Potravinové kvóty trápí i tradiční české značky: Znemožní prodej paštik, okurek, tvarůžků či sektu

Kvóty ohrozí tradiční české značky: Problém budou mít paštiky, tvarůžky, okurky i naše vína Canva

V obchodech by se mělo prodávat stále více českých potravin. Poslanecká sněmovna schválila plán, podle kterého by tento podíl měl být už od příštího roku nadpoloviční. Mnoho značek, byť českých, ale používá na výrobu svých produktů zahraniční suroviny. Povinné kvóty by tak mohly zkomplikovat prodej oblíbeného zboží, které sice pochází od českých výrobců, avšak k výrobě vyžaduje suroviny ze zahraničí.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Od roku 2022 by měl být podíl prodávaných potravin v našich obchodech nadpoloviční – vláda schválila konkrétně 55 % s tím, že by se procenta měla do roku 2028 zvyšovat až na 73 %. Experti však varují, že je potřeba si uvědomit, jak moc je Česko soběstačné ve vlastní produkci a výrobě. 

České paštiky v ohrožení

Pokud skutečně začnou kvóty na potraviny už příští rok platit, pak bude mít Česko podle Svazu obchodu a cestovního ruchu problém například s paštikami – i české paštiky jako třeba klasická Májka se totiž vyrábějí ze zahraničních surovin. 

Podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy čeští producenti výrazně zvýší ceny, protože nenastane tlak konkurence. V obchodech by tak už příští rok mohlo být nedostatkovým zbožím například české víno. „Na česká vína se dovážejí hrozny ze zahraničí. A krásným příkladem jsou i znojemské okurky. V těch je maximálně tak česká voda, protože i okurka se dováží z Turecka,“ komentoval Prouza. 

Potravinové kvóty dělají vrásky i české „Bohemce“

Vinaři tvrdí, že aby mohli kvóty splnit, museli by Češi začít méně pít – kdyby totiž měli svá vína vyrábět jen z domácích hroznů, prý by to nestačilo. Dojít by tak příští rok mohlo i na zdražování vína.

  • Například šumivá vína jedné z nejznámějších značek Bohemia jsou připravovaná, kvašená i balená u nás – i přesto nejsou 100% česká. Z části se totiž Bohemka vyrábí ze zahraničních surovin.
  • Vinařům chybí tisíce hektarů vinic, které by pokryly potřeby Čechů – každým rokem se však množství vinic smí zvýšit pouze o 1 %, tedy cca 40 hektarů. Zdražování je tak velmi pravděpodobné. 

Problém by mohl být i s olomouckými tvarůžky

I taková klasika, jako jsou olomoucké tvarůžky, se z části vyrábí z německých mléčných produktů. „Pokud by se ke kvótám přistoupilo, tak nahradíme zahraniční složky výrobku něčím jiným. V podstatě by to znamenalo ochuzení pro naše zákazníky,“ říká Jaroslav Kovář, jednatel a výrobce olomouckých tvarůžků.

Česko je zcela samostatné ve výrobě piva, k jeho výrobě nepotřebuje zahraniční suroviny Canva

Těstovinám by kvóty nezavařily 

Zatímco u rýže reálně hrozí, že by na pultech obchodů mohlo dojít k vážnému výpadku v zásobách, těstovin by bylo i podle nového zákona dost. Už dnes jsou totiž české těstoviny v regálech řetězců v poměru s těmi z dovozu půl na půl. Stejně tak jsme dnes dle Tomáše Prouzy samostatní i v pár dalších případech, konkrétně v produkci mléka, hovězího masa či piva.

Vepřové maso může být už příští rok nedostatkovým zbožím 

Problém s novými kvótami by ale mohl nastat i u vepřového masa – česká produkce by nepokryla zásobování velkých řetězců a ze zahraničí by se nesmělo dovážet. Pokud jde o výrobky z vepřového masa, Český svaz zpracovatelů masa je schopen trh pokrýt z maximálně 13 %. 

Je čas nakupovat?

I přesto, že je novela ve sněmovně schválená, čeká ji podle slov ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka ještě dlouhá cesta a kdo ví, jak to nakonec s kvótami dopadne. Rozhodně tedy není na pořadu dne, aby se lidé začali předzásobovat.