Obchody zůstanou otevřené i na Štědrý den. Od pátku se zavřou restaurace a hotely

Obchody se i přes zhoršení epidemiologické situace před Vánocemi zavírat nebudou Canva

Vláda dnes rozhodla o přesunu Česka do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Od pátku 18. prosince tak začínají platit nová omezení, která mimo jiné zavřou restaurace nebo hotely. Zákaz provozu se nebude týkat maloobchodu, a to bez ohledu na to, jaké zboží nabízí. Umožněn bude i nadále nedělní prodej. Na Štědrý den bude moci být otevřeno do 12 hodin a během obou svátků vánočních musejí mít všechny obchody zavřeno. Služby mohou fungovat bez omezení.

Přečtěte si také

Počet podvodů u samoobslužných pokladen narůstá. Zloději si našli způsob, jak je obelstít

Obchody i ve čtvrtém stupni nezavřou

Vláda zrovnoprávnila malé a velké řetězce. Otevřeny tak mohou zůstat velké řetězce i malé prodejny, nezáleží tedy na sortimentu, který nabízejí. 

Na Štědrý den mohou mít obchody otevřeno do 12 hodin, o následujících vánočních svátcích však zůstanou zavřeny.

Tip: Jak budou mít přes Vánoce otevřeno konkrétní obchody, jsme sepsali v dřívějším článku: Vánoční otevírací doba v obchodech 2020: Jak to bude na Štědrý den, mezi svátky a na Silvestra?

Co vše platí v obchodech ve čtvrtém stupni:

  • Omezení počtu zákazníků v prodejně tak, aby na 1 zákazníka připadalo 15 metrů čtverečních plochy
  • Dodržování rozestupů 2 metry
  • Dítě do 6 let může jít v doprovodu rodiče (nebo dospělé osoby) do provozovny a nepočítá se do limitu 1 : 15

Otevřeno mohou mít všechny obchody i v neděli. 

Obchodní centra mohou zůstat otevřená i ve čtvrtém stupni protiepidemického systému Canva

Kadeřnictví, kosmetika a další služby 

Provozovatelé služeb si mohou oddechnout, vláda dnes nezakázala ani jejich provoz. Kosmetická studia nebo kadeřnictví a další služby, které dle původního čtvrtého stupně PES měly zůstat zavřené, mohou podle slov ministra zdravotnictví Jana Blatného nechat své provozovny otevřené. Podmínkou je pouze dodržovat hygienická opatření, která jsou podobná těm v obchodech. 

Restaurace a hotely od pátku zavřou 

Všechna ubytovací zařízení musela být uzavřená pro rekreační účely od 22. října do 2. prosince. Po necelých dvou týdnech se tak restaurace a hotely opět zavřou. Přitom právě od vánočních svátků a Silvestra si hoteliéři a restauratéři slibovali, že by jim ztráty mohl závěr roku alespoň trochu kompenzovat. Premiér Andrej Babiš se na tiskové konferenci omluvil všem provozovatelům, kterých se restrikce dotknou, a poprosil je o jejich dodržování. 

  • Výdejní okénka mohou fungovat od 5:00 do 23:00.

Bazény, wellness a fitness centra musejí zůstat zavřená

Ve čtvrtém stupni nesmějí být podle systému PES otevřená fitness centra, bazény a wellness centra s výjimkou zdravotních služeb a profesionálních sportovců. Ani těm vláda nedala dnes výjimku, a tak všechna zmíněná zařízení musejí zůstat zavřená. 

Restaurace, hotely a bary musejí zavřít už před Vánocemi Canva

Školákům se prodlouží prázdniny

Ministerstvo školství dnes potvrdilo, že prodlouží dětem vánoční volno. Původně měli jít žáci do škol naposledy v úterý 22. prosince, dnes vláda schválila, že pátek 18. prosince je posledním školním dnem v tomto roce. Rodiče mohou za dny 21. a 22. prosince požádat o ošetřovné.

O lyžování před Vánocemi nepřijdeme

Od pátku bude povolen provoz skiareálů a vleků v tzv. rakouském stylu: Lyžařské vleky a lanovky mohou být v provozu pro lyžaře, ale nebude možné se ubytovat a občerstvení bude možné v restauracích jen přes výdejní okénko. 

Noční zákaz vycházení je od pátku zpět

Od pátku je opět omezený volný pohyb obyvatel v nočních hodinách. Noční zákaz vycházení ve čtvrtém stupni systému PES je od 23:00 do 05:00 hodin. Shromažďovat se může maximálně šest osob. Na ulicích se nadále nebude moci pít alkohol.