Zahřejte se pečeným čajem s citrusy a rumem. Připravíte ho do hodinky

Pečený citrusový čaj s kořením a rumem Anna Kolásková

Už vás omrzel svařák? Zahřejte se letos něčím novým. Máme pro vás recept na domácí pečený čaj, který je plný citrusů, koření a hlavně rumu! Hotový je do 60 minut a množství vyjde na 10 skleniček, což je zásoba, která vám vystačí po celou zimu. Záleží, jak budete v zahřívání rychlí.

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Vy ještě neznáte pečený čaj?

Pečený čaj je hitem posledních let, kdy se vrátil zpět do českých domácností i do nabídky kaváren. Jeho základem je ovoce (ideálně čerstvé, ale může být i mražené), které se míchá s kořením a doslazuje cukrem. Poté se peče, karamelizuje a chutná prostě božsky.

Příprava pečeného čaje

Hotový pečený čaj (pár lžiček na hrnek) stačí jen zalít horkou vodu, a rázem máte skvělý horký nápoj, který vás dokonale nakopne po náročném dni.

Pro pečený čaj do obchodu

Recept na domácí pečený čaj

Základem tohoto pečeného čaje jsou citrusy. Pokud chcete používat i kůru, je třeba koupit bio druhy, jinak však postačí citrusy normální kvality. Druhou nejdůležitější přísadou je rum, ideálně nějaký opravdu dobrý. My jsme použili Rum Diplomático, vhodné jsou ovšem i jiné značky, například Republica, Legendario, Don Papa nebo Zacapa. Lepší rumy koupíte od 500 Kč do 1500 Kč za láhev, a to ve všech větších obchodech.

Citrusy nakrájejte na malé kousky Anna Kolásková

Ingredience na pečený čaj:

  • 1 kg oloupaných citrusů (mix pomerančů a mandarinek)
  • 3 citróny v bio kvalitě
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 panáky oblíbeného rumu
  • 3 lžíce medu
  • 3 svitky skořice
  • 15 hřebíčků
  • 3 badyány
  • špetka mleté, sušené vanilky

+ umyté sklenice s víčkem (10 malých)

Do pečeného čaje jedině dobrý rum
Sklenička pečeného čaje Anna Kolásková

Příprava pečeného čaje:

  1. Všechny citrusy omyjte.
  2. Citróny vařte v horké vodě do změknutí, trvá to asi 30 minut. Díky povaření nebude kůra v čaji tak hořká.
  3. Zbylé citrusy oloupejte, zbavte bílých vláken a nakrájejte na stejně velké kousky. Nakrájejte také vychladlé citróny.
  4. Připravte si zapékací nádobu a přendejte do ní všechny nakrájené citrusy. Přidejte třtinový cukr, med, vanilku, koření, 3 panáky rumu a směs dobře promíchejte.
  5. Zaklopte zapékací mísu víkem (aby neutíkaly vůně) a pečte 30 minut na 220 stupňů.
  6. Poté směs promíchejte a dopečte 15 minut bez víka.
  7. Po upečení přidejte do čaje poslední panák rumu a promíchejte.
  8. Připravte si sklenice, a ještě vřelý čaj do nich přendejte. Zavíčkujte a utáhněte.
Pečený čaj naplňte do čistých sklenic Anna Kolásková

Zavařování pečeného čaje:

  1. Připravte si velký hrnec a na dno dejte starou utěrku.
  2. Na utěrku položte všechny sklenice a do 3/4 zalijte vodou.
  3. Zavařujte na 80 stupňů po dobu 20 minut. Je třeba mít teploměr.
  4. A je hotovo. Pečený čaj opatřete štítkem.
  5. Skladujte v chladu a temnu, kde vaše pochoutka vydrží až 1 rok.

Vyzkoušeli jste někdy pečený čaj? A máte svůj oblíbený recept? Dejte nám vědět.