Rychlé žvýkací testy jako vstupenka do divadla nebo na koncert. Výsledek ukážou do 2 minut

Rychlé žvýkací testy jako vstupenka do divadla nebo na koncert. Výsledek ukážou do 2 minut Canva

Nákaza koronavirem by se nově mohla prokazovat žvýkačkovými testy. Už teď mají lidé na výběr mezi těmi PCR, antigenními nebo kloktacími – výhodou testů žvýkačkových by ale kromě dostupnosti a snadného provedení bez asistence zdravotníka mohla být i cena kolem 200 korun.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Jak funguje žvýkací test na covid-19?

Jak by do budoucna mohlo vypadat testování žvýkačkou na koronavirus? Používá se jako běžná žvýkačka – tyčinku vložíte do úst, požvýkáte, obalíte slinami a výsledek dostanete do pár minut po vyjmutí z pusy. To vše bez nutnosti odborné asistence a nepříjemných výtěrů z nosu či krku. 

Test na přítomnost covid-19 v těle žvýkacími testy není běžný způsob odběru biologického materiálu, jedná ovšem se o méně invazivní odběr, který má podle odborníků budoucnost, protože jeho vyhodnocení trvá zhruba 2 minuty.

Žvýkací testy by se podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly mohly používat u hromadných akcí, jako jsou koncerty nebo sportovní utkání, protože člověk je schopen vyšetřit se sám ve frontě, když bude stát řadu na turniket. Při vstupu dovnitř se pak prokáže, že je negativní a může jít dál. 

Žvýkací testy na covid-19 by mohly být dostupné v obchodech a výsledky by mohly platit až 48 hodin Canva

Možnost, že by se žvýkačkové testy mohly používat i plošně, se zamlouvá také vicepremiérovi Karlu Havlíčkovi. Skutečně široké každodenní použití se podle něj ale bude odvíjet podle toho, kolik bude žvýkačkový test na covid-19 stát. Ideální cena by podle Havlíčka byla v řádu desítek korun. 

Kde si koupit žvýkačkový test na covid-19?

Testy by mohly být dostupné v obchodech a výsledky by mohly platit až 48 hodin.