Vyznáte se v alkoholu? Co znamenají zkratky VS, VSOP či XO

Jak ovlivňuje věk cenu a chuť? 89stocker / Shutterstock.com

Zahlédli jste v obchodě několik koňaků, které vypadají na první pohled stejně, ale jejich cenovky se výrazně liší? Zásadní roli v ceně hrají kromě značek také zkratky uvedené na obalech. Naučte se je číst a pochopte, co v praxi znamenají.

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Nejen víno zraje

Nemusíte být odborník přes alkoholické nápoje, abyste věděli, že u většiny druhů roste chuť a kvalita s věkem. Mezi nejdražší lahve vína, šampaňského, brandy, rumu, koňaku, ginu i vodky patří ty, které mají klidně i několik desítek až stovek let.

Některé ročníky jsou mezi sběrateli obzvláště vyhlášené – řadí se mezi ně například Moët & Chandon Bi Centenary Cuvée Dry Imperial 1943 nebo Moët & Chandon Dom Perignon Charles & Diana 1961. I na pultech běžných supermarketů však můžete narazit na kousky s historií, třebaže za největšími poklady musíte zpravidla do specializovaných prodejen. Možná už teď začínáte tušit, že zkratky zmíněné v nadpise budou mít co do činění právě s věkem. A máte pravdu!

Silvestr je jednou za rok – zapijte ho stylově!

Z archivního soudku

Se zkratkami se nejčastěji potkáte na obalu koňaku. Pokud je na něm uvedeno VS (very special), je nejméně 2 roky starý. VSOP (very superior old pale) nebo Réserve má nejméně 4 roky a XO (extra old) nebo Napoleon či Hors d’Age má nejméně 6 let.

Je však nutné si uvědomit, že koňak je v praxi směsí různých ročníků a zkratka se vztahuje k nejmladší složce z nich – například v Hennessy XO najdete víc než 100 destilátů.

  • Vedle uvedených zkratek existuje také několik specialit, jako je například koňak Louis XIII. od společnosti Rémy Martin, v němž najdou vaše chuťové pohárky destiláty ve věku 40 až 100 let – zaplatíte za něj ale přes 63 000 Kč.
  • Ty nejdražší koňaky, jako je Richard Hennessy či L’Espirit de Courvoisier, pak ukrývají složky staré až 200 let.

A co hvězdičky?

Než se začnete na baru chlubit znalostí všech zkratek, myslete na to, že třeba právě XO znamená něco jiného u koňaku a něco jiného u rumu. Pod označení XO spadají rumy s věkem 20 až 35 let. Označení Reserva zase prezentuje zásobu toho nejlepšího, co daný ročník nabídl. Absolutním opakem archivních lahví je pak Agricola – rum, který byl destilovaný pouze pár dní.

Pokud jde o věk, kromě zmíněných zkratek najdete na alkoholu také ročník (zejména v případě vín) nebo hvězdičky. Jejich počet říká, jak dlouho alkohol zrál – třeba taková dvanáctihvězdičková Metaxa má za sebou 12 let v sudu.

Tak na zdraví a šťastný nový rok!

Čím starší, tím dražší

Ceny kvalitních koňaků a destilátů jsou obecně velmi vysoké. Na druhou stranu se ovšem nejedná o alkohol, který byste vypili za jeden večer. Rituál ochutnávání a vychutnávání má k vypití tzv. na ex hodně daleko. Koňak se pije po malých dávkách a jeho chuť by se měla nechat pěkně rozvinout v zadní části úst. Mladší koňaky bývají ostré, ty starší tělnaté, jemné a komplexní.

Že vás popis chuťového zážitku zaujal? Neváhejte se vydat do obchodu – nejdřív si však zkontrolujte slevy na Kupi.cz. Dobrou zprávou je, že kvalitní alkohol si můžete klidně pořídit s předstihem a při správném skladování vám vydrží dlouhé roky. Stačí, aby lahev byla ve vzpřímené poloze a nedopadalo na ni přímé sluneční světlo. Optimální skladovací teplota je kolem 5 až 15 °C.