Velký test másel: Některá obsahují zbytky škodlivých látek, jiná mají slabou chuť

Zaměřili jsme se na másla. Která jsou opravdu kvalitní? Canva

Jaká je kvalita másel v českých obchodech? A obsahují i dnes zdraví nebezpečné látky jako v minulém režimu? Na to se zaměřil nezávislý test, který do laboratoře Státního veterinárního ústavu ČR poslal 12 vzorků másel. Podívejte se na výsledky, které mimo jiné odhalily, zda jsou másla pančovaná přidanými látkami a jak jsou na tom z hlediska chutě, vůně a konzistence.

Přečtěte si také

Máte ho dost? Nedostatek vitaminu B12 může způsobit řadu problémů

Obsah škodlivých látek DDT a PCB

Kvalita másel je dnes oproti minulému režimu značně vysoká. Před rokem 1989 se totiž v potravinách běžně vyskytovaly zdraví škodlivé látky jako toxický insekticid DDT či polychlorované bifenyly (PCB).

V současné době již samozřejmě máme legislativní normy a standardy kvality, negativní vliv těchto látek na životní prostředí je ovšem tak dlouhodobý, že ještě dnes jimi může být například kontaminována půda, na které se pasou krávy, z jejichž mléka se vyrábí mléčné výrobky.

Dobrou zprávou je, že stopy PCB nebyly nalezeny v žádném vzorku, který v pořadu A DOST! testoval tým Jana Tuny. To se bohužel nedá říct o chemikálii DDT, která se využívala k hubení hmyzu hlavně v 50. a 60. letech. Množství DDT v překročeném limitu bylo objeveno hned u tří značek. Nutno však dodat, že v tomto případě pro naše zdraví nepředstavují žádné riziko. Výrobci másla také mohou přítomnost DDT jen těžko ovlivnit a nejedná se o záměrný skutek.

Stopy DDT byly zjištěny v máslech:

  • Moravia Máslo Tradice z Vysočiny 82 %, vyrábí Mlékárna Olešnice (obsah DDT 0,010 mg/kg)
  • Pragolaktos máslo 82 %, výrobce Sachsenmilch Leppersdorf GmbH, Německo (DDT 0,008 mg/kg)
  • Madeta jihočeské máslo, výrobce Madeta České Budějovice (DDT 0,006 mg/kg)

Obsah mléčného tuku a příměsi rostlinných tuků

Pořad A DOST! se u testovaných másel zaměřil také na obsah mléčného tuku. Ten by měl podle legislativní normy tvořit v másle podíl 80–90 %. Všechny hodnocené výrobky byly z tohoto pohledu v pořádku, a navíc se u žádného neobjevily příměsi rostlinných tuků, kterými se másla falšují.

Chuť, vůně a konzistence: které máslo je nejlepší a které nejhorší?

Vzhledem k tomu, že ani případné zbytky škodlivých chemikálií nepředstavují dnes v máslech nebezpečí a všechny kousky obstály i z hlediska obsahu tuku, rozhodl o vítězi a propadáku senzorický test. A zde již byly rozdíly mezi másly opravdu zřejmé.

Propadákem testu bylo poměrně drahé máslo Président (vyrobeno ve Francii), jehož 250 g balení stojí v obchodech téměř 80 korun. Toto máslo mělo ze všech testovaných výrazně horší chuť, vůni i konzistenci, která byla popsána jako mírně lepivá a olejovitá.

Vítězem se potom naopak stalo jedno z nejlevnějších – máslo K Classic, jehož cena se pohybuje kolem 35 Kč. Mělo nejlahodnější chuť a výraznou máslovou vůni. Podobně dobře si v senzorickém testu vedlo i Tatra Tradiční české máslo nebo Madeta Jihočeské máslo.