. Druhou možností je pak takzvaný biolist podle evropské legislativy. Pokud kupujete výrobek mimo farmy, představují tyto dvě certifikace jedinou záruku, že je opravdu bio.

Jaký je rozdíl mezi běžným masem a tím bio?

  1. Rozdíl je především v chuti: obecně má bio maso výraznější chuť. Největší rozdíl poznáte u bio kuřecího masa. Maso je křehké a zároveň pevné, neobsahuje žádné přídatné látky. Bio kuře je větší než běžné kuře a má silnější a mírně žlutější kůži, protože se krmí bio kukuřicí.
  2. Úprava: u bio kuřecího masa je potřeba počítat s o něco delší úpravou (zhruba o 30 minut), protože není křehčené.