Ode dneška budou respirátory o pětinu levnější, vláda na ně zrušila DPH

Respirátory nás dočasně vyjdou o 21 % levněji Canva

Od dnešního rána platí vládou schválený návrh na snížení ceny respirátorů kategorie FFP2 a vyšší. Cena se sníží o 21 %, tedy o daň z přidané hodnoty, kterou se u nich vláda rozhodla na následující 2 měsíce zrušit. Chce tak motivovat lidi nosit respirátory, které brání šíření koronaviru lépe než roušky.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Ušetříme pětinu ceny

Průměrná cena respirátorů se pohybuje kolem 50 Kč. V praxi to znamená, že respirátor za 50 Kč nyní koupíme za 39,50 Kč. O pětinu levnější respirátory mají zvýšit dostupnost ochranných pomůcek a přimět tak lidi, aby jimi co nejdříve nahradili roušky.

Respirátory poskytují ve srovnání s klasickými rouškami prokazatelně účinnější ochranu, na rozdíl od nich totiž chrání i samotného uživatele. Zatímco rouška brání pouze průchodnosti aerosolu, který vydechujeme, respirátory z kategorie alespoň FFP2 brání zároveň i aerosolu, který vdechujeme z okolí.

Pořiďte si vlastní respirátor ještě levněji

Musí ale těsnit

Respirátor nás ovšem chrání pouze v případě, kdy důsledně dbáme na to, aby těsně přiléhal k obličeji. Správného těsnění dosáhneme tím, že vybereme pro nás vhodnou velikost a klip na jeho horní straně vymodelujeme tak, aby co nejtěsněji přiléhal kolem nosu. Pokud na obličeji sedí respirátor správně, je schopný propustit jen 5 % aerosolu zvenčí, ten s nanovlákny propustí dokonce jen 2 %. Jakmile však zůstane mezi respirátorem a obličejem mezera, nemá vůbec smysl ho nosit – propustnost je totiž víceméně 100 %.

Jak vybrat ten správný?

Na českém trhu je v tuto chvíli respirátorů dost – od různých značek a rozličného značení. Jak tedy poznat, že jsme při výběru sáhli po spolehlivé a bezpečné variantě? 

Na vhodném respirátoru najdeme následující označení:

  • Označení FFP2 nebo FFP3
  • Písmena CE a čtyřmístný kód – to je označení zkušebny, ve které byl certifikovaný
  • Označení EN 149 – potvrzení, že respirátor splňuje normu pro evropský trh

Respirátory bez označení EN 149 jsou nejčastěji americké nebo asijské. Ty mají své vlastní kategorie a značení, které se ovšem v některých případech může od evropských standardů i velmi výrazně lišit. Na jaře byly kvůli nedostatku respirátorů na trhu schválené i asijské respirátory s označením KN95, bylo to ale pouze krizové řešení. Respirátory s tímto označením se v parametrech nerovnají evropské úrovni FFP2 a jejich prodej je už v tuto chvíli ilegální.

Tip: Sháníte ochranné pomůcky levněji? Navštivte například prodejny Lidl, v nichž nově najdete respirátory za 10 Kč a roušky za 3 Kč za kus – nakoupit lze však jen omezené množství. Pokud na vás tedy nezbyde, možností jsou i lékárenské řetězce, v nichž lze roušky a respirátory pořídit i ve slevě.

Respirátory s výdechovým ventilem chrání jenom nositele Canva

Pozor na respirátory s výdechovým ventilem

Vypadají profesionálně a mohou vzbuzovat pocit dostatečné ochrany a bezpečí, ve skutečnosti ale chrání respirátory s výdechovým ventilem pouze svého nositele, nikoli okolí. Příjemněji se v nich dýchá a nevlhnou, je to ale z toho důvodu, že v sobě nemají žádný filtr, který by omezoval propustnost toho, co jejich nositel vydechuje. Je tedy lepší a v každém směru ohleduplnější se takovým respirátorům úplně vyhnout, nebo je alespoň ještě překrýt rouškou.