Pozor na škodlivé složky v některých zubních pastách, které se u nás prodávají

Barva nemá na funkčnost pasty vliv Canva

Zubní pastu používáme několikrát denně a nejspíš nás ani nenapadne, co všechno může v ústech způsobit. Určitě pomáhá ústní dutinu čistit a dezinfikovat, ale mnohdy ne do takové míry, jak výrobci slibují. Naopak některé složky jako parabeny, sulfáty nebo barviva mohou škodit našemu zdraví. Je možné sehnat bezpečnou pastu v běžné drogerii? A čím se při výběru řídit?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Fluoridy

Před lety převažovalo přesvědčení, že čím víc fluoridu, tím lépe. Zabraňuje totiž tvorbě zubního kazu, a to až o 30 %. Dnes už ale víme, že u citlivých jedinců zpomaluje regenerační procesy v ústech, škodí nervové soustavě a štítné žláze a výjimečně může být i rakovinotvorný.

V pastách pro děti by se neměl vyskytovat vůbec, nebo jen v minimálním množství. Dospělým neškodí, pokud na něj nejsou alergičtí. Problém totiž způsobuje hlavně při polknutí.

V pastách pro děti by se Fluorid neměl vyskytovat vůbec, nebo jen v minimálním množství. Canva

Bělící látky a abraziva

Pokud bělící pasta slibuje vybělení zubů o několik odstínů, mějte se na pozoru. Mohla by obsahovat silná abraziva, jako je například oxid hlinitý nebo uhličitan vápenatý. Tyto látky zvyšují citlivost zubů a poškozují zubní sklovinu. Vyzkoušejte raději jemnější pasty s bělícími enzymy, které koupíte i v běžné drogerii. Případně se objednejte na profesionální bělení.

Podcenit byste neměli ani výběr kartáčku

Antibakteriální látky

Zubní pasty by měly působit i proti šíření bakterií v ústech a paradentóze. Většinou se pro tyto účely používá triklosan, který se však působením slunečního záření mění na toxický dioxin. Méně často najdete ve složení chlorhexidin. Ten si poradí s paradentózou, ale vysušuje ústní sliznici a zbarvuje zubní sklovinu.

Triklosan najdete i v mnoha úklidových prostředcích. Může mít řadu zdravotních rizik, mezi která patří hormonální problémy či poruchy zdraví střev,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental.

Pěnidla 

Dostatek pěny v nás vyvolává pocit, že zubní pasta funguje správně a dostane se na všechna místa v ústní dutině. Výrobci o tom ví, a tak v drogerii jen těžko seženete pastu bez pěnidel – výjimkou je například Sensodyne Repair and Protect

Místo škodlivého sodium lauryl sulfátu, který citlivým jedincům vysušuje ústní sliznici a způsobuje afty, se můžete poohlédnout po bezpečnější alternativě. Takovou představuje sodium lauroyl sarkosinát, známý i pro svoje účinky proti zubnímu kazu.

Na výběr máte přijatelné zubní pasty z drogerie nebo přírodní alternativy Canva

Umělá barviva, aromata a konzervanty

Vybraná zubní pasta by vám měla být chuťově i vizuálně příjemná, ale doporučujeme si vždy prostudovat složení. Barva ani vůně o účincích pasty téměř nic nevypovídá. Barevné proužky mají jen estetickou funkci a výsledné aroma pasty nebývá přírodní. Běžní výrobci navíc nemusí uvádět původ těchto látek.

Jako konzervanty se stejně jako v jiné kosmetice používají nejčastěji parabeny, které jsou 100% syntetické a prokazatelně zvyšují aktivitu estrogenů. Jejich rakovinotvorné účinky zatím nebyly stoprocentně potvrzeny, avšak ani vyvráceny.