Do roku 2021 zdravěji a bez stresu. Jaké předsevzetí byste si měli letos dát?

Ke zdravějšímu životu vám může pomoci několik moderních vychytávek Canva

Nový rok je jako nový začátek a pro mnoho z nás to znamená dát si nějaká ta předsevzetí. Každoročně mezi ty nejčastější patří zhubnout, přestat kouřit nebo se méně stresovat. Naše snaha však většinou vydrží jen několik dní. Proto vám v tomto článku poradíme, jak na předsevzetí trochu jinak, abyste je dodrželi.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Rok 2021 je za rohem a většina z nás doufá, že bude o něco lepší než rok 2020. Dát si různá předsevzetí by tomu mohlo pomoci. Co ale udělat jinak, aby to s nimi nedopadlo jako letos? Ve vaší snaze vám mohou pomoci nejrůznější vychytávky, důležité nicméně také je si předsevzetí správně nastavit.

Začněte už konečně šetřit při nákupech

6 tipů, jak ušetřit

Stáhněte si do mobilu aplikaci Kupi.cz, která je pro Android i iOS a která vám pomůže s plánováním a realizací každodenních nákupů. Ušetříte tak čas i peníze.

  1. Před nákupem si prohlédněte nabídky z obchodů – projděte si grafické letáky nebo přímo akce u jednotlivých řetězců.
  2. Přidejte si do oblíbených ty produkty, které nakupujete často nebo do zásoby. Na jejich slevy vás upozorníme a ušetříte tak až 50 %.
  3. Z vybraných akcí a akčních nabídek si vytvořte nákupní seznam, který můžete použít přímo v obchodě.
  4. Pokud potřebný produkt není v akci, lze přímo u regálu zjistit, zda je nabízená cena výhodná či nikoliv.
  5. Jednotlivé produkty můžete vyhledat nebo naskenovat jejich čárový kód.
  6. Nahrajte si své věrnostní karty – ulehčíte tím své peněžence a zákaznické výhody budete mít vždy po ruce.

Chcete zhubnout? Zapomeňte na radikální diety

Redukce váhy bývá tím nejčastějším předsevzetím. Problémem však je, že se mnoho lidí hned pustí do radikálních diet a odpírají si skoro všechno. To je přece jasné, že takové trápení nemůže naše tělo dlouho vydržet a brzy jsme zase tam, kde jsme začali.

Hubnutí je potřeba dělat postupně, po malých krůčcích. Nezakazujte si všechna nezdravá jídla, jen jejich množství snižte. Ideální je pravidlo 80/20 – to znamená, že váš jídelníček bude z 80 % tvořit zdravá a kvalitní strava a ve zbylých 20 % si něco dopřejete. 

Jak na chytré cvičení?

Zásadní roli při redukci váhy hraje pohyb. Ať už se budete hýbat doma či venku, je potřeba hlavně pravidelnost. Existuje řada pomocníků, které vám v tom pomohou.

Fitness náramky nebo chytré hodinky mají mnoho funkcí a dokážou i sledovat vaši fyzickou aktivitu toho. Stačí je spárovat se smartphonem, kde si pak pohodlně přečtete výsledky.

Díky chytrým hodinkám či fitness náramkům budete mít o své aktivitě jasno Canva

Ukážou vám počet spálených kalorií, nachozených kroků, minuty denní aktivity, upozornění v případě dlouhé nečinnosti (výzvu k pohybu) a mnoho dalšího.

  • Mezi nejprodávanější fitness náramky patří Xiaomi Mi Band 5, které pořídíte třeba na Alze za 799 Kč. Ani s chytrými hodinkami Samsung Galaxy Watch Active ovšem rozhodně nešlápnete vedle – seženete je například na Mall.cz aktuálně za 3 490 Kč.

S novou sportovní výbavou neselžete

Donutit se doma cvičit může být někdy opravdu náročné. Co když na vás ale bude koukat vaše nová výbava, ze kterou jste utratili tolik peněz? Přece ji nenecháte nevyužitou! Navíc s podložkou na cvičení, činkami a gumičkami to hned bude o něčem jiném.

  • Podložky: Krásné podložky od značky Lifefit seženete ve verzi Yoga mat či Slimfit v několika barvách na Alza.cz do 339 Kč. Ve Sportisimu pak pořídíte kvalitní podložku Fitforce od 199 až 399 Kč.
  • Činky: Pokud plánujete zapojovat činky často, doporučujeme pořídit jejich sadu. Na insportline.cz pořídíte Jednoruční nakládací činkový set inSPORTline DBS2181 2 x 3-10 kg za 1 190 Kč. Hervis zase nabízí Yate Neopren činky jednoruční ve váze 1 kg, 2 kg, 4 kg a 5 kg.
  • Gumičky: Jedná se o velice populární pomůcku pro všestranné cvičení. Kvalitní latexovou gumu Power System gumička na cvičení RESISTANCE LOOP pořídíte na aktin.cz od 42 do 65 Kč podle typu zátěže. Na hýžďové svaly jsou pak ideální tzv. booty bands, které koupíte třeba na vjfitness.cz už za 499 Kč.
Nová výbava na cvičení vám dodá motivaci k domácím tréninkům Canva

Jak se méně stresovat?

Na naší psychickou pohodu má velký vliv spánek. Ten by měl být kvalitní a trvat minimálně 7 hodin, důležitý je ale také i další odpočinek. Dnešní doba nás nutí neustále něco dělat – avšak činnosti, u kterých „vypnete mozek“ a na chvíli se zastavíte, jsou pro správné fungování těla zásadní. 

Zdravý životní styl je základ

Na stres má vliv také naše strava a pohyb. Zkuste tedy jíst kvalitní potraviny, v klidu a ideálně bez zapnutých médií. A co se pohybu týče, nevynechávejte například procházky na čerstvém vzduchu.

Tip: Kvalitu svého spánku můžete zlepšit pomocí aplikací ve smartphonu. Dnes jich již existuje celá řada, z nichž každá nabízí něco trochu jiného.

  • Mezi oblíbené patří např. Sleep Cycle, která zabrání tomu, abyste se probudili ve fázi hlubokého spánku a cítili se pak celý den nevyspalí. Stačí si nastavit časové rozmezí, kdy chcete vzbudit a aplikace vybere nejvhodnější okamžik za vás.
  • Skoro stejně funguje taktéž aplikace Sleep as Android, která zaznamenala celosvětový úspěch.
  • Aplikace Pillow kromě chytrého budíku, který vás probudí v nejlehčí fázi, slouží také ke sledování a analýze vašeho spánku. Dostupná je však pouze na iPhone.
Organizace času vám život hodně usnadní Canva

Důležitá je organizace času

Stres pociťujeme zejména tehdy, když je toho na nás moc. Každý z nás se už jistě ocitl v situaci, kdy zapomněl na nějaké své povinnosti, a ty se postupem času začaly hromadit. S tím vám nicméně může pomoci diář.

Zapisujte si do něj pravidelně všechno, co vás čeká, a noste ho ideálně stále u sebe, aby se nemohlo stát, že si něco zapomenete poznamenat. Takto přehledně uvidíte, co se blíží, a hlavně ulevíte své zahlcené mysli.

  • Můžete si pořídit luxusní kapesní diář Filofax na Filofax.cz za 1 719 Kč, oblíbený Moleskine na moleskine.cz od 459 Kč, nebo levnější, ale i tak stylový diář Presco od 85 Kč např. v knihkupectví Luxor nebo přímo na eshopu presco.cz