Domácí ghí: Vyrobte si doma přepuštěné máslo. Nepálí se a vydrží déle čerstvé

Ghí v zavařovací sklenici StockImageFactory.com / Shutterstock.com

Už naše babičky věděly, že nespornou výhodou přepuštěného másla je, že se při smažení nepálí. Mimo to má ale takzvané ghí i mnoho dalších výhod. Hodí se pro diabetiky, pomáhá nám udržovat zdravou střevní mikroflóru, vydrží dlouhou dobu čerstvé a skvěle se na něm smaží ryby!

Přečtěte si také

Jak se čokoládoví zajíčci stali symbolem Velikonoc? A proč musí být dutí?

Příznivé účinky ghí na lidské zdraví

Kromě toho, že vyhovuje lidem citlivým na laktózu a kasein (bílkovinu kravského mléka), pomáhá také udržet organismus ve skvělé fyzické kondici. Působí protizánětlivě a detoxikačně a přispívá ke správné hladině cholesterolu a inzulinu.

Přepuštěné máslo je i pohlazením pro naše trávení – harmonizuje překyselený organismus. Ghí navíc dodává tělu omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a vitaminy A, D, E a K, čímž dochází ke zvýšení obranyschopnosti organismu. Cení si ho i tradiční léčitelé, kteří z něj připravují hojivé masti.

Nesporné výhody ghí v kuchyni

  • V první řadě má delší trvanlivost. Po dobu několika měsíců si uchovává čerstvost nekazí se.
  • Hospodyňky a kuchaři už dávno vědí, že ho mohou použít i ke smažení a pečení. Zatímco normální máslo se začíná přepalovat při 150 až 180 °C, přepuštěné máslo se přepaluje až při teplotách 200 až 250 °C.
  • Vyšší tzv. kouřový bod má ghí díky absenci mléčné bílkoviny. Pro tuto vlastnost si ho však oblíbili i lidé, kteří mají intoleranci na mléčné výrobky, ale nechtějí přijít o tradiční máslovou chuť.

Tip: Přepuštěné máslo dodává také nezaměnitelně jemnou chuť rybímu masu. Vyzkoušejte na něm připravit rybí filety a přesvědčte se sami!

Jednoduchý návod na jeho výrobu

  1. Budete potřebovat jen 500 g obyčejného másla – vložte jej do kastrolu s bytelným dnem.
  2. Nechte ho při střední teplotě (60–80 °C) pomalu rozpouštět, občas promíchejte a poté zregulujte teplotu na co nejnižší, tak, aby máslo jen lehce probublávalo. Postupně se na povrchu objeví sražená bílkovina a máslo získá zlatavou barvu.
  3. Sraženou bílkovinu sbírejte děrovanou naběračkou do doby, dokud nebude máslo čisté a nepřestane prskat.
  4. Nechte ho mírně zchladnout a poté jej přelijte přes jemné sítko do čisté nádoby s uzávěrem. Přepuštěné máslo uchovávejte v chladu.
S Kupi.cz vám už ghí v akci nikdy neuteče

Jak ho skladovat?

Máslo se uchovává v uzavřených nádobách v chladnějším prostředí, avšak nemusíte ho nutně skladovat v ledničce. Vydrží i několik týdnů při pokojové teplotě. Přepuštěné máslo nežlukne, neobsahuje žádnou vodu a získává touto úpravou na kvalitě.

Tip: Pokud mu chcete dodat nezaměnitelné aroma, přidejte do něj rozdrcené bylinky, chilli koření nebo pepř. Experimentujte podle nálady a chutí!

Koupit, nebo vyrobit?

Přepuštěné máslo obvykle v supermarketech neseženete, ale zakoupíte ho v lékárnách a v obchodech se zdravou výživou – stojí však až 1,5x více než klasické máslo. Proto se vyplatí nakoupit másla ve slevě a pustit se do výroby.

  • Výhodou domácí výroby je, že máte přehled o kvalitě přepuštěného másla a budete mít radost ze své šikovnosti.
  • Jakmile ho jednou ochutnáte, nebudete chtít jiné. Hodí se do pomazánek, polévek, na pečení, na smažení, do sladkých moučníků i do kaší. Snadno se roztírá a chutná naprosto famózně.
  • Naše prababičky ho mimo jiné používaly také k ošetření popálenin, jizev a popraskané pokožky.