Jak správně uvařit čočku? Vděčná pochoutka, kterou nepohrdnou ani gurmáni

Jak správně uvařit čočku? Vděčná pochoutka, kterou nepohrdnou ani gurmáni azerbaijan_ stockers / Shutterstock.com

Čočka jedlá je známou luštěninou pocházející z Asie, jejíž semena patří mezi nejzdravější suroviny – řadíme ji proto mezi tzv. superpotraviny. Známo je několik druhů semen, která se vzájemně liší velikostí a barvou. Můžeme se setkat se žlutou, oranžovou, hnědou, zelenou nebo černou čočkou. Nejčastěji však doma připravujeme klasiku, tedy čočku hnědou. Víte, jak na ni?

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

Čočka pro zdraví

Ze všech rostlin na světě zaujímá čočka třetí místo v obsahu bílkovin, jež jsou potřebné pro stavbu svalů. Uznání si získává také pro vysoký obsah železa, díky čemuž má silný pozitivní dopad na kardiovaskulární systém.

V mnoha zemích jde o nezbytnou součást jídelníčku – nejvíce je však používaná v Indii, protože většina tamních obyvatel patří mezi vegetariány. Navíc je nejen skvělou složkou potravy, ale dokáže nám ušetřit i pár korun.

Jak uvařit čočku

Příprava čočky není nijak složitá a na rozdíl od jiných luštěnin trvá kratší dobu. Před jejím vařením může být vhodné semena probrat, abychom zjistili, jestli jsou zdravá – v dnešní době balených potravin lze nicméně tento krok přeskočit. Pro usnadnění je ale můžeme nechat předem namočená ve větším množství vody cca 7 hodin – tím se zbavíme škodlivých látek, tzv. purinů. Před vařením vodu vyměníme.

Čas potřebný k uvaření čočky se liší dle barvy a druhu semen. Červená čočka si žádá nejkratší dobu (zhruba 10–15 minut), protože vzniká oloupáním a rozpůlením čočky žluté. Čočku stačí namočit na tři až čtyři hodiny do studené vody v chladnější místnosti. Máčet ji ovšem můžete klidně i přes noc, nic se jí nestane.

Jelikož existují různá semena, obecně platí, že velkozrnná vaříme déle než drobnozrnná. Po dvaceti minutách na plotně čočku ochutnáme, a v případě potřeby ještě necháme dovařit.

Čočka ve spíži se vždycky hodí

Skladování uvařené čočky

Luštěniny můžeme snadno uchovávat, stejně jako obiloviny, ovoce či zeleninu. Pokud nám čočka zbyde, jednoduše ji vložíme do vzduchotěsné dózy, která zvyšuje trvanlivost potravin. V chladničce bychom ji neměli nechávat déle než pět dní, v mrazáku vydrží klidně až tři měsíce. Po rozmrazení je však vhodnější použít ji do polévek a kaší, neboť semena během této doby hodně změknou.

Přínos pro zdraví

Čočka není jen levnou potravinou se snadným způsobem přípravy – jedná se i o velmi zdravou ingredienci. Obsahuje totiž velké množství:

  • Vlákniny – jeden hrnek vařené čočky jí obsahuje až 16 gramů
  • Železa – šálek čočky poskytuje 87 % doporučené denní dávky
  • Kyseliny listové – v jednom hrnku čočky je obsaženo téměř 100 % denní dávky

Recepty s čočkou

V kuchyni lze vykouzlit dle chuti a nápadů spoustu zajímavých jídel, kde bude tato úžasná luštěnina hrát hlavní roli. Obyčejnou vařenou čočku můžete připravit třeba nakyselo:

Čočka nakyselo pro začátečníky

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g čočky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • ocet, cibuli a sůl
  • vejce

Postup:

  1. Na olej dáme připravenou nakrájenou cibuli, kterou necháme napěnit dozlatova. Poté povaříme čočku doměkka. Dále si připravíme vejce natvrdo a odložíme ho bokem.
  2. Čočku smícháme s voňavou cibulkou z pánve a zaprášíme moukou. Na závěr zalijeme trochou vody, přidáme ocet a chvilku povaříme.
  3. Dochutíme solí a můžeme podávat s vejcem a sterilovanou okurkou. Jíme s jakýmkoliv pečivem, klasikou je krájený chléb.

Tip: Častou kombinací je i čočka a volské oko. Usmažíme vejce na oleji, osolíme, opepříme a je hotovo! Velmi chutné je také spojení čočky a grilované pikantní klobásy.

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Prospěšnost ryb pro naše tělo je doslova vyhlášená a oblíbený losos je považován za naprostou lahůdku. Tento recept pro vás může být zajímavým experimentem v kuchyni. Budete potřebovat:

Suroviny na 4 porce:

  • filety z divokého lososa, 4 ks po 100 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Na salát:

  • 200 g čočky puy – zelená drobnozrnná
  • 800 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g velkých plochých žampionů nebo portobello
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g rukoly
  • sůl

Zálivka:

  • 1 stroužek česneku – oloupaný a nasekaný
  • 2 lžíce bílého vinného octu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce vody
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Losos a čočka? Tuto delikatesu si zamilujete

Postup:

  1. Propláchneme čočku a zalijeme ji ve velkém hrnci vodou či vývarem. Doplníme bobkovým listem, přidáme tymián a uvedeme k varu. Stáhneme teplotu a čočku uvaříme (zhruba 15–20 minut).
  2. Mezitím si připravíme všechny houby – očistíme je, nakrájíme na plátky a na rozpáleném oleji orestujeme dozlatova. Za občasného míchání necháme 6–8 minut na středním stupni. Dále oloupeme česnek, nasekáme ho nahrubo a přimícháme k houbám. Osolíme a 2 minuty opékáme. Poté směs odstavíme.
  3. Rozehřejeme gril v troubě na nejvyšší stupeň. Vezmeme plech a vyložíme ho pečicím papírem. Rybu mírně osolíme, opepříme a necháme ji grilovat asi 8 minut podle chuti. Maso se během této doby zpevní a lehce zbělá.
  4. Zbavíme se přebytečné vody z čočky, vyjmeme bylinky na provonění a vložíme čočku do vhodné mísy. Přidáme k ní houby a malinko zamícháme.
  5. V malé misce promícháme prolisovaný česnek se zbytkem surovin určených na zálivku. Opět osolíme a opepříme, přelijeme přes půlku salátu a vše zamícháme. Přidáme zbylou rukolu a navrch položíme grilovaného lososa. Maso na dochucení pokapeme citrónem. Nechte si chutnat!

Tip: Ke grilovanému lososu se salátem a čočkou můžeme podávat třeba křupavé bagetky rozpečené v troubě.