Recept na rychlé a měkké perníčky s polevou, které jsou hned k jídlu

Recept na rychlé a měkké perníčky s polevou, které jsou hned k jídlu Canva

Také pečete perníčky s dostatečným předstihem před Vánoci, aby se vám hezky rozležely? Nebo na toto pravidlo zapomínáte a poté litujete, že jsou tvrdé a nedají se jíst? Ať už patříte ke kterékoliv skupině, s tímto receptem vás už tvrdé cukroví trápit nebude – tyto perníčky jsou totiž jedlé hned po upečení. Vyzkoušejte naše tipy na osvědčenou klasiku, která se bude krásně rozplývat na jazyku!

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Ingredience na těsto:

  • 50 g másla
  • 650 g hladké mouky
  • 2 lžičky perníkového koření 
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 6 až 7 lžic mléka
  • 150 g medu
  • 250 g moučkového cukru
  • 5 ks žloutků (na potření hotových perníčků si 1 žloutek odložte)
Zásobujte se vánočními surovinami v akci

Postup přípravy: 

  • Protože perníkové těsto patří mezi ta tužší, doporučujeme použít pro přípravu kuchyňského robota. Pokud však tohoto parťáka v kuchyni ještě nemáte, vystačíte si i s obyčejnou mísou a vařečkou.
  • Do větší mísy dejte cukr, sodu, perníkové koření a mouku a vše pořádně promíchejte, až se všechny ingredience spojí. Dále přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, mléko a med.
  • Vypracujte těsto. Na rozdíl od těst jiných jej ale nemusíte nechávat uležet v lednici – i to je jeho velká výhoda!
  • Na pomoučené desce si ho poté vyválejte na zhruba půl centimetru vysoký plát. A pak už jen vykrajujte tvary.
  • Troubu si mezitím vyhřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a perníčky pečte asi 10 minut. Upečené je pak hned potřete žloutkem.
Výběr tvarů je čistě na vás – nabízí se typicky vánoční motivy, zvolit však můžete i originální tvary, postavičky či zvířátka Canva

Poleva na perníčky

Ingredience:

  • 170 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • pár kapek citronové šťávy

Postup: 

V míse smíchejte všechny tři ingredience. Směsí poté naplňte zdobící sáček, vystačíte si nicméně i s obyčejným sáčkem na potraviny, kterému ustřihnete špičku. Zdobit můžete perníčky až když jsou zcela vychladlé! Poleva na nich zaschne během pár desítek minut. 

Tip: V obchodech s potravinami se prodávají i zdobicí barevné sady. Najdete je mezi potravinami určenými k pečení – a do košíku tak rovnou můžete přihodit i nějaké jedlé ozdoby.