Fazole v polévce i hlavním chodu. 3 recepty, které zvládne každý

Farmářské fazole připravíte doma, ale i na cestách. Máte rádi pikantní jídla? Canva

Přemýšlíte, co se zásobou fazolí ze spíže? Připravte si jeden ze 3 receptů, které hravě zvládne každý. Fazole jsou totiž ideálním adeptem na chutný a zároveň vydatný oběd či večeři. Dáte si polévku nebo hlavní chod?

Přečtěte si také

Kokosové rohlíčky: Křehká dobrota pro každou příležitost

Tolik druhů fazolí, tolik druhů receptů! S námi se v nich neztratíte. Některé jsme vybrali, abychom vám představili dobroty právě z fazolí. Ty tradiční, ale i ty zajímavější, které si jistě oblíbíte. Nebo už je dávno znáte?

Bílá fazolová polévka na špeku

Je jemná, a přitom příjemně voňavá po špeku. Vydatná bílá fazolová polévka se připravuje z bílých fazolí. Příprava není nijak náročná, jen je potřeba počítat s dobou na namočení fazolí – ty nechte odpočívat ve vodě ideálně přes noc. Co si k přípravě polévky nachystat?

  • 220 g bílých fazolí
  • 1,5 l vody
  • 40 g uzeného špeku
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíci másla
  • majoránku
  • sůl a pepř dle chuti
  • kmín

Fazole nechte namočené přes noc nebo 8 hodin. Poté je vařte v osolené vodě do změknutí. Mezitím v hrnci na másle osmahněte nakrájený špek, po 5 minutách přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a nechte je rozvonět. Vsypte nakrájenou cibuli, až zelenina změkne, zasypejte solí, kmínem a moukou. Takto připravený základ smíchejte s fazolemi a vodou a vařte 30 minut. Před koncem přidejte česnek a majoránku, chvíli vařte a nakonec podávejte. S česnekem a majoránkou v tomto případě šetřit nemusíte.

Rychlé farmářské fazole s čedarem

Další recept obsahuje oblíbené červené fazole. Aby byla příprava rychlejší, můžete klidně použít ty z plechovky. Odměnou vám bude bleskový, ale sytý a delikátní oběd. Potřebujete:

  • olivový olej
  • 1 velkou cibuli
  • 2–3 stroužky česneku
  • 300 g točeného salámu 
  • 1/2 lžičky pálivé papriky 
  • 1 čerstvou chilli papričku
  • 2 plechovky nakládaných červených fazolí 
  • 1 plechovku nakládaných rajčat 
  • 2 bobkové listy 
  • 2 větvičky rozmarýnu 
  • pikantní kečup dle potřeby a chuti
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř 
  • 150 g čedaru

Na rozpálené pánvi na oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, nakrájený točený salám, chilli papričku, koření a bylinky. Zalijte plechovkou rajčat, vmíchejte slité fazole a dle chuti pálivý kečup. Směs nechte alespoň 10 až 15 minut prohřát, než bude připravena k podávání. Na talíři ozdobte strouhaným čedarem a přidejte krajíc chleba. Dobrou chuť!

Snadný a rychlý recept, který si můžete připravit kdykoliv a jakkoliv Canva

Čokoládový koláč z černých fazolí

Je čas na sladkou tečku! Co třeba spojení čokolády a černých fazolí? Možná vás překvapí, jak skvěle tyto suroviny zafungují dohromady. Na čokoládový koláč budete potřebovat:

  • 350 g černých fazolí z konzervy
  • 60 ml rýžového mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • semínka z vanilkového lusku
  • 40 g holandského kakaa
  • 60 g špaldové celozrnné mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky sody bikarbony
  • 100 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 50 g kvalitní čokolády

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Fazole rozmixujte s mlékem a vmíchejte vejce, vanilková semínka a kokosový olej. V jiné míse smíchejte sypké ingredience. Na závěr obě směsi, tedy sypkou i fazolovou, smíchejte, a do těsta přidejte nasekanou čokoládu. Dortovou nebo koláčovou formu vymažte kokosovým olejem a vlijte těsto. Pečte zhruba půl hodiny, dezert podávejte samotný nebo s čerstvou šlehačkou. Tajemství na konec? Chutnat mlsounům bude také s ovocným rozvarem. Jak si jej dáte vy?

Tip: S kvalitním pomocníkem jde v kuchyni všechno lépe – ať máte zálusk na dezert, dort či polévkový krém. Proto je možná ten pravý čas poohlédnout se po kuchyňském robotovi. Šikula Sencor STM 4460 je teď zrovna v akci jen za 5 499 Kč v Globusu. A oblíbený model Bosch MCM3501M teď nabízí také Electro World – do 7. 2. za 2 599,00 Kč. A co vy, máte svého favorita?