Už jste také propadli koupání v ledové vodě? Na co si dát pozor, pokud s otužováním začínáte

Otužování v ledové vodě je hitem posledních týdnů Canva

Jestli bychom měli najít něco, v čem byl covid-19 prospěšný, pak je to určitě uvědomění lidí, že je důležité budovat si svou imunitu. Otužování k ní vede a nyní zažívá boom. Po tom, co v nouzovém stavu lidé sdíleli fotky, jak šijí roušky, zdobí vánoční stromy v listopadu či pečou pečivo, jsou sociální sítě plné lidí v ledových řekách. Čtěte dál a dozvíte se, jak s otužováním začít, jak ho vidí odborníci a v neposlední řadě taky co si můžete koupit, abyste se mohli otužovat i doma.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Na co si dát pozor, pokud s otužováním začínáte

Impulzů, proč s otužováním začít, je spousta. Na začátku je však důležité si uvědomit, že i s ním souvisí rizika. Proto rozhodně nepodceňte přípravu. Začněte doma se studenou vodou ve sprše, teprve potom běžte do přírody. Nemáte kam spěchat.

Na to upozorňuje i David Vencl, vedoucí online kurzů pro otužilce: „Abychom neskočili do vody po hlavě a netrhali hned rekordy, takže vlézt si do vody třeba na půl minuty. Další taková rada je nechodit k vodě sám, ale chodit s někým,“ vysvětluje Vencl.

Kardiolog Jan Pirk zase zmiňuje určité situace, při kterých otužování není vhodné. Jedná se například o:

  • Skok do ledové vody po saunování.
  • Otužování lidí, kteří mají problémy se srdcem apod.

Na Facebooku je hned několik veřejných skupin, které jsou pro nadšence otužování. Lidé si v nich najdou parťáky ze svého okolí pro otužování v nejbližší řece nebo tipy, kde se dají koupit nejvýhodněji ochlazovací kádě. Pokud to s otužováním myslíte opravdu vážně, doporučujeme využít služeb nějakého profesionálního trenéra na zdravý životní styl, který vám poradí, jak na to. 

Otužování doma

S otužováním doma jsou spojeny především začátky. V zimě jděte na balkon nebo si dejte studenou sprchu. A pokud jste pokročilí a máte místo na ochlazovací káď, můžete si ji pořídit na balkon nebo zahradu a zažít vodu, kterou „zahřála“ příroda.

Otužování v přírodě

Jak už bylo psáno výše, ven rozhodně nechoďte sami ani nezkušení. Nejvhodnější pro otužování jsou rybníka nebo jezera, které mají pozvolný přístup. Doporučení se opakují a dají se shrnout do následujících bodů:

  • Na cestu k i z místa, kde se budete otužovat, se teple oblečte.
  • Na cestě se neloudejte.
  • Když se svléknete, co nejrychleji se ponořte. (Tento bod je velmi důležitý, jelikož byste měli být předem domluvení, kdo vás vyfotí – protože, co není na sociálních sítích, jako by se nestalo). 
  • Během koupání mějte na hlavě kulich a rozhodně jej nesundávejte.
  • Ve vodě buďte klidní.
  • Ve vodě mějte celé tělo kromě hlavy.
  • Po vynoření se rychle osušte a zahřejte.

Co si můžete pořídit, pokud se chcete otužovat?

Na otužování je dobré také to, že není drahé. A to platí i tehdy, pokud se chcete otužovat doma.

  • Na balkon nebo zahradu si lze pořídit sud na dešťovou vodu s víkem. V Unihobby můžete koupit sud o objemu 500 l za 1 390 Kč. Za obdobnou cenu je i v Hornbachu, kde jej pořídíte za 1 290 Kč.
  • Pokud byste nechtěli plastovou, ale dřevěnou káď, je nutné si výrazně připlatit. Na internetu najdete poctivé ochlazovací kádě pro 1 osobu za ceny od 25 000 Kč.