České hory zaplavili lidé v karavanech: Využívají je místo zavřených hotelů. Ale chybí pro ně zázemí

České hory zaplavili lidé v karavanech: Využívají je místo zavřených hotelů Canva

To, že se teď nelze na horách ubytovat, využilo mnoho lidí po svém. Raketově vzrostl zájem o karavany, které zaplavují autokempy. Jenže na mnoha místech v Česku pro ně není dostatečné zázemí. 

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

České autokempy zažívají v posledních týdnech nápor tuzemských turistů. Najdou se však i výjimky – například v jednom z autokempů u Lipna jsme dnes viděli i několik karavanů z Německa. 

Jak fungují autokempy v nouzovém stavu? 

Kemp klientům zajistí pouze:

  • parkování
  • elektronickou přípojku
  • doplnění pitné vody

V aktuální koronavirové době musí být posádky karavanů plně samostatné.

  • Provozovatelé kempu jim nemohou zajistit sprchu ani toaletu.
  • V provozu nejsou ani umývárny nádobí. 

Tip: Prohlédněte si leták Auto Kelly a nakupujte levně náhradní díly a příslušenství pro automobily. 

Nové areály pro krátkodobé ubytování

Až donedávna nezohledňovala většina areálů, že by lidé chtěli vyrazit do hor s karavany. V Česku je tak aktuálně nedostatek areálů u lyžařských středisek, kde by mohli karavanisté zaparkovat za poplatek své obytné vozy. S příchodem koronaviru se to však začíná měnit a na mnoha místech vznikají nové plány, kde by se autokempy měly během roku otevírat.

Jedním z nich je i plocha na louce přímo pod lyžařským svahem v Železné rudě, kam by se mělo vejít až 20 karavanů se všemi přípojkami. Nový areál bude dostavěn během příštího roku. 

Zvýšený zájem o kempování v autě potvrzuje i Klára Hájek Velinská z Asociace kempování a karavaningu: „Zejména v posledních dvou letech se začaly hojně budovat karavanová stání a servisní místa pro karavanisty, kde mohou vylít chemické WC stejně tak, jako doplnit si pitnou vodu,“ říká. A že jsou restaurace a lanovky zavřené? To návštěvníkům autokempů nevadí, podnikají totiž výšlapy na vrcholky hor.

Tip: Pokud toužíte po svém karavanu nebo se chcete jen pokochat, jak takové bydlení na kolečkách může vypadat, doporučujeme navštívit v listopadu tradiční veletrh Caravaning Brno, který bohužel musel být loni z důvodu koronavirových opatření zrušen. Tak snad to tento rok vyjde!