Přechod do 4. stupně nás nemine: Obchody ani služby se nezavřou, omezí se ale počet zákazníků

Česká republika se s největší pravděpodobností vrátí do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES Canva

Po dnešním jednání krizového štábu potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček, že s největší pravděpodobností přejde Česko v druhé polovině příštího týdne zpět do čtvrtého stupně protiepidemického systému pohotovosti PES. Zároveň oznámil, že bude existovat spousta výjimek z nařízení, která by pro tento červený, naléhavý stupeň měla platit. Například obchody a služby by se zavírat neměly. Vláda chce pouze omezit počet osob v prodejnách a provozovnách živnostníků.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Už šest dnů za sebou je Česká republika na úrovni čtvrtého stupně systému PES. Ministr vnitra Jan Hamáček dnes potvrdil, že situace je více než vážná a Česko v druhé polovině příštího týdne přejde na vyšší – červený stupeň v systému PES. „Musíme se připravit, že se opatření před Vánocemi zpřísní,“ varoval Hamáček. „Pokud by je vláda nyní nezpřísnila, hrozila by v lednu horší situace než na podzim,“ doplnil Hamáček. 

Obchody zavírat nechceme, ale musíme omezit setkávání

Podle ministra vnitra za vysoká čísla počtu pozitivně testovaných na covid-19 může setkávání se osob mezi sebou. Zavírat obchody před Vánocemi však vláda nechce. Podle slov Hamáčka se ale v příštím týdnu musíme připravit na omezení počtu zákazníků v prodejnách a provozovnách.

Vleky pojedou podle rakouských pravidel, vláda příští týden řekne, kdy to bude Canva

Vleky pojedou podle rakouských pravidel 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný včera prozradil, že výjimky se chystají také pro skiareály. Ty by měly spustit provoz podle rakouského modelu: Vleky a lanovky pojedou, ale počítá se s omezením ubytování a dalších služeb. Během příštího týdne má být jasno, kdy a za jakých podmínek mohou lyžařská střediska zahájit zimní sezónu.