Od ledna platí pro drony nová pravidla: smí do vzduchu jen se zkouškou. Jak a kde se registrovat?

Od ledna 2020 platí pro létání dronů v Česku nová pravidla, do vzduchu smí jen se zkouškou Canva

Pokud máte doma dron, pak zpozorněte – od prvního ledna totiž začne platit vyhláška, podle které by se měl každý s takovým strojem registrovat. Všech se vyhláška netýká, převážné většiny ale ano. Patříte i vy mezi ty, kteří musí projít registrací?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Fitness oblečení, které funguje jako tělová kosmetika. Legíny dnes umí hydratovat i vyhlazovat kůži

Drony jsou fenoménem poslední doby, jenomže ne každý zná a dodržuje pravidla bezpečného létání. Od ledna tak vstupuje v platnost evropské nařízení, podle kterého se musí někteří piloti registrovat a projít dokonce znalostními testy. 

Registrace je bezplatná a provádí se přes internet. Zvládnout by ji měl naprosto každý. Kdo má potřebné znalosti, tomu testy zaberou maximálně několik desítek minut. 

Test obsahuje 40 otázek a provozovatel má na jeho vyplnění 1 hodinu. Pro úspěšné složení zkoušek stačí správně odpovědět na 30 otázek. Komu se test nepovede, může si ho spustit znovu. Po úspěšném složení zkoušek pak pilot obdrží registrační číslo, které by si měl umístit na stroj, se kterým létá. 

Kdo musí registrovat dron? 

Registraci dronu musí provést každý provozovatel nebo pilot v případě, že jeho dron:

  • je těžší než 250 g
  • má kameru

„Nestačí projít pouze testy, fyzická osoba musí být registrována jako provozovatel i jako pilot,“ vysvětluje mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Podle slov mluvčího se pilot, který nesplní povinnost registrace, vystavuje postihu. 

  • Na dodržování vyhlášky bude dohlížet policie České republiky, která bude za porušení udělovat pokuty.

Nová pravidla registrace a pilotní zkoušky platí od Nového roku nejen pro piloty dronů, ale také například pro ty, kteří létají s modely malých letadel.