Upečte si vlastní ciabatty, které se hodí k sýrům, uzeninám i zelenině

Ciabatta patří mezi tradiční italské pečivo, které hravě připravíte také doma Canva

Jsou nadýchané, chutné a okaté. Co? No přece úžasné italské ciabatty. Z kváskového receptu připravíte osm kousků, které můžete podávat nejen při silvestrovských oslavách. Hodí se k olivovému oleji i oblíbeným pomazánkám. A k čemu ještě? Třeba k lahvi dobrého vína.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Co je to vlastně ciabatta? Jde o tradiční italský chléb, tedy ne takový, na který jste zvyklí u nás. Světlejší, plný vzduchových oček a chutný – zkrátka příjemné pečivo, které se hodí k vínům, pomazánkám nebo jen tak, ke kvalitnímu olivovému oleji a soli. Jak si ciabatty napečete, tak si je i sníte. Tady je recept.

Kváskové ciabatty

Na osm menších ciabatt potřebujete pšeničný kvásek a pár ingrediencí – no a samozřejmě pečicí troubu. Připravte si:

  • 100 g pšeničného kvásku
  • 450 g hladké mouky
  • 290 g vody (24–25 °C)
  • 20 g olivového oleje
  • 10 g soli
Přineste si vůni Itálie až k vám domů

Postup: Do větší mísy vlijte vodu a přidejte mouku. Vymíchejte těsto, mísu zakryjte a nechte odpočívat po dobu 3 až 6 hodin. Po uplynutí odpočinku k základu těsta přidejte kvásek se solí a promíchejte. Pak přidejte olivový olej a opět promíchejte.

Takto připravené těsto znovu zakryjte poklicí či talířem a nechte jej v lednici alespoň 1, lépe 2 dny. Nespěchejte. Teprve pak je ta správná chvíle přesunout hotové těsto na pomoučněný vál.

Těsto se neválí, ale opatrně roztahuje rukama – vytvarujte ho do obdélníku, který následně rozdělte na osm menších obdélníčků. Ty můžete přemístit na plech vyložený pečicím papírem a přikryté je nechte kynout alespoň hodinu a půl až dvě při pokojové teplotě.

Následně je ta správná chvíle na pečení – pečte v předem vyhřáté troubě na 230 až 250 stupňů po dobu 15 až 20 minut. A máte hotovo!

Jak podávat ciabattu?

Přece po italsku! Vystačíte si totiž úplně jednoduše s dobrým olivovým olejem – do menší misky na dip vlijte malé množství oleje a zakápněte jej balzamicem, do druhé vsypte jen špetku kvalitní soli. Ciabattu si namáčejte a na závěr můžete dle chuti přisolit. Náš tip? Přidejte do oleje vaše oblíbené bylinky. V jednoduchosti je krása a čerstvá ciabatta nejlépe chutná právě s olivovým olejem! A co jí bude slušet podle vás?

Tip: S kuchyňským robotem budou všechna těsta hotová raz dva! Robot Rohnson R588 najdete v obchodech Globus do 31. 12. jen za 1 300 Kč. Náročnějším pak může vyhovovat kuchyňský robot Philco PHSM9100, který nabízí Makro za 8 457,90 Kč do 5. 1. Najděte si favorita v letácích na Kupi.cz a pečení bude hračka!