Dvoumetrové odstupy v obchodech už nebudou stačit. S příchodem nového koronaviru se bude zpřísňovat

Dvoumetrové odstupy v obchodech už nebudou stačit. S příchodem nového koronaviru se bude zpřísňovat Canva

Jestliže se potvrdí, že má britská mutace koronaviru skutečně vyšší smrtnost, bude se podle epidemiologa Romana Prymuly muset reagovat zpřísněním vládních opatření nebo systému PES. Od počátku vypuknutí pandemie se mluví o bezpečných 15 minutách při kontaktu dvou lidí a dvoumetrových rozestupech, to však neplatí pro nakažlivější britskou mutaci. 

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

S příchodem nového typu koronaviru z Velké Británie se začne zpřísňovat

Poradce premiéra Andreje Babiše Roman Prymula přiznal, že dosavadní bezpečnostní opatření, které vláda nařídila, již brzy nebudou platit. Konkrétně hovoří o větších rozestupech nejen v obchodech a zkrácení doby, po kterou je bezpečné být v kontaktu s další osobou. 

„Určitě se na nový typ koronaviru reagovat bude. Těch mutací, které vznikají, je celá řada. Některé jsou dokonce i nebezpečnější, třeba jihoafrická nebo brazilská. Celý ten systém musí být bdělý a musí reagovat na takovéto změny," řekl bývalý ministr zdravotnictví. 

Přitvrdit se bude muset i v omezení kontaktu lidí mezi sebou

Doposud platí, že kontakt dvou lidí do 15 minut se považuje za bezpečný, protože podle odborníků by během tohoto času mělo být riziko přenosu nákazy nízké. „Vzhledem k tomu, že to šíření je rychlejší, ty časy se budou nepochybně zkracovat. Zatím nebylo stanoveno, kolik by to mělo přesně být. Není to jenom otázka šíření, které by ohrožovalo svým klinickým stavem ty, kteří budou nakažení. Už se ale ukazuje, že je méně protilátek, tyto mutace jsou v podstatě schopny snižovat schopnost protilátek bojovat s tímto virem," prohlásil Prymula. 

Kam zajít pro respirátor?

Vláda uvažuje o povinných respirátorech v obchodech a MHD

Do obchodu či při cestování městskou hromadnou dopravou bude možná již brzy povinné mít na dýchacích cestách nasazený respirátor. O tom, že pouze rouška jako ochrana před novým typem koronaviru ze zahraničí nestačí, budou jednat politici v následujících dnech. Obdobné opatření zavedlo už i Německo či Rakousko.

Překážkou by ale mohla být vyšší cena respirátorů oproti běžným rouškám, jejichž cenou se budou naši zákonodárci v poslanecké sněmovně zabývat také. Ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci varoval, že před zavedením bude nutné, aby byly respirátory v Česku dostupné v dostatečném množství i kvalitě. „Určitě by to znamenalo vyšší ochranu našich občanů před šířením viru. Je nutné si vyjasnit otázku nákladu a jejich dostupnosti na českém trhu v dostatečném množství a kvalitě,“ řekl Hamáček, podle jehož slov je ve státních rezervách zhruba 16 milionů respirátorů.

Dvoumetrové odstupy v obchodech už nebudou stačit. S příchodem nového koronaviru se bude zpřísňovat Canva

Povinné nošení respirátorů v zahraničí:

  • Německo si je vědomo vysoké ceny respirátorů, a tak umožní obyvatelům při nákupech a cestování i nošení chirurgických roušek.
  • Sousední Rakousko zavedlo od pondělí 25. ledna povinnost nošení respirátorů FFP2 v obchodech a při cestě MHD. Tamní vláda však zároveň schválila, že respirátory budou osvobozeny od daně, aby byly pro občany cenově dostupnější. Lidé s nízkými příjmy je dostanou zdarma. Zvětšuje se také bezpečný odstup z jednoho na dva metry.

Respirátory: Ceny a doba nošení

  • Obyčejné respirátory typu FFP2 se v českých e-shopech prodávají kolem 40 Kč za kus. Dražší varianty jsou s nanovláknem, barevné nebo s ventilem.
  •  Respirátory jsou určeny k jednorázovému použití – doba nošení 1 respirátoru by neměla přesáhnout 10 hodin. 

Slováci kvůli respirátorům v akci šíleli

Respirátory, které v akci levněji o jedno euro nabízel obchodní řetězec Lidl, způsobily nákupní kolaps. Respirátory FFP2 po slevě za 1,99 eur (tedy zhruba 53 korun) zapříčinily, že se v prodejně v bratislavské Dúbravke strhlo šílenství. Na sociálních sítích koluje video, které celou situaci kolem respirátorů v Lidlu zachytilo.