Lidl varuje před výrobkem, který obsahuje zakázané látky. Vrátí vám za něj peníze i bez účtenky

Lidl varuje před výrobkem, který obsahuje zakázané látky. Vrátí vám za něj peníze i bez účtenky Canva

Obchody stahují z prodeje dva typy sezamových semínek, které obsahovaly nepovolený biocidní přípravek ethylenoxid. Konkrétně se jedná o dva druhy semínek od výrobce WEIAND GmbH, které byly prodávány v řetězci Lidl. Výrobky lze zanést do kterékoliv prodejny tohoto řetězce, kde vám budou vráceny peníze i bez účtenky.

Přečtěte si také

Výborná omáčka, která má říz: Recept na křenovou omáčku jako od babičky

Pozor na nebezpečnou šarži sezamových semínek z Lidlu

Společnost Lidl ve středu informovala o nebezpečném výrobku, u kterého varuje před jeho konzumací. Výrobce WEIAND GmbH z důvodu ochrany spotřebitele stahuje z oběhu výrobky „Vitasia“, a to konkrétně:

  • sezamová semínka pražená, 50 g s datem minimální trvanlivosti 06/2023
  • sezamová semínka loupaná, 50 g s datem minimální trvanlivosti 06/2023

V laboratořích byla ve výrobcích zjištěna látka ethylenoxid, což je v EU nepovolený biocidní přípravek. Výrobce proto prosí všechny zákazníky, aby toto důležité upozornění vzali na vědomí a výše uvedené výrobky dále nekonzumovali.

Sezamová semínka mohli lidé zakoupit v prodejnách Lidl, řetězec je však nyní stahuje z prodeje. Pokud je nicméně už máte doma, můžete je do kteréhokoliv z obchodů tohoto řetězce vrátit – Lidl vám vrátí peníze, a to i v případě, že semínka donesete bez účtenky z nákupu.

Na co se sezamová semínka v kuchyni používají? 

Sezamová semínka se hodí do sladkého i slaného pečiva a velké oblibě se těší především u pekařů. Chutnají sladce a po oříšcích. Sezam se používá i jako surovina k výrobě oleje a mezi jeho přednosti patří odolnost proti žluknutí. Velmi oblíbená je také sezamová pasta – Tahina. Sezamová semínka lze dále využít i na obalení sushi nebo na dochucení tzv. poke bowle pokrmů. 

Sezamová semínka mají spoustu benefitů Canva

Výhody sezamových semínek

  • Neloupaná semínka sezamu jsou bohatá na vápník, který je obsažen převážně ve slupce
  • Babské rady říkají, že jimi lze bojovat proti zánětu v těle
  • Jestli máte problémy se štítnou žlázou, pak byste měli vědět, že sezamová semínka jsou dobrým zdrojem železa, mědi, zinku a vitamínu B6, které podporují produkci hormonů štítné žlázy a jsou důležité pro její správnému fungování

Pro ideální optimalizaci živin ze sezamu je jej vhodné předem namočit, nechat naklíčit nebo upražit.