Česku hrozí lockdown ještě před Vánocemi. V pátek se PES dostal do pátého stupně

V pátém stupni PES se počítá se zavřením služeb i obchodů a povolen je pouze nákup nutných věcí Canva

Pátek je prvním dnem, kdy Česko přešlo do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Vládní opatření, která platí ode dneška, však až na výjimky odpovídají čtvrtému stupni. Rizikový index dnes stoupl na 76 bodů, což je spodní hranice toho nejvyššího – tedy pátého stupně. V několika krajích se skóre vyhouplo dokonce až na 81 bodů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný po týdnu dnes opět vyhodnotil další vývoj epidemie a nevyloučil ani další zpřísnění opatření.

Přečtěte si také

Vynikající pohoštění pro slavnostní příležitosti: Obložené chlebíčky jednoduše zbožňujeme

Co platí od pátku 18. prosince

  • obnovený je zákaz vycházení mezi 23:00 a 05:00
  • shromažďovat se může nejvíc šest osob
  • hotely musejí zavřít pro rekreační účely
  • restaurace a další stravovací zařízení mohou provozovat jen výdejní okénka nebo rozvoz

I přesto, že si teprve zvykáme na omezení, která jsou spojena s aktuálně platným čtvrtým stupněm, skóre systému PES se v pátek zvýšilo do pátého stupně. V něm se počítá se zavřením škol, služeb i obchodů a povolen je pouze nákup nutných věcí. 

Blatný počítá s 10 000 nakažených denně 

Na pravidelné páteční tiskové konferenci zhodnotil ministr zdravotnictví Jan Blatný aktuální vývoj epidemie nemoci covid-19 v České republice. Potvrdil, že situace je alarmující zejména v nemocnicích, kde se zvyšuje i počet nakažených zdravotníků, kterých je v Česku nyní zhruba 5 tisíc. „Pokud budeme pokračovat dál po současné trajektorii, bude na konci roku denně přibývat kolem 10 tisíc nakažených občanů denně,“ uvedl Blatný. Zároveň dodal, že pokud se toto číslo neprojeví v nemocnicích, nevidí v něm až takový problém. 

O přesunu do pátého stupně se může rozhodovat už v pondělí

Pokud by skóre setrvalo nad hodnotou 75 následující tři dny, měla by vláda rozhodnout o zpřísnění protiepidemických opatření. Znamenalo by to, že před Štědrým dnem bychom tak mohli být už ve stupni pět. „Pokud by rizikové skóre zůstávalo na hodnotě odpovídající pátému stupni, budeme muset v rámci expertní skupiny řešit, zda vládě ČR nenavrhnout přesun právě do tohoto stupně, řekl Blatný. Pokud tak číslo indexu bude i přes víkend ve fialovém – nejvyšším pásmu, mohla by se vláda zabývat zpřísněním už začátkem příštího týdne. 

  • Na konci roku se upraví metodika rizika jednotlivých stupňů PES
  • Očkovací látka proti covidu-19 by měla dorazit do Česka 26., nejpozději 27. prosince. Do konce roku pravděpodobně přijde víc než 10 000 dávek
Nezapomeňte o Vánocích chránit sebe i své blízké
Žáci se do škol vrátí až 4. ledna, protože jim ministerstvo školství prodloužilo v prosinci vánoční prázdniny Canva

Školáci mají prázdniny zatím do 4. ledna

Žáci se do škol v novém roce vrátí 4. ledna. Ministerstvo školství jim prodloužilo vánoční prázdniny, které tak započnou již zítřkem. Otázkou zůstává, jak by ministerstvo zareagovalo, kdyby platil v lednu pátý, tedy nejvyšší stupeň, který počítá se zavřenými školami.