Oslavte Silvestra stylově. Připravte si výborné a rychlé kanapky s uzeným lososem

Kanapky s uzeným lososem, okurkou, sýrem a petrželkou Anna Kolásková

Omrzely vás už klasické chlebíčky s vlašákem nebo prostě chcete zkusit něco nového? A co takhle uzený losos? Znáte ho, jíte ho? Máme pro vás recept na výborné jednohubky s uzeným lososem – nejen, že jsou zdravé, ale jsou také rychlé na přípravu. Stačí vám jen 10 minut a můžete nosit na stůl.

Přečtěte si také

Dokonalé zázvorníky: Tradiční perníčky, které vydrží celý advent

3 zajímavosti, které jste o uzeném lososovi nevěděli

Už jste někdy jedli uzeného lososa? Pokud ne, tyto tři fakta vás možná překvapí. 

  • Stejně jako klasický losos je i ten uzený skvělým zdrojem omega-3-mastných kyselin. Pokud se tedy do jídelníčku snažíte zařazovat ryby, uzený losos je bezpracnou variantou. 
  • Losos se udí studeným kouřem (teplota 20, 30 stupňů) nebo teplým kouřem (teplota 60 stupňů). 
  • Je bohatým zdrojem bílkovin, podobně jako jiné druhy masa.

Jak poznat, že je kvalitní?

Než dáte lososa do košíku, přečtěte si informace na obalu. Zajímat by vás mělo místo odlovu a datum spotřeby. Kvalitní úlovek poznáte i podle vůně, barvy a samozřejmě chuti. Maso by mělo být růžové a plátky tence krájené a bez kostí. 

Chléb můžete vykrojit ozdobným vykrajovátkem Anna Kolásková

Za uzeného lososa zaplatíte 40 až 150 Kč

Uzeného lososa dnes seženete v každém supermarketu – cena za jeden jeho balíček se pohybuje od 40 do 150 Kč, podle velikosti balení a případné slevové akce. 

Tip na výhodný nákup 

Mezi nejznámější značky, které prodávají uzeného lososa, patří: Losos uzený Albert Excellent (100 g/55,92 Kč), Losos uzený Billa (100 g/119 Kč) či Uzený losos norský Almar Premium (100 g/99,33 Kč). 

Ulovte si uzeného lososa v akci

Recept na jednohubky s uzeným lososem

Ingredience (na 15 mini jednohubek):

  • 5 plátků celozrnného chleba (např. žitný s dýňovými semínky)
  • lučina nebo jiný krémový sýr
  • 50 g uzeného lososa
  • čerstvá petrželka
  • 1/3 salátové okurky

Příprava jednohubek:

  1. Z plátků chleba vykrajovátkem vykrájejte kolečka, čtverečky nebo jiné malé tvary. 
  2. Každé z koleček namažte lučinou, přidejte plátek okurky a kousek uzeného lososa.
  3. Jednohubky dozdobte petrželkou a je hotovo. 
  4. Svůj výtvor můžete nechat odležet, aby se chutě propojily – ideální je 1 hodina v chladu. 

Jednohubky zvládnete připravit do 10 minut. Tak dobrou chuť!