Rostlinné i živočišné tuky jsou součástí jídelníčku každého z nás. Dnes se nebudeme orientovat na ty tekuté, nýbrž na ty v pevném skupenství. Jaký je mezi nimi rozdíl? Víte, k čemu jsou vhodné a jaké jsou jejich benefity?
V běžné řeči „máslo” zahrnuje jak margarín, tak opravdové máslo. Neměli byste je však házet do jednoho pytle. Rozdíl je v původu i ve složení. V čem je ten hlavní rozdíl?
Máslo je z 80–90 % složeno z mléka, zbylá procenta jsou voda. Maximálně 2 % obsahu může být mléčná sušina. Máslo tedy nepatří mezi lídry zdravého jídelníčku, protože obsahuje velké množství živočišného tuku. Ten si tělo ukládá, špatně jej tráví a při zvýšené konzumaci může živočišný tuk způsobit zdravotní komplikace. Nejvíce působí na funkci srdce a cév. Máslo je ideální na smažení a zapékání. Také chuťově je dle mnohých výraznější.
Tip: Máslo koupíte velmi často za akční cenu, aktuálně například za 24,90 Kč v prodejnách Albert, případně v Kauflandu za 29,90 Kč, a to do úterý 15. 10.
Základ margarínů tvoří kvalitní rostlinné tuky, oleje a voda. Jsou pravým opakem másla. Obsahují velké množství zdraví prospěšných tuků a vitamínů. Nelze je však považovat za úplnou náhražku másla. Pokud se margarín pokusíte rozpustit na pánvi, dostanete jen neurčitou vodu. Margarín je ideální pro namazání pečiva, ale i na vymazání formy. Také ho lze zapracovat do těsta.
Margaríny se od sebe liší především obsahem tuku a soli. Vždy si čtěte složení. Obsah soli je důležitým ukazatelem kvality, navíc výrazně ovlivňuje zdraví a zadržování tekutin v těle.
Margarín vynalezl francouzský chemik Hippolyte Mège-Mouriés. Tehdy první margarín vyrobil z hovězího loje, mléka a vody. Nechal si ho patentovat v roce 1869.
Tip: Margarín Flora právě seženete v prodejnách Tesco za výhodnou cenu 29,90 Kč, a to až do 28. 10.
Mezi další používané živočišné tuky patří vepřové sádlo. Jeho využití sahá mnohem dál než do kuchyně. Je vhodné především na smažení. Skládá se jak ze zdravých, tak nezdravých tuků. Konečný názor na zdravost sádla se dosud neustálil. Někteří ho odsuzují, jiní propagují. Důležité je, že se to s ním nesmí přehánět. Stále se jedná o živočišný tuk, se kterým má lidské tělo plno práce.
Běžným prohřeškem je smažení na rostlinných tucích. Smažení na rostlinných olejích není zdraví škodlivé, ale ochuzujete se o výbornou chuť, které byste dosáhli použitím másla nebo vepřového sádla. Existují lidé, kterým mléko nebo živočišné produkty vadí, případně nechutnají. V takovém případě je naprosto v pořádku, pokud si své jídlo připraví na rostlinném tuku.
… výrobce margarínu Perla se zavázal k používání palmového oleje z udržitelných zdrojů? Tím chce podpořit boj proti kácení pralesů.