Ode dneška budou respirátory o pětinu levnější, vláda na ně zrušila DPH

Respirátory nás dočasně vyjdou o 21 % levněji Canva

Od dnešního rána platí vládou schválený návrh na snížení ceny respirátorů kategorie FFP2 a vyšší. Cena se sníží o 21 %, tedy o daň z přidané hodnoty, kterou se u nich vláda rozhodla na následující 2 měsíce zrušit. Chce tak motivovat lidi nosit respirátory, které brání šíření koronaviru lépe než roušky.

Přečtěte si také

Jak vyhnat zajíce ze zahrady? Tyto tipy vám zaručeně pomohou

Ušetříme pětinu ceny

Průměrná cena respirátorů se pohybuje kolem 50 Kč. V praxi to znamená, že respirátor za 50 Kč nyní koupíme za 39,50 Kč. O pětinu levnější respirátory mají zvýšit dostupnost ochranných pomůcek a přimět tak lidi, aby jimi co nejdříve nahradili roušky.

Respirátory poskytují ve srovnání s klasickými rouškami prokazatelně účinnější ochranu, na rozdíl od nich totiž chrání i samotného uživatele. Zatímco rouška brání pouze průchodnosti aerosolu, který vydechujeme, respirátory z kategorie alespoň FFP2 brání zároveň i aerosolu, který vdechujeme z okolí.

Pořiďte si vlastní respirátor ještě levněji

Musí ale těsnit

Respirátor nás ovšem chrání pouze v případě, kdy důsledně dbáme na to, aby těsně přiléhal k obličeji. Správného těsnění dosáhneme tím, že vybereme pro nás vhodnou velikost a klip na jeho horní straně vymodelujeme tak, aby co nejtěsněji přiléhal kolem nosu. Pokud na obličeji sedí respirátor správně, je schopný propustit jen 5 % aerosolu zvenčí, ten s nanovlákny propustí dokonce jen 2 %. Jakmile však zůstane mezi respirátorem a obličejem mezera, nemá vůbec smysl ho nosit – propustnost je totiž víceméně 100 %.

Jak vybrat ten správný?

Na českém trhu je v tuto chvíli respirátorů dost – od různých značek a rozličného značení. Jak tedy poznat, že jsme při výběru sáhli po spolehlivé a bezpečné variantě? 

Na vhodném respirátoru najdeme následující označení:

  • Označení FFP2 nebo FFP3
  • Písmena CE a čtyřmístný kód – to je označení zkušebny, ve které byl certifikovaný
  • Označení EN 149 – potvrzení, že respirátor splňuje normu pro evropský trh

Respirátory bez označení EN 149 jsou nejčastěji americké nebo asijské. Ty mají své vlastní kategorie a značení, které se ovšem v některých případech může od evropských standardů i velmi výrazně lišit. Na jaře byly kvůli nedostatku respirátorů na trhu schválené i asijské respirátory s označením KN95, bylo to ale pouze krizové řešení. Respirátory s tímto označením se v parametrech nerovnají evropské úrovni FFP2 a jejich prodej je už v tuto chvíli ilegální.

Tip: Sháníte ochranné pomůcky levněji? Navštivte například prodejny Lidl, v nichž nově najdete respirátory za 10 Kč a roušky za 3 Kč za kus – nakoupit lze však jen omezené množství. Pokud na vás tedy nezbyde, možností jsou i lékárenské řetězce, v nichž lze roušky a respirátory pořídit i ve slevě.

Respirátory s výdechovým ventilem chrání jenom nositele Canva

Pozor na respirátory s výdechovým ventilem

Vypadají profesionálně a mohou vzbuzovat pocit dostatečné ochrany a bezpečí, ve skutečnosti ale chrání respirátory s výdechovým ventilem pouze svého nositele, nikoli okolí. Příjemněji se v nich dýchá a nevlhnou, je to ale z toho důvodu, že v sobě nemají žádný filtr, který by omezoval propustnost toho, co jejich nositel vydechuje. Je tedy lepší a v každém směru ohleduplnější se takovým respirátorům úplně vyhnout, nebo je alespoň ještě překrýt rouškou.