Osvěžující lemon curd neboli citronový krém si zamilujete. Jak ho vyrobit?

Osvěžující lemon curd neboli citronový krém si zamilujete – v lineckém i na dortech. Jak ho vyrobit? New Africa / Shutterstock.com

Krásně žlutý, hustý citronový krém neboli lemon curd se v poslední době stává hitem pečených i nepečených dezertů, a během Vánoc dokonce i cukroví – třeba takové linecké s ním nemá chybu. Máme pro vás recept, jak si lemon curd doma vyrobit. Postačí vám k tomu jen 4 základní ingredience a příprava vám nezabere déle než půl hodiny.

Přečtěte si také

Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Citronový krém skvěle doplňuje jakékoliv sladké, tvarohové i sněhové dezerty

Lemon curd je lahodný sladko-kyselý krém, který konzistencí připomíná pudink, a je proto vhodný pro zdobení a plnění mnoha sladkých dezertů i cukroví. Hodí se na palačinky, lívance nebo do listového těsta. Je skvělou polevou na pečený i nepečený cheesecake, výborně chutná v kombinaci s dortem Pavlova nebo se sněhovým cukrovím a plnit jím lze i makronky, tartaletky či ovocné košíčky.

Citronový krém také můžete vyšlehat s máslem nebo šlehačkou, a vytvořit tak osvěžující, nadýchaný krém do dortů nebo slepovaného cukroví.

Vánočnímu cukroví dodá novou, svěží chuť

V posledních letech je citronový krém oblíbený také o Vánocích pro slepování lineckého nebo jiných slepovaných sušenkových druhů cukroví. Do těch se všeobecně hodí vždy kyselejší džemy a krémy, pokud tedy letos nahradíte klasickou rybízovou marmeládu citronovým „lemon curd“, budete mile překvapeni, jak skvěle a neobvykle bude vaše cukroví chutnat.

  • Tip: Lemon curd můžete koupit také v obchodech a na internetu. Nabízí ho např. značky Mackays, Meridian, Chivers, Marks & Spencer apod. Sklenička běžně stojí od cca 75–120 Kč, záleží na velikosti balení a značce. Levněji vás ale samozřejmě vždy vyjde domácí příprava.

Recept na domácí lemon curd neboli citronový krém

Na jednu 250ml sklenici budete potřebovat:

  • 3 větší citrony – z nich cca 200 ml vymačkané čerstvé citronové šťávy i nastrouhanou kůru (volte proto ideálně ty v BIO kvalitě)
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce (2 celá a 2 žloutky)
  • 120 g másla
Citrony v akci se na krém budou hodit

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Z omytých citronů nastrouhejte kůru (jen žlutou, povrchovou část – bílá vrstva už je hořká).
  2. Nasypte ji do rendlíku a přidejte vymačkanou šťávu ze všech citronů, cukr, 2 celá vejce a 2 žloutky. Vše společně za stálého míchání metličkou zahřívejte po dobu asi 3 minut.
  3. Poté sundejte z plamene a vmíchejte do hmoty změklé máslo nakrájené na kostky. Jakmile se rozpustí, vraťte rendlík na sporák a míchejte, dokud tekutina nezhoustne (do konzistence pudinku).
  4. Ještě teplý krém naplňte do čisté sklenice a nechte vychladnout.
  5. V ledničce vám vyrobený citronový krém vydrží i 2 měsíce. Můžete jej ale také zavařit stejně jako marmeládu nebo jinou omáčku.