Tradiční gulášová polévka? Objevte klasiku, veganskou nebo zeleninovou variaci

Česká klasika, která dokonale zasytí. Máte hlad? Je čas na gulášovou polévku. Vyzkoušejte některý z našich 3 receptů, které potěší nejen masožravce – můžete připravit také vegetariánskou variaci pro ty, kdo maso nejedí.

Přečtěte si také

Výdejní boxy se stávají noční můrou pro malé zákazníky, kteří musí pro své balíky vyšplhat

Klasická hovězí gulášovka

Co by to bylo za gulášovou polévku, kdyby byla bez hovězího masa? Zužitkujete v ní třeba hovězí nudličky – provoníte celý domov a nasytíte celou rodinu. Připravte si:

  • 300 g hovězího masa
  • 1 l hovězího vývaru
  • 250 g brambor
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžíci sladké mleté papriky
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • sůl a pepř

Na sádle osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte nakrájené hovězí nudličky, okořeňte je solí a pepřem a nechte zatáhnout. Poté přidejte protlak a prolisovaný česnek a dobře promíchejte. Následně můžete maso zapražit s moukou a paprikou. Směs restujte jen krátce, aby paprika nezhořkla. Maso zalijte poctivým vývarem, povařte s masem a poté přidejte nakrájené brambory. Přidejte také majoránku, případně dokořeňte dle chuti. Nakonec povařte do změknutí masa a brambor. A můžete podávat!

Tip: Kilogram hovězí kližky koupíte například v Tescu – až do 9. 2. v akci za 139,90 Kč. Za stejnou cenu ji pak najdete i v Albertu, a to opět do 9. 2. Tak hurá s masem do poctivé, vydatné polévky!

Veganský bramborový guláš

Veggie varianta je překvapivě neméně chutná ve srovnání s bramborovým buřtgulášem. Masový párek nahradí ten veganský, v guláši totiž dokonale nasákne koření, papriku a spolu s bramborami vytvoří perfektní tandem. Můžete si jej dopřát sami, nebo pohostit své vegetariánské či veganské přátele. Potřebujete:

  • 3 menší cibule
  • 400 g brambor
  • 300 g veganské klobásy nebo párku
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l vody
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíci mleté papriky
  • 1 lžíci majoránky
  • 2 lžíce rozemletých ovesných vloček
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej na smažení

V hrnci na rozpáleném oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín, vodu, rajčatový protlak a brambory. Krátce vařte, přidejte koření, rozemleté ovesné vločky a veganskou alternativu nakrájených párků. Nechte vařit do změknutí brambor, v případě potřeby okořeňte. Podávejte s chlebem nebo samostatně.

Vydatná gulášová s kořenovou zeleninou

Chutná, sytá a hřejivá. Gulášovou polévku můžete ozvláštnit také kořenovou zeleninou. Stačí, když budete postupovat podle našeho prvního receptu, jen navíc přidáte zeleninu. Připravte si ještě:

  • 1 červenou papriku
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel

Omytou zeleninu nakrájejte na kostky a přidejte ji ve fázi, kdy vaříte maso ve vývaru. Brambory, maso i zelenina by nakonec měly být měkké, v tomto případě gulášové polévce dodá šmrnc právě lahodná zelenina. Nezapomeňte přidat špetku pálivé papriky – sladká mrkev s petrželí polévce dodají mírně sladký kontrast k pikantní chuti. Polévka zahřeje a potěší i ty největší jedlíky.

Tip: Polévky s masem mohou být ještě lahodnější, když je připravíte slow tempem v pomalém hrnci. Nahlédněte do letáků Electro World, Datart či Planeo na Kupi.cz a vyberte si ten pravý pro svá kuchyňská kouzla!