Jak odlehčit vánoční menu? Vyzkoušejte sváteční salát bez brambor nebo majonézy

Základ na bramborový salát Canva

A je to tady! Nejhezčí svátky v roce jsou doslova za dveřmi. Také se těšíte na klid a pohodu s rodinou, vůni vánočního cukroví, dárky, světýlka a ten pocit, že nic nemusíte a na pár vteřin se zastaví svět? A co teprve ten pravý vánoční bramborový salát a kapr, nebo řízek? Jenže který to je ten pravý

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Ten nejlepší 

Snad v každé rodině si myslí, že právě oni dělají ten pravý bramborový salát – a to i když se názory jejích členů různí. Úžasná klasika se salámem, tradiční s vařeným vejcem či základ s hráškem a kukuřicí? Salát zásadně bez cibule, nebo s cibulkou, ideálně předsmaženou? A majonézu či tatarku? Nebo raději čočku, jablka či červenou řepu?

Zástup naprosto protichůdných, „rozhodně pravých“ receptů na bramborový salát dovede vykouzlit úsměv na rtech. Všechna zábava jde ale stranou, jakmile vám někdo začne tvrdit, že zrovna ten váš není nejlepší! Ať už však preferujete jakýkoliv, jedno mají společné – svoji historii. Víte, odkud se bramborový salát vzal?

Nestíháte? Bramborový salát snadno seženete i v obchodech

Původ bramborového salátu

Odkud se k nám dostal tradiční bramborový salát, dodnes není úplně jisté. Původně se zřejmě jednalo o jídlo, které připravovali kuchaři ruské šlechtě. Jako přílohu jej začali lidé vařit až na přelomu 19. a 20. století, ovšem v jednodušší podobě, než je tomu dnes.

S majonézou se pak setkáváme až v 50. letech, a to pouze u šlechty – majonéza jako taková totiž patřila k luxusním surovinám a pokrmům. Původní zálivka pak se sestávala z hovězího vývaru, octu, cukru a soli, což se dodnes traduje jako klasická zálivka rakouská.

Bramborový salát lze udělat na mnoho způsobů Canva

Typy svátečních salátů

Široké variace bramborových salátů se u nás nejčastěji servírují během různých svátků. Jejich základ tvoří brambory, kořenová zelenina, sterilované okurky a majonéza. Zbytek ingrediencí už spadá do rodinných tajemství a receptur.

Někdo přidává do salátu syrovou cibuli, jiný cibulku opraženou dozlatova, někdo nedá dopustit na vařené vajíčka a další musí mít v salátu bez pardonů nastrouhaný salám. Jak je to správně, vám nikdo neřekne, hlavně totiž musí chutnat vám i vašim blízkým. Není nic lepšího než vidět spokojený úsměv na rtech všech strávníků.

Pokud se vám však vkrádá na mysl kacířská myšlenka na to, že letos vyměníte svůj tradiční recept za něco nového, máme pro vás několik tipů. Vyzkoušet můžete bramborovo-cibulový salát, dýňový „bramborový“ salát, nebo salát se zálivkou z červené čočky.

Přidejte do bramborového salátu na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, chuť vás překvapí Canva

Bramborovo-cibulový salát

  • Bramborovo-cibulový salát je salát, který sahá až k rakouským kořenům.
  • Jeho základ tvoří pouze ve slupce uvařené brambory, které se krájí na plátky, půlměsíčky červené cibule a zálivka
  • Ta se skládá ze silného hovězího vývaru, do kterého přidáte trochu octu, sůl, pepř a hořčici. Zakápnout ji můžete i trochou citronové šťávy.
  • Voilà. Skvělý a svěží salát, který se výborně hodí ke všem druhům masa i ryb.
Citronová šťáva těžké pokrmy krásně odlehčí

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Dýňový „bramborový“ salát

  • Jste-li zběhlí v receptech na klasický bramborový salát, máme pro vás i jeho low-carb verzi.
  • Připravte si jednotlivé ingredience, tak jak jste zvyklí, jen místo vařených brambor použijte hokkaidó dýni.
  • Tu si dopředu předpečte, aby vynikla lehce nasládlá chuť, která vašemu salátu dodá krásně vyvážené a lehce exotické aroma.
  • Zálivku či majonézu pak doporučujeme udělat mírně hustější, hokkaidó totiž pustí trochu vody. Bon appétit!
Zálivku z červené čočky můžete nahradit klasickou majonézu Canva

Bramborový salát se zálivkou z červené čočky

  • Pokud byste rádi ulehčili svému jídelníčku, ale přesto si nedokážete představit Vánoce bez salátu, nezoufejte. Máme pro vás tip na skvělou odlehčenou verzi majonézy, která dělá mnohdy největší zlo.
  • Uvaříte červenou čočku, přidáte sůl, pepř, hořčici, trochu láku z okurek a 1 dcl oleje a tyčovým mixérem rozmixujete dohladka.
  • Salát poté uděláte tak, jak jste běžně zvyklí. Zaručujeme vám, že si určitě pochutnáte!
Ať zvolíte jakýkoliv, brambory se budou hodit

Pokud se hodláte pustit do něčeho nového, držíme vám palce. Nebojte se vykročit ze své komfortní zóny. A pokud by vás přeci jen popadla obava nad tím, jak by to na Štědrý den nakonec dopadlo, udělejte si malou generálku už teď. Ať už se nakonec rozhodnete jakkoli, vychutnejte si dobré jídlo ve společnosti svých nejbližších a užijte si společný čas.