Test olivových olejů: Cena ne vždy odráží jejich kvalitu

Lahvičky olivového oleje Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Před několika lety testy olivových olejů odhalily, že jsou tyto výrobky často ředěné a falšované a obsahují řadu nebezpečných látek jako např. DDT nebo zakázaný chlorpyrifos-ethyl. Nyní se pořad A DOST! Televize Seznam podíval na to, zda se již výrobci poučili a kvalita extra panenských olivových olejů stoupla. Shrnutí nejdůležitějších výsledků vám přinášíme v našem článku, včetně užitečných tipů, jak v obchodech kvalitní a chutné olivové oleje poznat.

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Ten nejlepší olivový olej ze všech? Nerafinovaný extra panenský!

Pořad A DOST! poslal do laboratoře celkem 24 vzorků extra panenských olivových olejů, které se vyrábí mechanickým lisováním za studena a nerafinují se. Díky tomu si zachovávají velké množství vitamínů a minerálů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Tedy samozřejmě za předpokladu, že výrobci dodrží všechny stanovené standardy kvality.

Kvalita extra panenských olivových olejů se zvedla. Většina je úplně bez pesticidů

A jak aktuální testy potvrdily, skandály z minulých let se opravdu nekonaly. Kvalita extra panenských olivových olejů se značně zvedla, výsledky dopadly velmi dobře a žádný z testovaných vzorků nevykazoval závažné nedostatky.

  • Ani v jednom z testovaných olejů se nenašel koktejl více pesticidů.
  • U některých se našlo nepatrné množství jednoho druhu pesticidu, u dvou vzorků (Kreolis Classic extra panenský olivový olej a Ballester Olivový olej extra panenský) to byly dva druhy pesticidů. Šlo o insekticidy a fungicidy. Vše ale pouze v minimálním nezávadném množství, které nepřekračovalo hygienické limity.
  • Celkem 15 z 24 olejů (včetně všech šesti v BIO kvalitě) bylo úplně čistých, tedy bez jakýchkoliv stop pesticidů.

Kyselost – čím nižší, tím lepší

Důležitým ukazatelem kvality olivových olejů je jejich acidita – platí, že čím nižší číslo, tím lépe. U těch nejkvalitnějších extra panenských olivových olejů se pohybuje kolem 0,1–0,2 %, nikdy ale nesmí překročit hodnotu 0,8 %.

  • Všechny testované vzorky dopadly v tomto ohledu dobře.
  • Nejnižší aciditu z nich měly oleje Ondoliva Arbequina Extra Virgin Olive Oil (0,28 %, na druhou stranu ovšem propadl v obsahu vitamínu E) a Globus Dobrá kvalita nízká cena Extra panenský olivový olej (0,32 %).

Údaj o kyselosti z obalu běžných výrobků většinou nevyčtete. U prémiových olivových olejů jej někdy uvádí prodejci na internetu, jelikož většinou oleje berou od menších zahraničních farmářů a výrobců.

Peroxidové číslo aneb Za jak dlouho se olej zkazí

Kvalitu olivového oleje určuje také peroxidové číslo – čím je vyšší, tím více poukazuje na to, že je olej starý, žluklý nebo prošlý. V testu sice některé výrobky vykázaly poměrně vysoké hodnoty, bylo to však dáno tím, že se konkrétní testované vzorky blížily datu spotřeby – i na to si tedy dávejte při výběru v obchodech pozor a sledujte údaje o datu expirace. Olivové oleje by také měly být ideálně prodávané v tmavé, skleněné lahvi, případně plechovce. Vyhýbejte se těm v plastovém obalu.

Obsah alfa tokoferolů neboli vitamínu E

Jak jsme již zmínili, olivový olej je bohatý na cenné látky a vitamíny. Mezi nejvýznamnější patří tzv. alfa tokoferoly neboli vitamín E. Níže najdete seznam tří extra panenských olivových olejů, u kterých bylo ze všech 24 vzorků identifikováno nejvíce tokoferolů, a naopak tří olejů s nejnižším obsaženým množstvím vitamínu E.

Nejvíce vitamínu E obsahovaly oleje (včetně vítěze testu):

  1. Monini Classico Olio Extra Vergine di Oliva (16 mg/100 ml); cena cca 499 Kč/1 l – vítěz testu
  2. La Espaňola Since 1840 Extra panenský olivový olej (15 mg/100 ml); cena cca 240 Kč/1 l
  3. Ballesta Olivový olej extra panenský (15 mg/100 ml); cena cca 230 Kč/1 l

Nejméně vitamínu E obsahovaly oleje (včetně propadáku testu):

  1. Kreolis Classic Extra panenský olivový olej (9 mg/100 ml); cena cca 216 Kč/1 l – propadák testu, tento výrobek také obsahoval nepatrné stopy 2 pesticidů a jako jediný přesáhl o 0,02 % limit acidity, výsledek byl nicméně uznán jako dobrý vzhledem k možné odchylce v měření.
  2. Font Oliva Extra panenský olivový olej z prémiových oliv (9 mg/100 ml); cena cca 280 Kč/1 l
  3. Ondoliva Arbequina Extra virgin olive oil (9 mg/100 ml); cena cca 250 Kč/1 l

Cena olivových olejů ne vždy odráží jejich kvalitu

Co se potom cen olejů týče, ty prémiové a nejkvalitnější bývají samozřejmě poměrně dost drahé, jak mimo jiné dokazuje i vítěz tohoto testu, jehož přepočtená cena za litr je v porovnání s ostatními mnohonásobně vyšší. U ostatních ale již takové rozdíly nejsou. Naopak hůře hodnocené kousky byly často dražší než ty s velmi dobrým hodnocením (např. nízkou aciditou nebo vysokým obsahem vitamínu E).