Jak je to s pitím alkoholu před očkováním proti covid-19? Střídmá konzumace podle Prymuly nevadí

Jak je to s pitím alkoholu před očkováním proti covid-19 a po něm? Canva

Může se konzumovat alkohol před očkováním nebo po něm? Profesor Roman Prymula tento týden vyvrátil informaci, která se objevila v souvislosti s ruskou vakcínou Sputnik. Za dezinformaci označil, že by se při očkování proti koronaviru nesměl pít alkohol nejméně osm týdnů. Jak český exministr zdravotnictví v televizním pořadu uvedl – nevadí, když si před očkováním nebo po něm dopřejeme ve střídmé formě alkoholické nápoje.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

S příchodem očkování se objevuje celá řada odborných názorů, které radí, aby lidé před aplikací vakcíny proti covidu a také po ní nepožívali alkoholické nápoje. V médiích se začaly objevovat titulky hlásající, že ruská vakcína proti covidu má problém a vyžaduje dvouměsíční abstinenci. 

Státní ústav pro kontrolu léčiv však před konzumací alkoholu varuje

Doporučení k neužívání alkoholu v období očkování vakcínami proti covid-19 je obdobné jako u ostatních očkování. Obecně se tedy doporučuje vyvarovat se fyzicky náročných činností a stejně tak i nadměrné konzumace alkoholu několik dní před očkováním i po něm, sdělila mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.  

Pití alkoholu před očkováním na covid-19? Střídmé pití nevadí, říká exministr Primula Canva
Po očkování raději nealko

Prymula v konzumaci alkoholu před očkováním problém nevidí

Podle bývalého ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly střídmé pití nevadí.

V pondělním televizním pořadu se exministr zdravotnictví Prymula rozpovídal na téma, jak to je s pitím alkoholu a očkováním proti nemoci covid-19. Když předchozí den před očkováním budete střídmě popíjet alkohol v rozumné míře, tak se můžete druhý den samozřejmě nechat naočkovat. Ta zátěž na organismus je nějakých 24 až 48 hodin, takže po tuto dobu bych k alkoholu zase přistupoval střídmě. Určitě není pravdou, co bylo prezentováno v některých médiích, že po ruské vakcíně Sputnik se nesmí několik týdnů alkohol konzumovat, uvedl 4. ledna v pořadu 360 STUPŇŮ Pavlíny Wolfové Prymula. 

Odborníci ze zahraničí však alkohol před aplikací očkovací vakcíny nedoporučují. Podle některých by se zájemci o vakcínu měli alkoholu před očkováním a po něm vyhýbat úplně. Ten totiž může výrazně snížit imunitní reakci těla a podle lékařů hrozí, že očkování nebude mít potřebnou účinnost.