V Česku klesá blahobyt: Rychle zdražují věci, které k životu potřebuje každý z nás

V příštím roce budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy Canva

Jak si vedeme v porovnání s Evropou? Jak se budou vyvíjet ceny v roce 2021? To jsou určitě otázky, které nás všechny zajímají. Křišťálovou kouli nemáme, nicméně můžeme vyjít z historických trendů a názorů odborníků – a ty nevěští nic dobrého.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Co zlevní?

Zlevní to zboží, které loni nejvíce zdražovalo.

  • Jedná se například o elektřinu (která zlevnila vlivem snížení poplatků za přenos a distribuci Energetickým regulačním úřadem)
  • a brambory (jejichž cena se snížila díky solidní sklizni v loňském roce).

Co zdraží?

Zdražovat budou produkty, které loni nejvíce zlevňovaly.

  • Jde například o pohonné hmoty. Ceny benzínu v roce 2020 klesly o 5 %. Očekávání jsou taková, že se jejich cena vrátí na hodnotu kolem 30 Kč/l.
  • Dále se předpokládá, že budou zdražovat produkty v kavárnách a restauracích, neboť po nich vzroste poptávka, jakmile dojde k ukončení lockdownu.

Česká národní banka pro rok 2021 předpovídá růst cenové hladiny o 2,3 %. Ministerstvo financí predikuje méně, a to 1,9 %.

Stýská se vám po vůni čerstvé kávy? Máme pro vás řešení

Srovnání s Evropou

Jak jsme na tom v porovnání s ostatními státy? Moc dobře ne.

  • Tuzemské ceny v evropském srovnání rostly téměř nejrychleji – dle předpovědi o 3,2 %. Vyšší růst zaznamenalo pouze Polsko a Maďarsko. Nejsou zde však započítány ceny nemovitostí, které meziročně vzrostly dokonce o desetinu.

Co se týče výdajů na potraviny, ani zde si v porovnání s evropskými zeměmi nestojíme vůbec dobře. „Výdaje domácností na potraviny rostly v sedmi členských státech EU. Největší nárůst zaznamenalo Česko,“ uvedl Eurostat. V roce 2009 Češi utráceli 14,2 % svých výdajů za potraviny, předloni už to bylo 15,5 %.

A náklady na zmíněné bydlení? V EU jsme obsadili 4. místo pomyslného žebříčku nejdražšího bydlení – platíme za něj více než čtvrtinu svých příjmů.

Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma CZECH FUND, se ovšem ani příští rok nezačne blýskat na lepší časy. „Vlastní bydlení bude stále hůře dostupné a zároveň stále lákavější. V čase, kdy se nevyplatí spořit, nemovitosti budou představovat nejen uchovatele hodnoty, ale i zdroj výnosu,“ hodnotí Kovanda.

  • Zároveň upozorňuje na možnou hrozící situaci, že v budoucnu dojde k částečnému znárodnění nemovitostí.
Plní si sny o vlastním bydlení stále více lidí, nebo za růst cen mohou spekulanti? Canva

Blahobyt v Česku

Výdaje domácností za potraviny a bydlení řadí ekonomové k tzv. nutným výdajům, nedá se jim totiž vyhnout. V případě, že výdaje na tyto 2 složky rostou, pak klesá blahobyt.

  • Proč? Protože můžeme méně utrácet za věci, za které bychom utráceli raději – např. oblečení, elektroniku, zábavu apod.

Pokud bychom se chtěli bavit o konkrétních číslech, dle předběžných předpokladů došlo k růstu mzdy o 3 %. Cena potravin však vzrostla o 5 % a bytů o již zmíněných 10 %. Můžeme tedy méně utrácet za to, za co bychom chtěli. Blahobyt klesá – a nám nezbývá než doufat, že se situace zlepší a v Česku se budeme opět mít lépe.