Test odhalil, že mouky z obchodů mohou obsahovat zakázané chemické látky. Nemáte je doma také?

Mouku na pečení vybírejte pečlivě Canva

Vánoční cukroví peče zhruba 60 % Čechů. Pokud mezi ně patříte i vy, nejspíš vás bude zajímat, jak dopadly nezávislé testy mouky v pořadu A dost! Konkrétně bylo testováno 17 hladkých pšeničných mouk, které se právě na pečení používají nejčastěji. Některé značky příjemně překvapily kvalitou za nízkou cenu, u jiných se naopak prokázal vysoký obsah toxických látek. Vedly si stejně dobře konvenční mouky, bio mouky a privátní značky řetězců?

Přečtěte si také

Krásná pleť z drogérky? Retinol prokazatelně vypíná pleť a účinně bojuje proti pupínkům

Pesticidy

Obsah pesticidů v testovaných moukách nepřekročil povolené limity, ty jsou ovšem stanovené pouze na jednotlivé látky, ne na jejich kombinaci.

Nejhůře dopadla mouka od Penamu pro pečení voňavých dobrot za 14,90 Kč. Přestože cenově patří k nejdražším, obsahuje 3 druhy toxických látek, konkrétně insekticid Chlorpyrifos a dále Piperonil-butoxid a Pirimiphos-methyl. Chlorpyrifos způsobuje zdravotní a enviromentální rizika. Naštěstí byl však v mouce nalezen jen ve stopovém množství, které člověka nemůže ohrozit na životě.

Piperonil-butoxid a Pirimiphos-methyl obsahovaly ještě čtyři další mouky, a to K-CLASSIC Pšeničná MOUKA HLADKÁ, Hladká mouka pšeničná Pro Globus ČR, Tesco Hladká mouka pšeničná a MOUKA Babiččina volba.

Mouky zcela bez pesticidů najdete i v nabídce z konvenčního zemědělství, a pak samozřejmě mezi bio produkty. Neobsahují je bio mouka Nature's Promise, ale ani mouky ARO nebo Penny, Zátkova pšeničná mouka či mouka Clever.

Plísně

Plísně nebyly obsažené v mouce z ekologického zemědělství Nature's Promise. Mýtus, že chemicky neošetřené obilí obsahuje více plísní, se tedy nepotvrdil. Hlavní mykotoxin se nevyskytoval ani v mouce Billa, Babiččině volbě, mouce Albert a mouce Pro Globus ČR.Naopak v mouce Předměřické pšeničné hladké jich bylo nalezeno limitní množství. Produkt má přitom označení Klasa, které uděluje ministr zemědělství. Vysoce kontaminované byly v tomto směru i mouka z Věrova, mouka ARO nebo Zátkova mouka.

Kvalitu najdete nejen u bio mouky

Velmi dobře překvapivě dopadly privátní značky řetězců. Mouky BILLA, Albert nebo Penny jsou opravdu kvalitní. A potvrdilo se i to, že většina testovaných druhů patří mezi standardní až velmi silné typy, které jsou na domácí pečení ideální.

Celkově v testu jasně zvítězila již zmíněná mouka z ekologického zemědělství Nature's Promise. Je sice nejdražší, ale vzhledem ke svému složení se určitě vyplatí. Běžně ji koupíte za 24,90 Kč.

Kompletní výsledky testu se dozvíte ve videu.