Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak správně uvařit čočku? Vděčná pochoutka, kterou nepohrdnou ani gurmáni

Jak správně uvařit čočku? Vděčná pochoutka, kterou nepohrdnou ani gurmáni

Čočka jedlá, zvaná také čočka kuchyňská, je známou luštěninou pocházející z Přední Asie. Semena této jednoleté rostliny z čeledi bobovitých patří mezi nejzdravější suroviny. Díky tomu je čočka řazena mezi tzv. superpotraviny. Známo je několik druhů semen, která se vzájemně liší velikostí a barvou. Můžeme se setkat se žlutou, oranžovou, hnědou, zelenou nebo černou čočkou. Nejčastěji doma připravujeme klasiku, tedy čočku hnědou.

Přečtěte si také

Liči: Exotické ovoce s neodolatelnou sladkou chutí. V květináči vám zkrášlí obývák
Liči: Exotické ovoce s neodolatelnou sladkou chutí. V květináči vám zkrášlí obývák

Čočka pro zdraví 

Ze všech rostlin na světě zaujímá čočka třetí místo v obsahu bílkovin, jež jsou potřebné pro stavbu svalů (po sójových bobech a konopí). Uznání si získává také pro vysoký obsah železa, díky čemuž má silný pozitivní dopad na kardiovaskulární systém. 

V mnoha zemích je čočka nezbytnou součástí jídelníčku. Nejvíce je však používaná v Indii, protože většina tamních obyvatel patří mezi vegetariány. Navíc je nejen skvělou složkou potravy, ale dokáže nám ušetřit i pár korun.

Příprava červené čočky je nejkratší

Jak uvařit čočku 

Příprava čočky není nijak složitá, zvládnou ji i děti. Výhodou je také doba vaření. Na rozdíl od jiných luštěnin trvá nejkratší dobu, což je jejím dalším benefitem. Nejdříve vybrané množství důkladně probereme, abychom zjistili, zda obsahuje pouze zdravá, nenapadená semena. Dnes se však zpravidla setkáme s čistým obsahem balení a tak se stává, že někdy tento krok přeskočíme. Pokud si chceme přípravu ještě více zkrátit a ulehčit, necháme semena předem namočená ve větším množství vody cca 7 hodin. Zbavíme se tak škodlivých látek – purinů, které jsou v čočce před zpracováním obsaženy. Před vařením je nutné vodu s uvolněnými škodlivinami vyměnit za čerstvou. 

Čas potřebný k uvaření čočky se liší dle barvy a druhu semen. Červená čočka si žádá nejkratší dobu (zhruba 10–15 minut), protože vzniká oloupáním a rozpůlením čočky žluté. Čočku stačí namočit na tři až čtyři hodiny do studené vody v chladnější místnosti. Máčet ji můžete ale klidně i přes noc, nic se jí nestane. Současně je jedinou luštěninou, která nenadýmá! Jelikož existují různá semena, obecně platí, že velkozrnná vaříme déle než drobnozrnná. Po dvaceti minutách na plotně čočku ochutnáme a v případě potřeby ještě necháme dovařit.

Skladování uvařené čočky 

Luštěniny můžeme snadno uchovávat, stejně jako obiloviny, ovoce či zeleninu. Pokud nám od oběda nebo večeře zbyde čočka, jednoduše ji vložíme do vzduchotěsné dózy, která zvyšuje trvanlivost potravin. V chladničce bychom ji neměli nechávat déle než pět dní. V mrazáku nám vydrží bez problému klidně až tři měsíce. Po rozmrazení je však vhodnější použít čočku do polévek a kaší, neboť semena během této doby hodně změknou.

Věděli jste, že...

... čočka obsahuje velké množství

  • vlákniny –  jeden hrnek vařené čočky obsahuje 16 gramů vlákniny
  • železa – šálek čočky poskytuje 87 % doporučené denní dávky železa, které naše tělo potřebuje
  • kyseliny listové – v jednom hrnku vařené čočky je obsaženo téměř 100 % denní dávky
Čočka nakyselo patří mezi tradiční české recepty

Recepty s čočkou

V kuchyni můžete vykouzlit dle chuti a nápadů spoustu zajímavých jídel, kde bude tato úžasná luštěnina hrát hlavní roli. Obyčejnou vařenou čočku můžete připravit třeba nakyselo. 

Čočka nakyselo pro začátečníky  

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g čočky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • ocet, cibuli a sůl 
  • vejce

Postup: 

Na olej dáme připravenou nakrájenou cibuli. Necháme ji na pánvi napěnit dozlatova. Poté povaříme čočku doměkka. Mezitím si připravíme vejce natvrdo a odložíme ho bokem. Čočku smícháme s voňavou cibulkou z pánve a zaprášíme moukou. Nakonec vše zalijeme trochou vody, přidáme ocet a chvilku povaříme. Dochutíme solí a můžeme podávat s vejcem a sterilovanou okurkou. Jíme s jakýmkoliv pečivem, klasikou je krájený chléb.

Čočka nakyselo – další varianty, co k ní: 

Jinou častou kombinací je čočka a volské oko. Usmažíme vejce na oleji, osolíme, opepříme a je hotovo! Velmi chutné je také spojení čočky a grilované pikantní klobásy.

Čočka ve spíži se vždycky hodí

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Prospěšnost ryb pro naše tělo je doslova vyhlášená a oblíbený losos je považován za naprostou lahůdku. Tento recept pro vás může být zajímavým experimentem v kuchyni. Budete potřebovat: 

Suroviny na 4 porce: 

  • filety z divokého lososa 4 ks po 100 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř 

Na salát budete potřebovat:

  • 200 g čočky puy – zelená drobnozrnná
  • 800 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g velkých plochých žampionů nebo portobello
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g rukoly
  • sůl

Zálivka: 

  • 1 stroužek česneku – oloupaný a nasekaný
  • 2 lžíce bílého vinného octu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce vody
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů je receptem pro labužníky

Postup:

  1. Propláchneme čočku a zalijeme ji ve velkém hrnci vodou či vývarem. Doplníme bobkovým listem, přidáme tymián a uvedeme k varu. Stáhneme teplotu a uvaříme čočku (zhruba 15–20 minut).
  2. Mezitím si připravíme všechny houby. Očistíme je a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpálíme olej a restujeme houby dozlatova. Za občasného míchání necháme 6–8 minut na středním stupni. Dále oloupeme česnek, nasekáme ho nahrubo a přimícháme k houbám. Osolíme a 2 minuty opékáme. Poté směs odstavíme.
  3. Rozehřejeme gril v troubě na nejvyšší stupeň. Vezmeme plech a vyložíme ho pečicím papírem. Rybu mírně osolíme, opepříme a necháme ji grilovat asi 8 minut podle chuti. Maso se během této doby zpevní a lehce zbělá.
  4. Zbavíme se přebytečné vody z čočky, vyjmeme bylinky na provonění a vložíme čočku do vhodné nádoby, nejlépe mísy. Přidáme do ní houby a malinko promícháme.
  5. V malé misce promícháme prolisovaný česnek se zbytkem surovin určených na zálivku. Opět osolíme a opepříme. Přelijeme přes půlku salátu a vše zamícháme. Do salátu přidáme zbylou rukolu a navrch položíme grilovaného lososa jako třešničku na dort. Maso na dochucení pokapeme citrónem. Nechte si chutnat!

Tip: Ke grilovanému lososu se salátem a čočkou můžeme podávat třeba křupavé bagetky rozpečené v troubě.