Test olivových olejů: Cena ne vždy odráží jejich kvalitu

Test olivových olejů. Jsou stále tak nekvalitní a falšované? A které obsahují nejvíce vitamínů? Pixabay

Před několika lety testy olivových olejů odhalily, že jsou tyto výrobky často ředěné a falšované a obsahují řadu nebezpečných látek jako např. DDT nebo zakázaný chlorpyrifos-ethyl. Nyní se pořad A DOST! Televize Seznam podíval na to, zda se již výrobci poučili a kvalita extra panenských olivových olejů stoupla. Shrnutí nejdůležitějších výsledků vám přinášíme v našem článku, včetně užitečných tipů, jak v obchodech kvalitní a chutné olivové oleje poznat.

Přečtěte si také

Banány místo antidepresiv. Jejich pozitivní účinky vás překvapí
Banány místo antidepresiv. Jejich pozitivní účinky vás překvapí

Ten nejlepší olivový olej ze všech? Nerafinovaný extra panenský!

Pořad A DOST! poslal do laboratoře celkem 24 vzorků extra panenských olivových olejů, které se vyrábí mechanickým lisováním za studena a nerafinují se. Díky tomu si zachovávají velké množství vitamínů a minerálů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Tedy samozřejmě za předpokladu, že výrobci dodrží všechny stanovené standardy kvality.

Kvalita extra panenských olivových olejů se zvedla. Většina je úplně bez pesticidů

A jak aktuální testy potvrdily, skandály z minulých let se opravdu nekonaly. Kvalita extra panenských olivových olejů se značně zvedla, výsledky dopadly velmi dobře a žádný z testovaných vzorků nevykazoval závažné nedostatky.

  • Ani v jednom z testovaných olejů se nenašel koktejl více pesticidů.
  • U některých se našlo nepatrné množství jednoho druhu pesticidu, u dvou vzorků (Kreolis Classic extra panenský olivový olej a Ballester Olivový olej extra panenský) to byly dva druhy pesticidů. Šlo o insekticidy a fungicidy. Vše ale pouze v minimálním nezávadném množství, které nepřekračovalo hygienické limity.
  • Celkem 15 z 24 olejů (včetně všech šesti v BIO kvalitě) bylo úplně čistých, tedy bez jakýchkoliv stop pesticidů.
15 extra panenských olivových olejů (nahoře, včetně šesti v BIO kvalitě) bylo zcela bez pesticidů, 7 olejů je obsahovalo pouze v minimálním, nezávadném množství A DOST! / TV Seznam

Kyselost – čím nižší, tím lepší

Důležitým ukazatelem kvality olivových olejů je jejich acidita – platí, že čím nižší číslo, tím lépe. U těch nejkvalitnějších extra panenských olivových olejů se pohybuje kolem 0,1–0,2 %, nikdy ale nesmí překročit hodnotu 0,8 %.

  • Všechny testované vzorky dopadly v tomto ohledu dobře.
  • Nejnižší aciditu z nich měly oleje Ondoliva Arbequina Extra Virgin Olive Oil (0,28 %, na druhou stranu ovšem propadl v obsahu vitamínu E) a Globus Dobrá kvalita nízká cena Extra panenský olivový olej (0,32 %).

Údaj o kyselosti z obalu běžných výrobků většinou nevyčtete. U prémiových olivových olejů jej někdy uvádí prodejci na internetu, jelikož většinou oleje berou od menších zahraničních farmářů a výrobců.

Peroxidové číslo aneb Za jak dlouho se olej zkazí

Kvalitu olivového oleje určuje také peroxidové číslo – čím je vyšší, tím více poukazuje na to, že je olej starý, žluklý nebo prošlý. V testu sice některé výrobky vykázaly poměrně vysoké hodnoty, bylo to však dáno tím, že se konkrétní testované vzorky blížily datu spotřeby – i na to si tedy dávejte při výběru v obchodech pozor a sledujte údaje o datu expirace. Olivové oleje by také měly být ideálně prodávané v tmavé, skleněné lahvi, případně plechovce. Vyhýbejte se těm v plastovém obalu.

Obsah alfa tokoferolů neboli vitamínu E

Jak jsme již zmínili, olivový olej je bohatý na cenné látky a vitamíny. Mezi nejvýznamnější patří tzv. alfa tokoferoly neboli vitamín E. Níže najdete seznam tří extra panenských olivových olejů, u kterých bylo ze všech 24 vzorků identifikováno nejvíce tokoferolů, a naopak tří olejů s nejnižším obsaženým množstvím vitamínu E.

Nejvíce vitamínu E obsahovaly oleje (včetně vítěze testu):

  1. Monini Classico Olio Extra Vergine di Oliva (16 mg/100 ml); cena cca 499 Kč/1 l – vítěz testu
  2. La Espaňola Since 1840 Extra panenský olivový olej (15 mg/100 ml); cena cca 240 Kč/1 l
  3. Ballesta Olivový olej extra panenský (15 mg/100 ml); cena cca 230 Kč/1 l

Nejméně vitamínu E obsahovaly oleje (včetně propadáku testu):

  1. Kreolis Classic Extra panenský olivový olej (9 mg/100 ml); cena cca 216 Kč/1 l – propadák testu, tento výrobek také obsahoval nepatrné stopy 2 pesticidů a jako jediný přesáhl o 0,02 % limit acidity, výsledek byl nicméně uznán jako dobrý vzhledem k možné odchylce v měření.
  2. Font Oliva Extra panenský olivový olej z prémiových oliv (9 mg/100 ml); cena cca 280 Kč/1 l
  3. Ondoliva Arbequina Extra virgin olive oil (9 mg/100 ml); cena cca 250 Kč/1 l

Cena olivových olejů ne vždy odráží jejich kvalitu

Co se potom cen olejů týče, ty prémiové a nejkvalitnější bývají samozřejmě poměrně dost drahé, jak mimo jiné dokazuje i vítěz tohoto testu, jehož přepočtená cena za litr je v porovnání s ostatními mnohonásobně vyšší. U ostatních ale již takové rozdíly nejsou. Naopak hůře hodnocené kousky byly často dražší než ty s velmi dobrým hodnocením (např. nízkou aciditou nebo vysokým obsahem vitamínu E).

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz