Sýr čedar: Jak poznat v obchodě ten opravdu kvalitní od laciné náhražky? Cena nerozhoduje

 Čedar, brie a další druhy sýrů na prkýnku sweet marshmallow / Shutterstock.com

Věděli jste, že čedar je tím vůbec nejrozšířenějším druhem sýra na světě? Je tomu tak díky anglickým mořeplavcům, kteří si jeho kusy o váze téměř třiceti kil vozili na svých lodích – v době kolonizace se tak dostal do Ameriky, Austrálie či na jih Afriky. Jeho masové rozšíření má ale i svá negativa, ne všechny čedary jsou totiž stejně kvalitní jako originál. Jak poznat dobrý čedar od toho špatného?

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Jak vlastně chutná pravý čedar?

Čedar je polotvrdý sýr s tuhou konzistencí z kravského mléka, který se při tlaku správně nesmí ohnout, nebo dokonce rozdrobit. V závislosti na druhu zraje tři měsíce až dva roky – mladé sýry jsou jemné a je v nich cítit náznak sladkosti a jemné tóny ořechů, s rostoucím stářím však sladkost nahrazuje kyselé aroma.

  • Zralé sýry v sobě mohou mít krystalky vysráženého kaseinu, který může i křupat – opravdu vyzrálý sýr jich může mít i veliké množství.
  • Není to ale žádná závada, tato sražená mléčná bílkovina se totiž v mléku běžně nachází.
Pohlídejte si chuť čedaru v akci

Za originálem musíte do Anglie

Čedar je doma v Anglii ve vesničce Cheddar v hrabství Somerset – v jejím okolí se pak nachází několik jeskyní, kde originální čedar zraje zabalený do plátna. První zmínka o jeho výrobě se datuje kolem roku 1 200 n. l., do Británie ho však možná původně přinesli Římané. Přesný původ nikdo nezná.

Ve světě je název čedar běžně používán, protože sýr nemá chráněné označení původu. V roce 2007 ovšem vzniklo označení „West Country Farmhouse Cheddar“, kterým se mohou pyšnit pouze sýry vyrobené z místního mléka.

Čedar je na vaření absolutně skvělou volbou Canva

Jaký čedar si lze koupit v obchodě?

Originální anglický čedar v České republice koupíte spíše výjimečně – setkáte se s ním ve specializovaných prodejnách lahůdek. Na jaké různé druhy a varianty lze narazit?

  • Čedar s označením mild je mladý, vyznačuje se jemnou chutí a hodí se do jemných sýrových omáček.
  • Matured čedar už je o něco vyzrálejší, má nakyslou chuť a pronikavou vůni.
  • Extra vyzrálý čedar s výraznou chutí a vůní koupíte pod označením extra matured.

Na pultech jsou taktéž k vidění různě barevné varianty čedaru – originál má lehce nažloutlou barvu, která může na první pohled působit poněkud špinavým dojmem. Žlutý coloured čedar je pak obarvený annattem, což je přírodní barvivo z keře oreláníku.

  • Sýr čedar se prodává i v ochucených variantách. Oblíbenými přísadami jsou kmín, česnek, různé bylinky nebo zelenina, či dokonce pivo.

Další sýry podobné čedaru

Nejbližším příbuzným čedaru je Red Leicester, který vzniká podobným technologickým postupem a přidává se do něj i barvivo annatto. Na rozdíl od klasického čedaru zraje kratší dobu, díky čemuž má sladší chuť a je drobivý. Na našem trhu často dochází k záměně těchto dvou rozdílných výrobků.

Americkou obdobou je potom sýr Monterey Jack původem z Kalifornie. Vyroben je taktéž z kravského mléka a vyniká lahodně jemnou chutí a strukturou. Při zahřátí se dobře roztéká a používá se do tradičních amerických sýrových sendvičů nebo burgerů.

  • Prapředkem čedaru může být sýr cantal, který se vyrábí přes dva tisíce let ve Francii. Chutí je čedaru velmi blízko, ale liší se kůrkou, která je tlustá a má šedou až hnědou barvu. Vůně cantalu vás možná překvapí, je totiž cítit půdou.
Cheeseburger se neobejde bez pořádného sýra – místo čedaru ale můžete zvolit i americký Monterey Jack Canva

Jak poznat kvalitní čedar?

Zárukou kvality je samozřejmě originální čedar s označením původu – ten je hůře sehnatelný a samozřejmě dražší, avšak cena rozhodně není vždy tím pravým ukazatelem kvality.

  • Riziková je taktéž již zmíněná záměna sýrů – proto pamatujte, že pravý čedar se neohýbá a při tlaku se zlomí.
  • Pokud se sýr drobí, nejedná se o čedar, ale spíše o Red Leicester.

Česká republika je taveňáková velmoc – řada lidí v supermarketu sáhne po akčním výrobku a nijak je nezajímá kvalita. Dobré sýry ovšem lze i v klasických obchodech sehnat, pakliže pečlivě hledáte a zkoumáte etikety. Sázkou na jistotu jsou pak prodejny sýrů nebo lahůdek, kde vám jistě s výběrem poradí, a vy si tak pochutnáte na opravdu kvalitním výrobku.