Silvestr 2020: Velká města na poslední chvíli ruší ohňostroje a zakazují používání pyrotechniky

Silvestr 2020: Velká města na poslední chvíli ruší ohňostroje a zakazují používání pyrotechniky Canva

Poslední vývoj situace kolem koronavirové pandemie ukazuje, že má Česko nakročeno do pátého stupně PES. Přechod by znamenal zákaz vycházení už po 21. hodině a sdružovat by se mohli lidé pouze ve dvojicích. Jak budou vypadat silvestrovské oslavy ve velkých městech, jako je Praha, Brno, Ostrava nebo Olomouc? A kde všude platí zákaz používání amatérské pyrotechniky? 

Přečtěte si také

Mléčný postřik na růže: Chrání před chorobami a vytváří na listech ochranný film proti mšicím

Alkohol, koncerty a pyrotechnika

Letošní oslavy příchodu nového roku se ponesou v mnohem komornějším duchu a maximálně šestičlenných skupinkách. A to za předpokladu, že Česko zůstane ve čtvrtém stupni systému PES. 

„Na Silvestra se pobavit mohu i tak a nemyslím si, že by to nějakým způsobem znehodnotilo můj zážitek z konce roku, aniž bych porušil opatření,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Velmi prosím všechny z nás, aby nařízení dodržovali,“ dodává Blatný. Kvůli Silvestru stávající pravidla zpřísnit neplánuje, a to ani co se prodeje zábavní pyrotechniky týče. Výjimky však taktéž nechystá.

Komorní oslavy? Zpříjemní je například prskavky

Praha zrušila všechny akce i novoroční ohňostroj

Letos nejenom že nebude žádný ohňostroj, ale ani videomapping. Platit bude i vyhláška, která omezuje používání amatérské pyrotechniky,“ varuje primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. 

Magistrát na své webové stránky umístil mapu s vyznačenými místy, kde lidé pyrotechniku nemohou odpalovat. Na dodržování nové vyhlášky v ulicích Prahy bude o silvestrovské noci dohlížet více než 300 strážníků a dvě stovky policistů. „Strážník nebo policista může příkazem na místě uložit pokutu až do výše 10 000 korun,“ říká ředitel městské policie hlavního města Praha Eduard Šuster. 

Brno na Silvestra oslavy zrušilo

V Brně byl poslední novoroční ohňostroj v roce 2016. Letošní silvestrovské a další navazující oslavy vedení města zrušilo už v létě. Hlavním důvodem byla nejistá situace kolem pandemie koronaviru.

Ostrava ruší tradiční novoroční ohňostroj

Také Ostrava se přidává a oznámila zrušení ohňostroje, který se poslední roky konal v nejlidnatějším obvodu Ostrava-Jih. „Přestože radnice tradiční novoroční ohňostroj připravila, z důvodu epidemické situace musíme tuto každoroční krásnou podívanou s lítostí zrušit. Nezbývá než doufat, že si ušlý zážitek vynahradíme, až to bude možné,“ píše se na webových stránkách města.

V Olomouci ohňostroj na poslední chvíli taky zrušili

Vedení města Olomouc tento týden rozhodlo o zrušení ohňostroje i v jejich městě, a to bez náhradního programu. „Ohňostroj na přivítání nového roku byl po dohodě vedení města zrušen, nepočítá se ani s nějakou náhradní variantou,“ sdělila ve středu mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Novoroční ohňostroj nebude ani ve Zlíně

V souvislosti s pandemií covid-19 se rozhodlo i vedení města Zlín zrušit novoroční ohňostroj 1. ledna 2021. „Společné setkání a přivítání nového roku ohňostrojem, třeba i s hrníčkem punče, se mezi Zlíňany stalo velmi oblíbeným zvykem. Bohužel, letos nás epidemie koronaviru v mnohém omezila a dle predikcí se nedá očekávat, že by ohňostroj bylo možné v mezích vládních opatření omezující shromažďování velkého počtu osob uspořádat. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli tentokrát novoroční ohňostroj s předstihem zrušit,“ sdělil primátor města Zlín Jiří Korec.