Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Máslo, nebo margarín? Která varianta je zdravější?

Máslo, nebo margarín? Která varianta je zdravější?

Rostlinné i živočišné tuky jsou součástí jídelníčku každého z nás. Dnes se nebudeme orientovat na ty tekuté, nýbrž na ty v pevném skupenství. Jaký je mezi nimi rozdíl? Víte, k čemu jsou vhodné a jaké jsou jejich benefity?

Přečtěte si také

Z balkónu do tepla. Jak správně zazimovat truhlíkové rostliny?
Z balkónu do tepla. Jak správně zazimovat truhlíkové rostliny?

Máslo není margarín

V běžné řeči „máslo” zahrnuje jak margarín, tak opravdové máslo. Neměli byste je však házet do jednoho pytle. Rozdíl je v původu i ve složení. V čem je ten hlavní rozdíl?

Máslo

Máslo je z 80–90 % složeno z mléka, zbylá procenta jsou voda. Maximálně 2 % obsahu může být mléčná sušina. Máslo tedy nepatří mezi lídry zdravého jídelníčku, protože obsahuje velké množství živočišného tuku. Ten si tělo ukládá, špatně jej tráví a při zvýšené konzumaci může živočišný tuk způsobit zdravotní komplikace. Nejvíce působí na funkci srdce a cév. Máslo je ideální na smažení a zapékání. Také chuťově je dle mnohých výraznější.

Tip: Máslo koupíte velmi často za akční cenu, aktuálně například za 24,90 Kč v prodejnách Albert, případně v Kauflandu za 29,90 Kč, a to do úterý 15. 10.

Margarín

Základ margarínů tvoří kvalitní rostlinné tuky, oleje a voda. Jsou pravým opakem másla. Obsahují velké množství zdraví prospěšných tuků a vitamínů. Nelze je však považovat za úplnou náhražku másla. Pokud se margarín pokusíte rozpustit na pánvi, dostanete jen neurčitou vodu. Margarín je ideální pro namazání pečiva, ale i na vymazání formy. Také ho lze zapracovat do těsta.

Podle čeho vybrat kvalitní margarín?

Margaríny se od sebe liší především obsahem tuku a soli. Vždy si čtěte složení. Obsah soli je důležitým ukazatelem kvality, navíc výrazně ovlivňuje zdraví a zadržování tekutin v těle.

Kde se vzal margarín?

Margarín vynalezl francouzský chemik Hippolyte Mège-Mouriés. Tehdy první margarín vyrobil z hovězího loje, mléka a vody. Nechal si ho patentovat v roce 1869.

Tip: Margarín Flora právě seženete v prodejnách Tesco za výhodnou cenu 29,90 Kč, a to až do 28. 10.

Máslo nebo margarín?

Vepřové sádlo

Mezi další používané živočišné tuky patří vepřové sádlo. Jeho využití sahá mnohem dál než do kuchyně. Je vhodné především na smažení. Skládá se jak ze zdravých, tak nezdravých tuků. Konečný názor na zdravost sádla se dosud neustálil. Někteří ho odsuzují, jiní propagují. Důležité je, že se to s ním nesmí přehánět. Stále se jedná o živočišný tuk, se kterým má lidské tělo plno práce.

Kuchyňské nešvary

Běžným prohřeškem je smažení na rostlinných tucích. Smažení na rostlinných olejích není zdraví škodlivé, ale ochuzujete se o výbornou chuť, které byste dosáhli použitím másla nebo vepřového sádla. Existují lidé, kterým mléko nebo živočišné produkty vadí, případně nechutnají. V takovém případě je naprosto v pořádku, pokud si své jídlo připraví na rostlinném tuku.

Věděli jste, že…

… výrobce margarínu Perla se zavázal k používání palmového oleje z udržitelných zdrojů? Tím chce podpořit boj proti kácení pralesů.