Horká čokoláda pro dospělé s pořádnou dávkou chilli

Horká čokoláda pro dospělé s pořádnou dávkou chilli

Pokud venku řádí zimní plískanice, nejlepší, co můžete udělat, je usadit se v křesle, začíst se do napínavé detektivky a dát si něco na zahřátí. Nemusí to být hned alkohol, jak vás možná napadlo. Stačí vám k tomu (ne)obyčejná horká čokoláda s pořádnou dávkou chilli papriček. Kromě toho, že vás spolehlivě zahřeje, budete možná překvapeni jejími dalšími účinky.

Přečtěte si také

Věděli jste, že komáři mají nejraději pivaře a odpuzovače komárů jsou nebezpečné pro vaše mazlíčky?
Věděli jste, že komáři mají nejraději pivaře a odpuzovače komárů jsou nebezpečné pro vaše mazlíčky?

Dlouhá tradice čokolády

Čokoláda s největší pravděpodobností pochází ze Střední Ameriky, z oblasti dnešního Mexika, kde ji znali a používali už před tisíci lety. Tradiční národy využívaly jejích účinků pro léčení a byla označována slůvkem kakawa, z čehož později vzniklo dnešní cacao. První tabulku čokolády tak, jak ji známe, vyrobil v roce 1847 Joseph Fry smícháním kakaového másla a kakaového prášku. Od té doby se čokoláda prodává ve velkém a stala se předmětem každodenní spotřeby mnoha lidí. 

Kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí, se dnes pěstují hlavně v Ekvádoru a v zemích západní Afriky, odkud se vyváží do celého světa a zpracovávají ve velkém. 

Tip na nákup:

Pokud si chcete vychutnat opravdu poctivou čokoládu tak, jak ji znali staří Mayové, zapomeňte na tu mléčnou doslazovanou. V obchodě si kupte 100% nebo alespoň 90% čokoládu bez přidaného cukru. Taková hořká čokoláda je plná živin, antioxidantů a snižuje riziko srdečních chorob. Její chuť je navíc tak plná a výrazná, že snědení celé tabulky na posezení opravdu nehrozí.

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje vysoké procento kakaa

Kromě čokolády potřebujete chilli

100% či jinou vysokoprocentní čokoládu můžete použít na přípravu horké čokolády. Další ingrediencí, kterou budete potřebovat, jsou chilli papričky. Ty jsou ostré díky obsahu rostlinného alkaloidu kapsaicinu. Čím více jej paprička obsahuje, tím více je pálivější.

Mezi nejznámější nejpálivější druhy chilli patří Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion, Naga Viper či Red Savina Habanero. O nejpálivější vypěstované papričky se často soutěží, například v Guinnessově knize rekordů.

Možná vás překvapí, že stejně jako hořká čokoláda, je i chilli paprička plná antioxidantů. Kromě toho vás určitě potěší její afrodiziakální účinky. Vděčí za to své ostré chuti, která zvyšuje proudění krve v těle, a ve spojitosti s tím podporuje sexuální libido. 

Chilli papričky za svou pálivou chuť vděčí alkaloidu kapsaicinu

Kde sehnat nejlepší chilli?

Ještě než se pustíte do výroby horké čokolády, se hodí vědět, kam se vydat pro pořádně ostré chilli papričky. Pokud si doma nepěstujete vlastní, nejlepší bude koupit čerstvé nebo sušené chilli, se kterým můžete dále pracovat.

1) Čerstvé chilli papričky

V obchodě jsou k sehnání i čerstvé chilli papričky. Cena za 100 gramů se většinou pohybuje okolo 50 Kč. Ostrou chuť z nich do horké čokolády je potřeba vyvařit nebo vylouhovat. Pokud budete horkou čokoládu připravovat z čerstvých papriček, nakrájejte je a nechte přes noc louhovat ve vodě, kterou poté použijete do receptu. 

2) Sušené chilli papričky

Daleko jednodušší je však koupit si sušené chilli papričky, ideálně už mleté. Špetičku koření pak jen stačí přidat do horké čokolády, nechat povařit a máte hotovo. 

Tip na nákup:

Pokud si v obchodě koupíte sušené chilli v pytlíčku, nemáte nikdy záruku, jak moc ostré bude. Výrobce totiž většinou neuvádí, jaký druh chilli papriček na výrobu koření použil, a tak je to, co se týče ostrosti, sázka do loterie. Daleko lepší je proto sáhnout po konkrétní odrůdě chilli. Doporučujeme druh papriček s názvem kajenský pepř, který je velmi ostrý a chutný. Stačí špetka na celé jídlo a budou se vám podlamovat kolena. Mletý kajenský pepř nabízejí například výrobci Kotányi či Vitana. Za 25 gramů zaplatíte kolem 20 Kč

Horká čokoláda v zimě zahřeje

Horká čokoláda s chilli

Nyní už víte, jakou čokoládu i chilli v obchodě koupit. Pojďme se tedy vrhnout na samotný recept. Budete ho mít hotový raz dva. 

Ingredience:

  • 100 gramů čokolády (minimálně 70%)
  • 2 lžičky neslazeného kakaového prášku
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 150 ml smetany
  • 1 celá skořice
  • špetka vanilkového prášku (extraktu)
  • špetka kajenského pepře
  • med nebo cukr na doslazení

Postup:

  1. Ve vodní lázni si rozpusťte nalámanou čokoládu, kakaový prášek, chilli a cukr.
  2. Šlehejte a postupně přidávejte mléko a smetanu.
  3. Poté přidejte celou skořici i vanilku a přiveďte k varu.
  4. Plamen vypněte a hrnec dejte pryč z plotny.
  5. Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu stát, aby se chutě chilli, skořice a vanilky uvolnily. 
  6. Horkou čokoládu ochutnejte, doslaďte podle chuti medem, zahřejte a podávejte.