Lopata, hrablo, sůl nebo sněžná fréza? Tipy, jak si ulehčit úklid sněhu kolem domu

Žena s mužem odhazují hrablem sníh Canva

Ze sněhové nadílky mají velkou radost především děti. Pro ty, kteří ho však musí odházet pryč, už tak milým překvapením není a přináší s sebou i námahu spojenou s jeho uklízením. Víte, čím rychle a efektivně uklidit sníh okolo domu sněžnou frézou, hrablem nebo solí? Máme pro vás tipy na osvědčené pomocníky.

Přečtěte si také

Před výplatou nakupujte jako profík a využijte slev řetězců

O dům se musí starat

Odklízení sněhu nepatří mezi nejoblíbenější činnosti. Zároveň se mu však nevyhnete, pokud se chcete kolem vašeho domu a na pozemku pohodlně a bezpečně pohybovat.

Při úklidu alespoň strávíte chvíli na čerstvém vzduchu a spálíte určitě i mnoho kalorií, při špatné technice či výběru nevhodného nářadí si však můžete přivodit i vážnější zranění než bolavá záda.

Nenechte se sněhem zaskočit

Jsou vhodné posypové materiály?

V boji proti zasněženým, kluzkým povrchům můžete použít různé posypové materiály.

  • Posypová sůl – patří mezi nejčastěji používané a kromě sněhu rozpouští i led. Na druhou stranu ničí auta a škodí půdě, našim botám i mazlíčkům.
  • Zdrsňující posypové materiály – pokud chcete posyp jako prevenci před uklouznutím, můžete zvolit například štěrk, písek či piliny. Jejich použití je šetrné, ale na jaře budete mít práci s jejich úklidem.

Lopata či hrablo jsou základ

Pokud nemáte příliš velký povrch, ze kterého potřebujete sníh uklízet, bude vám stačit hrablo či lopata. Navíc se při práci pěkně zahřejete.

Tito pomocníci jsou ideální pro odstranění sněhové pokrývky i ledové vrstvy, na zmrzlý sníh a hladké povrchy pak doporučujeme pořídit hrablo s kovovou hranou, která sníh snadno rozláme.

Pán uklízí sníh před domem Canva

Ulehčete si práci sněhovou frézou

K udržování velké plochy se vyplatí pořídit sněhovou frézu. Vybírat můžete z několika typů, které se liší zejména cenou – v nabídce jsou frézy jednoúčelové či víceúčelové, jednostupňové či dvoustupňové, elektrické či benzínové.

Jednostupňové frézy

Na pravidelný úklid čerstvého sněhu z chodníků, teras a verand stačí jednostupňová fréza. Její rotující lopatky z tvrzené gumy nabírají sníh z odklízeného povrchu (guma zabraňuje poškození asfaltu či dlažby) a přes odhozový komín jej odhazují do vzdálenosti, kterou si sami nastavíte.

  • Jejich výhodou jsou malé rozměry a kompaktní tvar. Perfektně však odklidí sníh pouze ze zpevněných povrchů.

Pohlídejte si frézu v akci

Dvoustupňové frézy

Dvoustupňové frézy zvládnou oproti jednostupňovým jakýkoliv povrch. Jsou k vidění v nejrůznějších variantách, princip je však stejný – fréza narušuje ležící vrstvu sněhu a sune ji k vysokootáčkovému ventilátoru, který sníh nabírá a vyhazuje přes nastavitelný komínek do vzdálenosti až 10 metrů.

  • Při výběru frézy myslete na to, jestli budete mít v okolí, kde budete sníh odklízet, možnost připojit ji do elektrické sítě. Pro dlouhé příjezdové cesty je určitě lepší ta benzínová.
Muž používá frézu před domem Canva

Celoročním pomocníkem jsou benzínové fukary

Pro úklid čerstvě napadaného sněhu jsou dobrými pomocníky benzínové fukary, které během roku využijete i na úklid spadaného listí, posečené trávy či jiného drobného zahradního odpadu.

  • Tip: Jelikož je sníh mnohem těžší než listí či tráva, je potřeba mít fukar s vyšším výkonem. Při výběru dbejte také na jeho hmotnost a objem nádrže.

Kdy je nejlepší čas na úklid sněhu?

Ať už pro úklid sněhu zvolíte jakýkoliv nástroj, nepouštějte se do práce brzy ráno. Zejména několikadenní napadaný sníh je totiž po ránu nejvíce zmrzlý a s jeho úklidem byste se zbytečně nadřeli. Lepší je počkat na odpoledne, kdy díky slunci povolí.