Recept na rychlé a měkké perníčky s polevou, které jsou hned k jídlu

Recept na rychlé a měkké perníčky s polevou, které jsou hned k jídlu Canva

Také pečete perníčky s dostatečným předstihem před Vánoci, aby se vám hezky rozležely? Nebo na toto pravidlo zapomínáte a poté litujete, že jsou tvrdé a nedají se jíst? Ať už patříte ke kterékoliv skupině, s tímto receptem vás už tvrdé cukroví trápit nebude – tyto perníčky jsou totiž jedlé hned po upečení. Vyzkoušejte naše tipy na osvědčenou klasiku, která se bude krásně rozplývat na jazyku!

Přečtěte si také

Kokosový olej se dá použít v kuchyni i kosmetice. Navíc se po něm hubne
Kokosový olej se dá použít v kuchyni i kosmetice. Navíc se po něm hubne

Ingredience na těsto:

  • 50 g másla
  • 650 g hladké mouky
  • 2 lžičky perníkového koření 
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 6 až 7 lžic mléka
  • 150 g medu
  • 250 g moučkového cukru
  • 5 ks žloutků (na potření hotových perníčků si 1 žloutek odložte)

Zásobujte se vánočními surovinami v akci

Postup přípravy: 

  • Protože perníkové těsto patří mezi ta tužší, doporučujeme použít pro přípravu kuchyňského robota. Pokud však tohoto parťáka v kuchyni ještě nemáte, vystačíte si i s obyčejnou mísou a vařečkou.
  • Do větší mísy dejte cukr, sodu, perníkové koření a mouku a vše pořádně promíchejte, až se všechny ingredience spojí. Dále přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, mléko a med.
  • Vypracujte těsto. Na rozdíl od těst jiných jej ale nemusíte nechávat uležet v lednici – i to je jeho velká výhoda!
  • Na pomoučené desce si ho poté vyválejte na zhruba půl centimetru vysoký plát. A pak už jen vykrajujte tvary.
  • Troubu si mezitím vyhřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a perníčky pečte asi 10 minut. Upečené je pak hned potřete žloutkem.
Výběr tvarů je čistě na vás – nabízí se typicky vánoční motivy, zvolit však můžete i originální tvary, postavičky či zvířátka Canva

Poleva na perníčky

Ingredience:

  • 170 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • pár kapek citronové šťávy

Postup: 

V míse smíchejte všechny tři ingredience. Směsí poté naplňte zdobící sáček, vystačíte si nicméně i s obyčejným sáčkem na potraviny, kterému ustřihnete špičku. Zdobit můžete perníčky až když jsou zcela vychladlé! Poleva na nich zaschne během pár desítek minut. 

Tip: V obchodech s potravinami se prodávají i zdobicí barevné sady. Najdete je mezi potravinami určenými k pečení – a do košíku tak rovnou můžete přihodit i nějaké jedlé ozdoby. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz