Ode dneška na trzích nekoupíte punč ani trdelník. Některé restaurace na protest ve 20 hodin nezavřou

Ode dneška na trzích nekoupíte punč ani jiné občerstvení Canva

Poslanci budou dnes na mimořádné schůzi řešit už třetí žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. Ten aktuálně platí do 12. prosince a vláda ho chce prodloužit o další měsíc. Ode dneška si lidé nekoupí na trzích svařené víno ani jiný alkohol. Jeho konzumaci na veřejnosti vláda zakázala, stejně jako provoz restaurací po osmé hodině večer. Stravovací provozy musejí po 20. hodině zavřít i výdejní okénka. Někteří provozovatelé na protest ale nechají dnes otevřeno déle.

Přečtěte si také

Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Alkohol ani jídlo si na trzích nevychutnáme

Ode dnešního dne platí zákaz prodeje alkoholu na trzích a jeho konzumace na veřejnosti. Ve stáncích si tak nekoupíte punč ani svařák. Zákaz prodeje platí ve stáncích také pro občerstvení, jako jsou langoše, trdelníky, pečené kaštany a další pochutiny, které by lidé mohli konzumovat na místě. 

Některé restaurace dnes na protest nezavřou

Původně ministři uvažovali o zavření všech stravovacích zařízení, to se však naštěstí nestalo. I přesto ode dneška platí nové nařízení, které přikazuje všem majitelům restaurací, hospod a barů zavřít po osmé hodině večer. Po této nucené večerce nesmí mít být v provozu ani výdejní okénko.

Některé restaurace budou protestovat porušením nového nařízení. Pro Českou televizi potvrdil Jiří Janeček, majitel pivovaru s restaurací Malý Janek (Jince), že se na protest proti nařízením vlády rozhodl s úderem 20. hodiny nezavírat. Já si myslím, že ani nejde o to, jestli lidi přijdou, ale bereme to jako vzkaz vládě, že už nemůžeme dál.“ Neodradil ho ani fakt, že riskuje až 3milionovou pokutu. „My dlužíme dnes už poměrně velké finanční prostředky a případná pokuta by dluh jen navýšila, ale chceme, aby si vláda uvědomila, kam nahnala střední třídu,“ dodal živnostník Janeček. 

Aktuálně v zákoně chybí pasáž, která by stanovila podnikatelům a firmám povinnost dodržovat bezpečnostní opatření. Proto poslanci dnes budou mimo prodloužení nouzového stavu řešit také vládní návrh zákona, podle kterého by za porušení hrozila pokuta až 2 miliony korun. Vládní návrh zákona také počítá s vyššími sankcemi, které by mohli policisté a strážníci v podobě pokut ukládat za porušení bezpečnostních opatření. Fyzickým osobám by tak hrozila pokuta až 50 tisíc korun. 

Ode dneška musejí restaurace zavřít už ve 20 hodin Canva

Prodloužení nouzového stavu dnes projedná vláda, podporu nemá

Poslanci budou řešit další žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. Skončit má 12. prosince a kabinet Andreje Babiše ho chce o 30 dní prodloužit. Podle slov místopředsedy pro zdravotnictví Bohuslava Svobody zatím pro to ale nemá podporu. „Nouzový stav musí být zdůvodněn a o tom v tuto chvíli nejsem přesvědčen. Myslím si, že je v mnoha případech zneužíván a přijímáme zákony, které jsou zcela zbytečně dávány do nouzového stavu,říká Svoboda. Vláda se prodloužením bude zabývat dnes.