Restaurace balí kafe do sáčků na pečivo nebo speciálních boxů. Vládě totiž vadí prodej v kelímku

Restaurace balí kafe do sáčků na pečivo nebo speciálních boxů. Vládě vadí prodej v kelímku Canva

Ještě jsme nestihli rozdýchat zákaz prodeje alkoholu z výdejních okének restaurací a dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný potvrdil, že omezení se vztahuje také na nealkoholické nápoje. Koupit si tak u výdejního okénka nemůžeme čaj ani kávu s sebou. Podle vlády má omezení možnosti konzumace jídla a pití na veřejnosti zamezit shlukování osob na veřejných místech. Restauratéři si však našli způsob, jak uspokojit své zákazníky a kávu jim dávají do plastových pohárků, které zabalí do sáčku.

Přečtěte si také

Jako z Itálie: Rychlý a vynikající recept na tiramisu, který budete dělat pořád dokola

Káva s sebou? Není to tak snadné

Zákaz prodeje občerstvení na trzích využily restaurace ve svůj prospěch. Před mnohými podniky tak stojí tabule, které lákají kolemjdoucí na kávu, nealkoholický punč nebo čaj s sebou. Dnes však ministr zdravotnictví zatrhl restauratérům i tento benefit. „Ano, skutečně se počítá se zákazem prodeje nejen alkoholických nápojů z výdejních okének, ale zákaz platí také pro prodej nealkoholických nápojů s sebou,“ vysvětlil poopravené čtvrteční znění usnesení vlády Blatný. 

„Restaurace využily situace a prodávaly nápoje, které se nemohou prodávat ve stáncích na trzích,“ komentoval Blatný. Cílem vlády je lidem co nejvíce znepříjemnit vánoční trhy, aby zůstali doma. „Chceme, aby se lidé nechodili po vánočních trzích s kelímky a jídlem. Každé sundání roušky při konzumaci jídla na veřejnosti zvyšuje riziko pro přenos viru do dýchacích cest,“ upřesnil Blatný. 

Zákaz neplatí na prodej do okének aut, tzv. drive in nebo drive thru. „Nemáme důvod zakazovat prodej nápojů s sebou z prodejních okének, která jsou určena pro nákup z auta. Zde dostane zákazník nápoje v obalu a odjíždí si ho vypít někam jinam, takže to není konzumace na místě,“ vysvětluje ministr zdravotnictví. 

Kafe v sáčku na pečivo

Sociální sítě dnes ovšem zaplavily fotografie káv v potravinových obalech. Restauratéři si tak našli další způsob, jak uspokojit chutě svých zákazníků, kteří si nyní nemohou kofeinový nápoj vychutnat v prostorech restaurace. 

Kdy zakážou kuřákům kouřit venku?

Otázka, která se nabízí, je: Kdy vláda zakáže na veřejnosti kouřit cigarety? Pokud totiž ministrům vadí, že si lidé sundávají roušku na chvíli, kdy pijí nebo jedí, proč jim nevadí kuřáci?