Od pátku bude platit zákaz nočního vycházení a volného pohybu přes den. Kam všude smíme jít?

Od pátku 18. prosince opět začíná platit omezení volného pohybu přes den i noční zákaz vycházení Canva

V pátek přechází Česko do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Od 18. prosince tak platí zákaz nočního vycházení, omezuje se i volný pohyb lidí přes den. Od 5:00 do 23:00 bychom tedy až na výjimky neměli vycházet ven. Dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný oznámil, že vláda upravila znění vyhlášky, která sice umožnila otevření všech obchodů, ale lidé podle ní směli jít nakupovat pouze do potravin, drogerií a zverimexů.

Přečtěte si také

Nike omezí výrobu Air Force 1: Chce z klasiky udělat vzácnost a zaměřit se na novější řady

Obchody mohly být otevřené, lidé do nich ale nesměli...

S přechodem do červeného, tedy čtvrtého stupně v systému PES v Česku začne platit od pátku zákaz vycházení, který má však řadu výjimek. Ve vládním usnesení ze 14. prosince se píše také o omezeném volném pohybu přes den, což by znamenalo, že lidé nesmějí vyrazit do obchodů mimo těch, které prodávají potraviny, drogerii a krmivo pro zvířata. I přesto, že všechny obchody mohou být bez rozdílu prodávaného sortimentu otevřeny. 

Na kuriózní situaci obratem reagovalo ministerstvo zdravotnictví na Twitteru: „Není pravda, že bychom od pátku omezovali možnost jít si nakoupit. Koupit si můžete cokoliv, žádné obchody se neomezují.“

Tip: Velké řetězce s potravinami dnes změnily otevírací dobu svých prodejen na Štědrý den

Ministr zdravotnictví Jan Blatný dnes oznámil, že si některá média špatně vyložila vládní usnesení o nakupování, a tak vláda vydá v následujících hodinách aktualizaci, podobně jako v minulém týdnu. Tehdy se pro změnu řešilo, že restaurace nesmějí prodávat z výdejního okénka lidem kávu s sebou. I toto nařízení později vláda specifikovala a zákaz se nyní týká pouze alkoholických nápojů. 

Od pátku přejde Česká republika zpět do čtvrtého stupně protiepidemického systému a opět bude platit zákaz volného pohybu osob Canva

Kam smíme večer?

Vláda s účinností ode dne 18. prosince 2020 od 00:00 hod. do dne 23. prosince 2020 do 23:59 hodin zakazuje volný pohyb osob v době od 23:00 hod. do 04:59 hod. s výjimkou:

  • cest do zaměstnání a k výkonu podnikatelské činnosti 
  • rozvážkových a zásobovacích služeb
  • neodkladných cest, jejichž uskutečnění je nezbytně nutné i v nočních hodinách z důvodu ochrany života, zdraví, majetku
  • venčení psů do 500 metrů od místa bydliště
  • cest zpět do místa svého bydliště

Na dnešní ranní tiskové konferenci potvrdil ministra zdravotnictví Jan Blatný, že vláda umožní věřícím účast na půlnočních mších i přes zákaz nočního vycházení. V kostelech bude ale možné využít jen pětinu míst. 

Vicepremiér Karel Havlíček dnes řekl, že i po pátečním přesunu do 4. stupně mohou autoškoly prakticky i teoreticky vyučovat a pořádat zkoušky. Kabinet i tuto výjimku zapracoval do příslušného usnesení.

Kam smíme jít přes den? 

S úderem páteční půlnoci se zakazuje volný pohyb osob na území celé České republiky v době od 05:00 hod. do 22:59 hodin.

I zde však platí celá řada výjimek:

  • Povoleny jsou cesty do zaměstnání a k výkonu podnikatelské činnosti. 
  • Vydat se můžeme na nezbytnou cestu za rodinou nebo osobami blízkými.
  • Povoleny jsou nezbytně nutné cesty k obstarávání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata). Právě tento bod bude ministerstvo aktualizovat, resp. rozšiřovat tak, aby lidé mohli jít do obchodů na nákupy, aniž by porušovali vládní nařízení.
  • Můžeme také jít do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, a to i jako nezbytný doprovod příbuzných a osob blízkých, a nebo ke zvěrolékaři.

Povoleny jsou i následující cesty:

  • Cesty za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí 
  • Cesty za účelem pobytu v přírodě nebo parcích a sportování na venkovních sportovištích
  • Vycestovat můžeme také do vlastních rekreačních objektů
  • Cesty za účelem vycestování z České republiky
  • Cesty na zkoušky a praxe v rámci škol
  • Výjimka myslí i na svatby a pohřby v počtu ne vyšším než 20 osob a také na návštěvy hřbitova