Hospody mají zákaz prodat pivo s sebou v plechovce nebo PET lahvi. Dle ministra Blatného jde o omyl

Hospody nesmějí prodávat pivo s sebou v plechovce nebo v PET lahvi Canva

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a premiér Andrej Babiš oznámili, že vláda změní rozhodnutí, podle něhož si lidé zatím nesmějí odnášet pivo z restaurace v lahvích nebo plechovkách. Nové vládní nařízení uvádí, že od středy 9. prosince je zakázán prodej alkoholických nápojů mimo vnitřní prostory restaurací. Vznikla tak kuriózní situace, kdy hospodští nesmějí prodat zákazníkům alkohol s sebou domů. Přitom ve vedlejší večerce nebo supermarketu si pivo i další alkohol koupí bez problémů.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Ještě to není ani týden, kdy mohly restaurace, hospody a další podniky otevřít, i když s povinnou večerkou ve 22 hodin, a včera už jim vláda zase utáhla kohoutky. Od středy musejí podniky zavřít už ve 20 hodin. Zavřená zůstanou po osmé hodině i výdejní okénka. Navíc platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti po celý den, který jde ruku v ruce se zákazem prodeje občerstvení a alkoholu na trzích.

Pivo v PET lahvi s sebou si v hospodě nekoupíte ani přes den 

V usnesení, které včera začalo platit, se doslova píše: Zakazuje se prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko).“ Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček na tiskové konferenci 7. prosince zdůraznil, že opatření je směřováno zejména na prodej alkoholu přes výdejová okénka ke konzumaci venku a nepřímo ukázal na vánoční trhy. Z toho hospodští usoudili, že smějí prodávat pivo v uzavřených PET lahvích, případně skleněných lahvích nebo plechovkách, které si s sebou zákazník odnese domů. Z omylu je však vyvedla slova mluvčí ministerstva: „V uvedeném případě skutečně platí, že alkoholické nápoje nelze prodávat, a to bez ohledu na to, v jaké jsou nádobě, sdělila Peterová. Vznikla tak paradoxní situace, kdy si zákazník pivo s sebou v hospodě koupit nesmí, nic mu však nebrání v nákupu tohoto alkoholického nápoje v blízkém supermarketu nebo večerce.

Hospody musejí zavírat od středy 9. prosince 2020 už ve 20 hodin Canva
Dostali jste chuť na jedno?

Odvolávám, co jsem odvolal

Na situaci včera v podvečer zareagoval ministr zdravotnictví Jan Blatný a premiér Andrej Babiš. Podle jejich slov nebylo cílem vlády zakázat odnést si domů džbán piva z oblíbené hospody. Tato politováníhodná záležitost bude napravena během 24 hodin,“ uvedl Blatný ve sněmovně. Jeho slova potvrdil i Andrej Babiš na svém twitterovém účtu: „Úmyslem vlády rozhodně nebylo zakázat prodej piva s sebou, když si ho lidé chtějí vypít doma.