Od středy se zpřísňuje: Hospody zavřou ve 20 h a začne platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti

Od středy opět dojde ke zpřísnění opatření a restaurace budou muset zavírat už ve 20 hodin Canva

Ministr zdravotnictví Jan Blatný společně s ministrem dopravy, průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem dnes krátce před 18. hodinou na brífinku po jednání vlády zhodnotili situaci v Česku. Potvrdili, že vláda o přechodu do čtvrtého stupně zatím neuvažuje, ale zároveň oznámili nová zpřísnění opatření, která začnou platit od středy 9. prosince.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Počty nakažených rizikových skupin osob podle slov Blatného nestoupají, ba naopak klesají. Proto vláda nenavrhne přechod do stupně čtyři, i kdyby se skóre během zítřejšího dne zvýšilo. Ministr Blatný však pokáral některé občany, kteří nerespektují pravidla. 

Vláda se v pondělí rozhodla, že bude ve sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní, ten by tak trval do 11. ledna. 

Již v neděli na svém twitterovém účtu premiér Andrej Babiš předvídal, že se chystá zpřísňování opatření.

Zpřísněná opatření, která platí od středy 9. prosince 

Zpřísnění vysvětlil ministr zdravotnictví takto: Je to reakce na to, že i když byl zákaz prodeje a konzumace na místě, některé restaurace alkohol prodávaly a lidé jej pak konzumovali například na trzích.“ Dále dodal, že nová pravidla platí od středy 9. prosince. Co všechno bude platit?

  • otevírací doba restaurací, a to včetně těch hotelových, je nově do 20 hodin 
  • restaurace nesmějí mít po 20. hodině otevřená ani výdejní okénka, navíc platí celodenní zákaz prodeje a konzumace alkoholu na veřejnosti
  • rozvoz jídla apod. bude i nadále bez omezení 

Vláda také usiluje o to, aby sněmovna projednala zrychleně ve stavu nouze novelu zákona o pokutách za porušování vládních protikoronavirových opatření. Fyzické osoby by měly platit pokutu 50 tisíc, právnické až 3 miliony korun.

Lyžařské areály se tento týden řešit nebudou

Současná situace podle slov Blatného zatím neumožňuje s určitostí říct, kdy budou otevřeny lyžařské areály. Jednání odložili ministři nejdříve na příští týden. Podle původního plánu mají otevřít 18. prosince.